Əncirin faydaları

Əncirin faydalarıƏncirin çox faydalı meyvə olduğu hamıya məlumdur. Faydalanmaq üçün əncirin qurusundan da geniş istifadə edilir. Əncir qurusu müxtəlif növ əncir meyvəsini qurudaraq əldə edilir. Əncir ən qədim meyvələrdən hesab edilir. Onun yetişdirilməsi ilə qədim zamanlarda Ərəb ölkələrində geniş istifadə edilib. Sonralar Suriya, Finlandiya və Misirdə də əncir ağacının yetişdirilməsinə başlanılıb. Əncir ilk dəfə Amerika ölkələrinə XVI əsrdə gətirilib. MDB ölkələri arasında ən çox Türkmənistanda, Azərbaycanda, Özbəkistanda, Gürcüstanda, Tacikistanda əncir ağaclarına rast gəlinir.
Əncir subtropik bitkilərdəndir. Onun ağacı 12 metr hündürlüyə qədər qalxa bilir. Onun iri, tünd yaşıl və sərt yarpaqları olur. Əncirin yarpaqları insanın dərisini qıcıqlandırır və onu qopardıqda südə bənzər maye axır. Əncirin müxtəlif növləri var. Onun həm təzəsindən, həm də qurudulmuşundan istifadə edilir. Əncir meyvəsi yay aylarında yetişir. Onun şirin dadı olur. Əncir orqanizm üçün faydalı olan meyvələrdəndir. Ənciri yetişdiyi zaman toplayır və qurudurlar. Əncirdən mürəbbə və cemlər də hazırlanır.
100 qram əncirin tərkibində olanlar:
- Züllar - 1,5 qr
- Yağlar - 0,4 qr
- Karbohidratlar - 4,9 qr
- Su - 1,4 qr
- Kalori - 74 kKal.
Əncirin tərkibində çoxlu faydalı makro və mikro elementlər var. Onun tərkibi dəmir, maqnium, kalsium, kalium və A və B vitaminləri ilə zəngindir. Təzə dərilmiş əncirin 24%-ni, qurudulmuş əncirin isə 37%-ni şəkər təşkil edir.
Əncirin faydalı xüsusiyyətləri
Əncir qızdırmasalıcı və tərqovucu təsirə malikdir. Ondan daha çox faydalanmaq üçün təzə halda yemək lazımdır. Qurudulmuş ənciri isə suda və ya süddə saxlayıb yedikdə orqanizm üçün faydalı olur.
Əncir mədənin və böyrəklərin işini yaxşılaşdırır. Xalq təbabətində əncir həlimindən soyuqlama, angina, diş xəstəlikləri və tənəffüs yollarının xəstəlikləri zamanı istifadə edilir. Əncir ürək-damar xəstəlikləri zamanı çox faydalıdır. Onun tərkibində olan kalium ürək əzələsini möhkəmləndirir. Kaliumun miqdarı damarların da möhkəmlənməsinə səbəb olur. Əncir damarların fəaliyyətini yaxşılaşdırır və venoz damar çatışmazlığı əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Əncirin tərkibində olan fitsin fermenti qanın laxtalanmasının qarşısını alır və trobların əriməsinə səbəb olur.
Əncir bağırsaq möhtəviyyatının yumşalmasına və qəbizliyin aradan qalxmasına səbəb olur. Əncir ürəkdöyünmənin azalmasına səbəb olur. Əncir artıq çəkidən xilas olmağa yardım edir. O stress səbəbli meydana çıxan öskürmələrin və alkohol qəbulundan sonra meydana çıxan əlamətlərin aradan qalxmasına səbəb olur. Əncirin tərkibində olan kalium, maqnium və kalsium qarışığı əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə səbəb olur. Əncir yemək çox faydalıdır. Ondan hazırlanan bəzi uşaq qidaları uşaqların həzmini sürətləndirir.
Əncir yemək pis xolesterinin azalmasına səbəb olur və atereskleroz əlamətlərini aradan qaldırır.
Əncirirn zərərli xüsusiyyətləri
Şəkərli diabet xəstələrinə əncir yemək məsləhət görülmür. Podaqra və bağırsağın kəskin xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə də əncir yemək tövsiyə edilmir. Buna səbəb isə əncirin tərkibində əncir liflərinin və əvəlik turşusunun olmasıdır. Piylənmə və pankretitdən əziyyət çəkənlərə quru əncir yemək məsləhət görülmür.
Əncirin bağırsaq yumşaldıcı xüsusiyyətini də diqqət mərkəzində saxlamaq lazımdır. Belə ki, uzun məsafəli yola çıxan adamlara acqarına əncir yemək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1089   Tarix: 26 aprel 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Üzə qulluq haqqında yanlış bilinən 8 gerçək

Gözəl və sağlam dəriyə sahib olmaq bir çox insan üçün əhəmiyyətlidir, lakin üzə qulluqla bağlı bir çox yanlış inanclar mövcuddur. Bu mifləri doğru şəkildə anlamadan tətbiq etmək dərinizə zərər verə bilər. üzə qulluq haqqınd

.

Arıqlamaq istəyənlərin nəzərinə

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immunitet

.

Bu meyvədə gizli spirt var: 5-ni yesəniz elə bil ki, kiçik qab pivə içmisiniz

Banan gündəlik həyatda tez-tez istifadə etdiyimiz sağlam bir meyvə olsa da, tərkibində spirt olmağı ilə təəccübləndirib. -a istinadən xəbər verir ki, qidada spirtin olmasının müxtəlif səbəbləri var. Bunlardan biri təbii fermentasiy

.

Xərçəngdən qoruyan 5 qida

Həkimlər xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan qidaların adlarını açıqlayıb. xəbər verir ki, elmi araşdırmalar göstərir ki, pəhriz və müəyyən yemək vərdişlərində dəyişikliklər xərçəngin inkişafının qarşısını effekti

.

Nəyə görə xəstələr səhərə yaxın ölür?

Əksər xəstəxanalarda və eləcə də evdə xəstə ölümləri, infarktlar səhərə yaxın qeydə alınır. Saat 5-6 aralığı kritik saatdır. -a istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Yuriya Serebryanskaya bunun səbəbini orqanizmd

.

Qadın sonsuzluğunun səbəbi AÇIQLANDI

Helsinki Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qadınlarda hər iki valideyndən miras qalan TBPL2 genindəki mutasiyalar sonsuzluğa səbəb ola bilər. . -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat çərçivəsində alimlər sonsuzlu

.

Təbii yolla baş ağrısını necə azaltmaq olar?

Baş ağrısını aradan qaldırmaq üçün təbii üsullar bəzən dərmansız rahatlıq gətirə bilər. aşağıda bəzi təsirli üsulları təqdim edir:. Bol maye qəbul edin: Susuzluq baş ağrısının əsas səbəblərindən biridir. Gündə kifayət qədə

.

Çoxumuz öskürürük - Mövsüm dəyişikliyi, ya virusdur?

Son günlər havaların soyuq keçməsi nəticəsində qripə yoluxanların sayı artıb. Bu isə əhali arasında yeni virusun yayılması ilə bağlı narahatlığa yol açıb. Bəs insanlar arasında artan bu xəstəlik mövsüm dəyişikliyi ilə bağlıdır

.

Virusların "qorxulu yuxusu" - Antioksidant tərkibli 5 meyvə

C vitamini immun sistemini gücləndirən, dəri sağlamlığını yaxşılaşdıran və ümumi sağlamlığı dəstəkləyən ən təsirli antioksidantlardan biridir. Vücudumuz tərəfindən istehsal edilmədiyi üçün onu yalnız qida vasitəsilə əld

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi maskalar toy gecesi qəlyanaltı reseptləri qulliverin səyahəti qis salatlarinin hazirlanmasi bayatilar vetene aid uşaq şeirləri rus dilini öyrənək 2 ci dərs novruz bayrami hakisda ziyafet geyimleri suni mayalanma