Doşab yeyin, qaraciyərinizi qoruyun
Tut doşabı ən xeyirli doşab sayılır. Onun tərkibi olduqca zəngindir. Bəzi mütəxəssislərin fikrincə doşab balı üstələyir. Belə ki, doşabda dəmir balla müqayisədə daha çoxdur. Bu səbəbdən doşab qanazlığı zamanı və bu pozulmanın profilaktika məqsədi ilə geniş istifadə olunur.
Doşab soyuqdəymə xəstəlikləri zamanı çox yaxşı kömək edir, xəstənin ümumi vəziyyətini yaxşılaşdırır, tərləməni artırır, hərarəti salır.
Öskürək zamanı da doşab çox yaxşı kömək edir - bəlğəmi duruldur və bəlğəmin çıxmasını asanlaşdırır. Öskürəklə mübarizə etmək üçün 1 xörək qaşığı doşab (uşaqlar üçün 1 çay qaşığı) 1 stəkan ilıq süddə həll edib xəstəyə vermək lazımdır.
Doşab immun sistemini möhkəmləndirir və orqanizmə ümumi möhkəmləndirici təsir edir. Xəstəlik və ya cərrahi əməliyyat keçirmiş insanlar üçün doşab xüsusilə xeyirlidir.
Profilaktika məqsədi ilə və immuniteti möhkəmləndirmək üçün doşabı hər gün acqarına yeməkdən 20-30 dəqiqə əvvəl qəbul etmək lazımdır. Böyüklər 1 xörək qaşığı, uşaqlar 1 çay qaşığı qəbul edə bilərlər. Müalicəvi vasitə kimi istifadə etdikdə bu doza artırılır.
Doşam kalium və maqneziumla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır, ürək əzələsinə müsbət təsir edir, ödemləri azaldır.
Doşab qara ciyərin dostudur. Doşab qara ciyərin sağlamlığına çox müsbət təsir edir - qara ciyəri möhkəmləndirir, ödqovucu təsir edir.
f PaylaşTurlar.az