Enteropatiyalar

EnteropatiyalarXroniki enterit bağırsaq həzminin və sorulmasının pozulması ilə xarakterizə olunan xəstəlikdir.Xəstəlik nazik bağırsağın selikli qişasının iltihabi və distolik dəyişiklikləri ilə şertlənir.Xəstəlik bütün yaş qruplarında baş verir , əsasən uşaqlarda olur.
Təsnifatı:Xronikienterit xəstəliyi etiologiyasındn asılı olaraq morfologiyasına. funksiyasına.
Kliniki məlumatlarına görə təsnif olunur.
- Etialogiyasına görə infeksiyalar,(dizenteriya,salmonelyoz,iersinyoz,viruslu infeksiyalar) və kimyəvi zəhərlənmələr(antibiotiklər və digər dərman vasitələri, alkaqol,ionlaşdırıcı şüalanma), mədə qar ciyər ,öd çıxarıcı yollar,mədəaltı vıəz xətəlikləri zamanı baş verir
- Anotomi morfoloji xüsusiyyətlərinə görə: enterositlərin distrofiyası zamanı,atrofiyasız xroniki enterit,bağırsaq xovlarının parsial atrofiyası ilə,
Enteritə görə
- Funksional xarakteristikasına görə,membran həzminin pozulması,bağırsaqdan eritrolitlərin pozulması,dəmirin ,suyun, vitaminlərin, zülalların, yağların,karbohidratların pozulması,bağırsağın motor funksiyasının pozulması
- Kliniki şəklinə görə enteropatiyanın əsas sindromunun ağırlıq dərəcəsi- pozulmuşsorulma sindromu, xəstəliyinkəskinləşmə və remissiya dövrünün olması.
Patogenez
Xəstəliyin patogenezik mənzərəsində bağırsağın divarında olan hüceyrə fermentinin aktivliyinin azalması,nəqledici kanalların qüsurlu pozulması,hidroliz məhsulları, iopnlar və suyun sorulmasının pozulması böyük əhəmiyyət kəsb edir.
Kliniki şəkli: Xəstəliyin təzahürlərini 2 qrupa ayırmaq olur.
1 Bağırsaqdan kənar təzahürlər
2 Bağırsaq təzahürləri
Bağırsaqdan kənar təzahürlər pozulmuş sorulma simptomu ilə bağlıdır.Bunlara bədən çəkisinin azalması,əsəbilik yuxusuzluq,aiddirXəstələrin əzələlərində ağrı əzələ zəifliyi ,vətərlərin zəifləməsi saçın tökülməsi qırılması,xırda əzələlərdə qıcolma və sş şəklində özünü biruzə verir.Bundan başqa
xəstədə A,B2,K,B12,D ,B1,E,vitaminlərinin çatmazlığı baş verir.
Bağırsaq təzahürləri:Əsas prosesə nazik bağırsağın yalnız başlnğıc şöbələri qoşulurYoğun bağırsaq bu prosesə qoşulduqdaöd turşularının bağırsağın distal hissəsindəhəyata keçirilən sorulması pozulur.Bu onların çoxlu sayda natrium və xlor ionlarının bağırsaq mənfəzinəsekresiyasını stimulyasiya edir Bu zaman bağırsağın motor funksiyasıaktivləşir, nəcis duru olur,qarında ağrilar olur,sutkada 5 -6 dəfəyə qədər tezləşir.
Müalicəsi:Zülal defisiti aradan qaldırılır bağırsaq fermentinin sintezi yaxşılaşdırılır immunitet artırılır.Xəstəyəanabolik steroidlər, zülal preparatları, plazmatəyin olunur.Xəstənin damarına izotonik məhlullar yeridilir, vitaminlər və s. təyin olunur
Pəhriz isə müalicədə əsas rol oynayır
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1402   Tarix: 14 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

turlar.az

gözəllik məhsulları maskalar geyim seçimi roya ayxan hüquqşünas geyimler 2025 zirinc haqqinda kosmetika novruz bayramina aid meseller ağır itki sevda faydalı maskalar