Gündə nə qədər spirtli içki qəbul etmək olar?

Gündə nə qədər spirtli içki qəbul etmək olar?Alimlər alkoqolun təhlükəsiz dozalarını müəyyən ediblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, 40 yaşdan sonra spirt bir sıra funksiyalara müsbət təsir göstərə bilər.
Elm adamları spirtli içki qəbul edən gənclərin sağlamlıqlarına ciddi ziyan vurma riskini artırdıqlarını müəyyən ediblər. Bununla belə, 40 yaşdan yuxarı sağlam insanlar orta dərəcədə spirt istehlakından faydalana bilərlər. 
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, zərərli alkoqol istehlakına məruz qalan əhalinin əsas hissəsini 15-39 yaş arası kişilər təşkil edir. Məhz bu yaş qrupunda spirt ən böyük sağlamlıq riski yaradır.
15-39 yaş arası insanlar üçün tövsiyə olunan gündəlik spirtli içki qəbulu gündə 0,136 standart içkidir. 
Müxtəlif yaş qrupları üçün məqbul gündəlik spirt limitləri aşağıdakılardır:
39 yaşdan kiçik kişilər: 10 ml şərab və ya 38 ml pivə.
39 yaşdan kiçik qadınlar: 20 ml şərab və ya 100 ml pivə.
40-64 yaş arası insanlar: 50-200 ml şərab (sağlamlığından asılı olaraq) və ya 187-750 ml pivə.
65 yaşdan yuxarı insanlar: 300 ml şərab və ya 1 litrə qədər pivə.
Yeniyetmələr üçün spirt içməyin təhlükələri arasında beyin zədələnməsi də var. Alkoqol yemək borusuna, mədəyə, bronxlara, ağciyərlərə, həmçinin ürəyə zərər verir, onun ritmini, daralma tezliyini və ürək əzələsində metabolik prosesləri dəyişdirir. Alkoqolun daimi istehlakı qanın laxtalanmasının pozulmasına, qanın qoruyucu funksiyalarının azalmasına və oksigenin bütün bədənə daşınmasından məsul olan qırmızı qan hüceyrələrinin hərəkətinin yavaşlamasına səbəb olur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 958   Tarix: 11 fevral 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Hamiləlik planlayan qadınlar lakdan uzaq dursun - Sonsuzluq yaradır

Son illərdə gel-laklı manikürün davamlılığı və rahatlığı səbəbindən geniş yayılsa da, onun müntəzəm istifadəsi qadınların reproduktiv sağlamlığına potensial təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu barədə məlumatı qadın xəstəliklər

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

turlar.az

aksessuarlar qadin sayti reseptler xatire islamin sekilleri yemək bişirmək pustenin faydalari goz altı qırışlar kosmetika ağır itki hakisdalar badambura brusell bakteriyası kahfe kali