Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTO

Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTOBəzi qidalar düzgün hazırlanmadıqda və ya istehlak edildikdə ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST), National Geographic və BC Xəstəliklərə Nəzarət Mərkəzinin məlumatlarına əsasən, aşağıda dünyanın ən təhlükəli 5 qidası təqdim olunur.
Sannakji - Boğulma Riski
Koreya mətbəxinə aid olan sannakji yeməyində ahtapotun canlı çadırları yeyilir. Çadırların üzərindəki sorma yastıqcıqları ayrıldıqdan sonra da aktiv qala bilər və nəfəs yollarını tıxayaraq boğulma təhlükəsi yarada bilər. Statistikaya görə, hər il təxminən altı nəfər sannakji yeyərkən boğularaq həyatını itirir.
Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTORhubarb - Zəhərli Yarpaqlar
Tort və mürəbbələrdə tez-tez istifadə edilən rhubarb bitkisinin yaşıl yarpaqları yüksək miqdarda oksalat turşusu ehtiva edir. Bu maddə nəfəsalma problemləri, ürəkbulanma, qıcolmalar və hətta ölümə səbəb ola bilər.
Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTOPuff Balığı - Sianiddən 1200 Dəfə Daha Zəhərli
Fugu kimi tanınan kirpi balığı tetrodotoksin adlı son dərəcə zəhərli bir maddə ehtiva edir. Bu zəhər sianiddən 1200 dəfə güclü olub, cəmi 20 dəqiqə ərzində ölümlə nəticələnə bilər. Yaponiyada xüsusi təlim keçmiş aşpazlar tərəfindən hazırlansa da, 2006-2015-ci illər arasında bu balıqdan zəhərlənmə halları çox yüksək olub.
Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTOÖlüm Mələyi Göbələyi - Səssiz Qatil
"Amanita virosa" kimi tanınan ölüm mələyi göbələyi göbələk zəhərlənmələrinin 90%-ni təşkil edir. Kiçik bir hissəsinin istehlakı belə ürəkbulanma, qusma, aşağı qan təzyiqi və ishal kimi simptomlarla başlayaraq qaraciyər və böyrək çatışmazlığına səbəb ola bilər. Bu göbələk əsasən Böyük Britaniya və İrlandiyada palıd ağaclarının altında yayılıb.
Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTOCassava (Manyok) - Siyanid Toksini
Mərkəzi və Cənubi Amerikada geniş yayılan cassava bitkisi (yucca) təxminən 500 milyon insanın əsas qida mənbəyi olsa da, düzgün hazırlanmadıqda ciddi təhlükə yaradır. Onun kökləri və yarpaqları siyanidə çevrilə bilən toksinlər ehtiva edir. Nyu-York Elmlər Akademiyasının hesablamalarına görə, manyok zəhərlənməsi baş ağrısı, başgicəllənmə, nöbet, iflic və ölümlə nəticələnə bilər. ÜST-nin məlumatına görə, hər il 200-dən çox insan manyok zəhərlənməsindən həyatını itirir.
Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTOBu qidaların düzgün hazırlanması və istehlakı qida təhlükəsizliyində mühüm rol oynayır.
Fidan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 850   Tarix: 31 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

ChatGPT-yə inandı, ölümlə üz-üzə qaldı - FOTO

İrlandiyada yaşayan 37 yaşlı Warren Tierney boğaz ağrılarına görə həkim getmək əvəzinə ChatGPT-yə müraciət edib. xəbər verir ki, süni zəka ona "heç bir problem yoxdur" cavabı verəndə Tierney həkimə getməyi təxir

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Belə bananlar xeyirdən çox zərər verir - Açıqlama

Banan nə qədər çox yetişirsə, onun şəkər miqdarı artır, bağırsaqlar üçün faydalı rezistent nişasta isə azalır. xəbər verir ki, bunu qida eksperti Saurabh Sethi söyləyib. O bildirib ki, lif baxımdan zəngin olan yaşıl, sər

.

Daimi ağız quruluğu bu xəstəliyin əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Daimi ağız quruluğu kserostomiyanın simptomu ola bilər". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Senislava Çeşulina ağızda davamlı quruluğun səbəbinin kserostomiya ( tüpürcək ifrazının azalması və ya dayanması ) olduğun

.

Həkim xəbərdarlıq edir: Xiyarın çox istifadəsi şişkinliyə səbəb ola bilər

Xiyar, sağlam qidalanma rasionunda tez-tez yer alan faydalı tərəvəzlərdən biridir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu tərəvəzin həddindən artıq istehlakı mədə-bağırsaq sistemində şişkinlik yarada bilər. Bu barəd

.

Saç tökülməsinin gizli səbəbləri – Gündəlik qidalanmada böyük səhvlər

Saç tökülməsi genetik və hormonal səbəblərlə yanaşı, qidalanma ilə də sıx bağlıdır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bəzi gündəlik istehlak olunan məhsullar saç sağlamlığını zəiflədərək tökülməni sürətləndir

.

Ölkədə xəstəxanalara müraciətlərin sayı artdı

Son günlər ölkəmizdə havaların soyuması ilə öskürək, qızdırma və boğaz ağrısı şikayətləri ilə xəstəxanalara müraciətlərin sayı artıb. . Bəs bu hallar sadəcə mövsümi qripdir ya aktiv virus dalğasıdır? . xəbər verir ki, həkimləri

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

Həkim kompüter qarşısında yemək yeməyin zərərlərindən danışdı

Kompüter qarşısında yemək sadəcə pis vərdiş deyil, həm də sağlamlıq üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Jordi Serra Pueyo söyləyib. Onun sözlərinə görə bu davranış funksional dispepsiya adlı mədə-bağırsa

turlar.az

həkim məsləhəti yaz geyimleri 2025 qaşların formalari zorlama maraqli pecenyeler vegetativ sinir sistemi hamiləlikdə qidalanma kosmetika ariqla big.az sanamalar porno qiz adlari