Əncirin faydaları

Əncirin faydalarıFəsiləsi tut hündürlüyü 15 metrə çatan qolbudaqlı və ya ağac bitkisidir. Bütün hissələrində ağ rəngli südə bənzər şirə toplanır. Növbəli düzülmüş, iri, 3-5-7 dilimli , tünd-yaşıl rəngli , sərt, alt səthi tükcüklü yarpaqlara malikdir.
Tarixi məlumatlara görə əncir e. 5 min il əvvəl Aralıq dənizi sahili ölkələrində və Yəməndə becərilib , oradan Misirə , Yunanıstana və digər ölkələrə aparılıb. Hazirda əncirin 600 qədər növü məlumdur.
Yetişmiş meyvəsinin tərkibində çoxlu qida maddələri , 12-24 % qədər şəkərlər, B1,B2 və C vitaminləri , karotin , K, Ca, Mg, P, Fe və digər mineral maddələr , sellüloza ,1% qədər sərbəst turşular , pektin maddələri və s. vardir.
Əncir meyvələrində təzə dərilmiş, yəni natural şəkildə və qurudulmuş formada istifadə edirlər. Yeyinti sənayesində əncirin meyvəsindən cem, kompot,konfet, pastil və s. istehsal olunur.
Əncir meyvəsi ürək- damar sistemi xəstəliklər, venoz çatişmazlıq, tromboz, qan azlığı( anemiya) çox faydalıdır. Bu meyvə həzmyaxşılaşdırır , yüngül işlədici həmcinin və tərqovucu təsir göstərir. Əncir meyvəsini acqarnına yemək çox faydalıdır. O, tez həzm olunur , iştahanı artırır və digər qidalarında həzmini surətləndirir.
Əncir meyvəsini südlə bişirməklə alınan şərbət sinəni , mədəni və boğazı yumuşaldır, diş ətini möhkəmlədir, ağrıları sakitləşdirir. Əncir meyvəsi bədənin hərarətini aşağı salır,susuzluğu yatırır,tərlədici təsir göstərir və tər vasitəsilə orqanizmdəki zərəli və zəhərli maddələri çıxarır. Qurudulmuş meyvəsini qoz ləpəsilə qarışdırıb yedikdə bədənin müqaviməti artır,cinsi faliyyət güclənir,püstə və badam ləpəsi ilə qarışdırıb yedikdə isə hafizə güclənir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1473   Tarix: 12 yanvar 2021
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Damarları tıxayır, oksigen çatmır - Xeyli insan bu səbəbdən ölür: Açıqlama

İnfarkt və insult adətən qəfil baş vermir. Bu xəstəliklərin formalaşması illərlə davam edən risk faktorlarının toplanması nəticəsində baş verir. xəbər verir ki, bunu kardioloq, Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin Tibb və Profilaktik

.

Yüksək şəkər və infarkt arasında əlaqə

Qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi, xüsusilə də ilk dəfə kəskin miokard infarktı (ürək tutması) keçirən xəstələrdə ağır fəsadların yaranma riskini artıran mühüm göstərici ola bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Diabetolog

.

Xərçəngin ən təhlükəli növü belə yaranır

Rusiyalı onkoloq-ginekoloq Radmir Axmerov uşaqlıq endometriyası xərçənginin əsas risk amillərini sadalayıb və qadınları sağlamlıqlarına daha diqqətli olmağa çağırıb. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə uşaqlıq selikli qişasını

.

Uşaqlarınızda bu əlamətlər varsa, həkimə aparın - Yoxsa kar qala bilər

"Uşaq adını eşitmədikdə reaksiya vermirsə, televizoru daha uca səsə qoymağı xahiş edirsə və ya tez-tez qulaqlarına toxunursa, bu, eşitmə ilə bağlı problemin göstəricisi ola bilər". xəbər verir ki, bunu otorinolarinqolo

.

Heyvanlardan yoluxur, qızdırmayla başlayır - Ölümcül xəstəlik yayıldı

Seneqalda sentyabrın sonunda başlayan "Rift Vadisi Qızdırması" epidemiyası getdikcə daha da geniş yayılır. xəbər verir ki, ölkənin Səhiyyə Nazirliyinin məlumatına görə, aşkarlanan 381 yoluxmadan 312 nəfər sağalıb

.

Gecələr tez-tez ayılırsınıza - Bu qidalardan yeyin

Alimlər meyvə və tərəvəz istehlakının artırılmasının yuxunun keyfiyyətinə əhəmiyyətli şəkildə müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, ABŞ-nin №University of Chicago" və "Columbia University"

.

Bir il yarım davam edən öskürəyinin səbəbi balqabaq toxumu çıxdı

Malatyada bir xəstə təxminən bir il yarım davam edən öskürək problemi səbəbilə xəstəxanaya müraciət edib.  xəbər verir ki, aparılan tibbi müayinələr nəticəsində xəstənin uzunmüddətli öskürəyinə səbəb ağciyərlərinə düşmü

.

Yeməklərinizə 1 qaşıq qatın - Soyuqdəymədən qoruyur: Tərkibində 3 vacib vitamin var

Yeməklərə dad və ətir qatan ədviyyatlar eyni zamanda tərkibindəki vitamin və minerallarla da sağlamlıq baxımından önəmlidir. xəbər verir ki, qədimdən bəri süfrələrdə yer alan kəklikotu güclü təsirləri ilə alimlərin diqqətin

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

turlar.az

kosmetoloq sac duzumleri gelinlikler cins 2025 soyuqdəymədən necə qorunmalı ana haqqinda atalar sözləri intim hekayələr kosmetika novruz bayramı haxışta şebnem tovuzlu gəncə novruz bayramina aid muellim seiri