Faydası saymaqla bitməyən şalqam suyu necə hazırlanır?
Şalqam suyu istehsalı üçün ana xam maddə qara yerköküdür.
Milli.Az xəbər verir ki, yerkökləri öncə yaxşıca yuyulmalı, torpaqdan tam təmizlənməli, saplaq və uc hissələri, ələxsus xarab və yararsız yerləri varsa mütləq şəkildə kəsilib atılmalıdır. Hər biri 1-2 sm nazikliyində doğrandıqdan sonra çənlərə boşaldılır. Şalqam turpu da həmçinin, eyni prosesdən keçərək 3 sm-dən böyük olmadan hissələrdə doğranılmalıdır. Fermantasiya üçün bulğur və ya noxuddan istifadə olunur. İstəyə görə acı bibər əlavə olunur. Duz nisbətini tənzimlədikdən sonra çən içməli su ilə 3-4 sm qalanadək doldurulur və 20-25 dərəcəli otaqda fermantasiya müddətinə buraxılır. Müəyyən olunmuş zaman kəsiyində çənlər açılaraq qarışdırılır və dadına baxılır.
Mərhələli şəkildə texnoloqun rəyinə əsasən xammal əlavə oluna və ya çıxarıla bilər. 30-45 gün arası vaxtda ümumi asid təyini ilə kantrol olunur və asid miqdarındakı artış sonlandığında şalqam suyu ekstraksiya ayrılma prosesi ilə qalıqlarından ayrılaraq qablaşdırılır.
Hazır məhsul +7 dərəcəyə qədər 5 ayadək mühafizə olunur. Qablaşdırma zamanı məhsul qablara tam doldurulduqda qab içərisində hava kütləsi olmadığından, saxlama müddəti artmaqdadır.
Ekstraksiya prosesi bitdikdən sonra qalıqlar çənlərdən boşaldılır.Çənlər içməli su ilə yuyuluraq yeni şalqam suyu istehsalı üçün hazır hala gətirilir.
Milli.Az