Emboliya nədir?

Emboliya nədir?Damar mənfəzinin qan və ya limfa vasitəsilə gətirilən qeyri-adi hissəciklərlə (embollarla) tutlması emboliya adlanır. Damarın tutulmasına səbəb olan embolların bütün növlərini 2 qrupa bölmək olar:
1. Endigen mənşəli embollar (tromb, piy, toxuma və hüceyrə, dölyanı su emboliyası)
2. Ekzogen mənşəli embollar (hava, qaz, bərk konsistensiyalı yad maddələr, bakteriya və parazit emboliyaları).
Emboliyanın ən çox rast gəlinən növü tromboemboliyadır. O trombun damar divarından qopması nəticəsində əmələ gəlir. Tromb emboliyalarının ölçüləri müxtəlif olur. Adətən tromb embolları damar mənfəzinin müəyyən bir nahiyyəsini tutduqdan sonra onların üzərinə yeni tromb kütlələri toplanır. Bəzən xəstələrdə qısa fasilələrlə bir-neçə dəfə tromboemboliya yaranır.
Tromboemboliyaya ən çox aşağıdakı şəxslərdə baş verir:
- ürək-damar çatışmazlığı xəstələrində
- ağır cərrahi müdaxiləyə məruz qalmış şəxslərdə
- qanın laxtalanma sistemində patologiyalar olduqda.
Bəzi hallarda embollar öz ağırlıq dərəcəsindən asılı olaraq ona təsir edən qüvvələrin təsirindən qan cərəyanının əksinə hərəkət edir.
Ürəkdə qulaqcıqarası və ya mədəciklərarası çəpərlər qüsurlu olduqda böyük qan dövranı venaları ilə hərəkət edən embol ürəyin sağ hissəsindən sol hissəyə keçib aoreta vasitəsilə arterial sistemə keçir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1010   Tarix: 04 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

turlar.az

kosmetik vasiteler donlar 2025 geymler 2025 psixoloq meslehetleri 2025 qis modasi tozsoranlar yaz geyimleri kosmetika pehriz naz mila kokelmek qaynana badambura