Gül kələmi yeyin, belinizdəki yağlar ərisin
Qışda günlərin qısalması, havanın soyuması, hərəkətin azalması, qaranlıq saatların uzanması səbəbilə bədən özünü müdafiə etmək və istiliyini qoruya bilmək üçün maddələr mübadiləsini yavaşladır, nəticədə yağlanma prosesi başlayır. Həkimlər kökəlməyə meylli olanları əsasən, bu qış aylarında həyat tərzi və qidalanmağa diqqət etməyə çağırır.
Qışda bədənimizdə gedən bu dəyişikliklərlə daha asan başa çıxmaq üçün qış tərəvəzi olan gül kələminə mətbəxdə daha çox yer ayırmalıyıq. Əsasən bel ətrafında olan yağlardan qurtulmaq üçün qışda həftədə ən azı 3 gün gül kələmi süfrənizdə olsun.
Gül kələminin faydaları:
Gül kələmi yaxşı lif qaynağı olduğu üçün mədədə çox yer tutur və daha tez doyuzdurur. Ona görə süfrəyə ilk əyləşdiyinizdə gül kələmi salatı, ya da sobada qızardılmış, yaxud qaynadılmış gül kələmi yeyin.
Gül kələmi yağları yandırmağa kömək edən C vitamini və fol turşusu ilə zəngindir. Maddələr mübadiləsinin sürətini artırır.
Çox yaxşı potasium, fosfat və indol 3 adlı maddə tərkiblidir. Bu maddələrin sayəsində döş, mədə və qalın bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti var.
Dəmir mineralı ilə zəngin olduğu üçün qan azlığı ilə əlaqədar olan halsızlıq və yorğunluq kimi simptomların daha az hiss edilməsinə yardım edir. Yemək istəyini azaldır.
Tərkibindəki yüksək potasium və sulfurlu maddələr təzyiqi nizama salır. Təzyiqin yüksəlməsi hallarını azaldır. Ürək-damar xəstəliklərinə qarşı bədəni qoruyur. Kişinin daha hərəkətli olmasına kömək edir.
Yüksək kalsium sayəsində maddələr mübadiləsinin sürətini artırır. Sümük və diş sağlamlığına da faydası var.
Antioksidant təsiri güclü olduğundan hüceyrələrin təmizlənməsinə yardım edir.
İmmunitet sistemini yaxşılaşdırır./Aile.lent.az/
f Paylaş