Emu yumurtasının faydaları

Emu yumurtasının faydalarıEmu yumurtası orqanizm üçün toyuq yumurtası qədər faydalıdır. Ondan toyuq yumurtası kimi istifadə etmək olur. Emu yumurtasının çəkisi 450-1800 qrama qədər ola bilir. Ən böyük emu yumurtasının diametri isə 18,67 sm, çəkisi isə 2350 qram olub və bu Çində qeydə alınıb. Emu yumurtasının qabığı yaşıl-qara, qalın və sığallı olmağına baxmayaraq onu sındırmaq çox asan olur. Bu yumurta parlaq sarı rəngdən və rəngsiz, şəffaf züllalı hissədən ibarətdir.
Emu yumrtasını marketlərdən və satış məntəqələrindən tapmaq mümkün deyil. Onu emuların yetişdirilməsi ilə məşğul olan fermalardan almaq olur. Emu quşu öz yumurtasını yaz-yay aylarında özündə gəzdirir və yumurtlayır. Bu yumurta çox böyük olur və onu bişirmək üçün 75-80 dəqiqə zaman lazım gəlir.
Bəzi Polşa restoranlarında emu yumurtasını 10 adam arasında eyni ölçüdə bölüşdürüb servis edirlər. Qida sənayesindən ondan müxtəlif qidaların hazırlanmasında istifadə edilir. Emu yumurtasını soyuducuda qabığının tamlığı pozulmadan 3 ay, tamlığı pozulduqda isə 2-3 gün saxlamaq mümkündür. 100qr emu yumurtasının qida dəyəri:
- Zülallar - 14 qr
- Yağlar - 13,5 qr
- Karbohidratlar - 1,5 qr
- Su - 74 qr
- Kalori - 160kKal.
Emu yumurtası dietik qidalardandır. Buna səbəb isə onun tərkibində olan xolesterinin midqarının tamamilə az olmasıdır. Bu yumurtanın tərkibində olan zərərli maddələrin midqarı digər yumurtaların tərkibində olan zərərli maddələrdən çox azdır. Onun tərkibi vitamin və minerallarla zəngindir.  Emu yumurtasının tərkibində olan doymamış turşular ürək-damar sisteminin möhkəmlənməsinə səbəb olur. Qida sənayesində emu yumurtasından müxtəlif qidaların, qəlyənaltıların hazırlanması zamanı istifadə edilir. Emu yumurtasını bişirdikdən sonra dilimləyərək duz, qorçiçnik və kərə yağı sürtdükdə dadlı səhər yeməyi olur. Bir çox ölkələrin restoranlarında stolların "skrembl" adlı yeməyi emu yumurtası ilə hazırlanır.
Emu yumurtasının zərərli xüsusiyyətləri
Emu yumurtasının tərkibi toyuq yumurtasına çox yaxındır. Onu yanlız yağlı və xolesterollu qida maddələri ilə hazırladıqda orqanizm üçün zərərli ola bilir. Toyuq yumurtasına allergiyası olanlar emu yumurtası yeyərkən diqqətli olmalıdırlar. Bu onlarda da allergiya əlamətlərinin meydana çıxmasına səbəb ola bilir.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1277   Tarix: 20 sentyabr 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

turlar.az

hamilelikde qidalanma geyim şəkilləri yay geyimləri 2025 ulduz falı erroziya nədir qadın psixologiyası suni mayalanma kosmetika xərçəng bürcü haxisdalar burcler haqqinda toy gecesı qz eviyçun hakışta