Düyünün qadınlara faydası
Düzgün qaydada saxlanılmayan pəhrizlər xüsusi ilə qadın orqanizmində müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
Məsələn, pəhrizlər nəticəsində , orqanizmdə karbohidratlar azlıq təşkil etdikdə bu fol turşusunun azalmasına gətirib çıxarır. Belə qadınlar oqranizmdəki dəmir qıtlığı nəticəsində yaranan anemiyaya da meyilli olurlar. Çünki, bədəndə dəmir qıtlığı yarandığına görə orqanizm qırmızı qan hüceyrələri lazımi qədər hemoqlabinlə təmin edə bilmir.
Adətən anemiya hamilə qadınlarda daha çox müşahidə olunur. Belə qadınlar özlərini yorğun, gücsüz hiss edir, təənəfüs almaqda çətinlik çəkir, tez-tez baş ağrıları ilə üzləşir, diqqətlərini toplaya bilmirlər.
Araşdırmalar göstərir ki, düyüdən istifadə edilməsi sadalanan problemlərin həllinə müsbət təsir göstərir. Belə ki, düyünün istənilən yaşda olan qadınların sağlamlığında böyük rol oynayan fol turşusu və dəmir kimi qida maddələri ilə zəngin olduğu aşkar edilib.
Amerikalı dietoloq Janna Blakenşip "Düyü fol turşusu əldə etmək üçün əla vasitədir. Bir çox yeməklərdə düyü, yağsız ət və süd məhsulları, meyvə, qoz və tərəvəzdən istifadə olunması çox faydalıdır", -deyə bildirib.
Bundan əlavə, fol turşusu ürəyin infarkt xəstəliyi və beyin iflici də daxil olmaqla, ürək xəstəliklərində bir risk amili olduğu hesab edilən qanda homosisteinin azalmasına, beynə qan sızması nəticəsində baş verən ölüm hallarının azalmasına da kömək edir.
Son dövrlərdə aparılan tədqiqatlar isə fol turşusunun Altsheymer xəstəliyi və yumurtalıqların xərçəngi də daxil olmaqla, xərçəngin bir çox növlərinin qarşısını aldığını göstərir.
f Paylaş