Hamilələrin endokrin sistemində baş verən dəyişikliklər

Hamilələrin endokrin sistemində baş verən dəyişikliklərHamiləlik vaxtı qadınların endokrin sistemində bir sıra dəyişikliklər baş verir. Hamiləliyin əvvəllərində yumurtalıqlarda gedən proseslər, əsasən də hamiləlik sarı cismdə progesteronun hormon ifrazına səbəb olur. Mayalanma baş verdikdə fgollikul inkişaf etmir, yetişmir, partlamır, yəni ovulyasiya getmir. Bu da sarı cismin hormonlarının hesabına baş verir.
Hamiləliyin ikinci yarısında sarı cismin işini və funksiyasını cift görür. Cift daxili sekresiya vəzilərinin ən aktiv rolunu oynayır. Burada estrogen, cift laktogeni, progestron, qonodotropin və s. hormonlar, eyni zamanda bioloji aktiv maddələr (oksitasın, relaksin, vazopressin) əmələ gəlir. Bu hormonların miqdarı hamiləliyin miqdarından asılı olaraq dəyişir. Belə ki, hamiləliyin birinci yarısında doğum fəaliyyətinin hormonları, ikinci yarısında isə estrogen hormonlarının miqdarı çoxalır. Hamiləliyin axırında oyanıqlığın artmasında progestronlar artır və əsas fəaliyyətə malik olurlar.
Hipofiz.
Hamiləlik vaxtı hipofizin ön payı hüceyrələrinin çoxalması və qalınlaşması hesabına hipofiz vəzi böyüyür və hormon ifraz edir. Hipofizin hormonu qonodotropin sarı cismin hesabına çoxalır. Hipofizin ön payı aşağıdakı hormonların və üzvlərin fəaliyyətini stimulyasiya edir.
- döş vəzi funksiyası
- qalxanvari vəzi
- böyrəküstü vəzi
- boy hormonu.
Hipotalamusun nüvəsində oksitasinin əmələ gəlməsi çoxalır ki, bu da hamiləliyin axırında və doğuş vaxtı sancıların əmələ gəlməsidə rol oynayır.
Qalxanabənzər ətraf vəzi.
Hamiləlik zamanı Ca mübadiləsində rol oynayır. Hamiləlik dövründə əzələlərdə qıcolma tutmalarının olması Ca çatışmazlığı səbəbindən baş verir.
Böyrəküstü vəzi.
Burada kartizon, hidrokartizon hormonları ifraz olunur ki, bu da hamiləlik dövründə zülal və karbohidrat mübadiləsinin tənzimlənməsinə yardım edir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 961   Tarix: 02 fevral 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qrip və COVID-19 ilə mübarizədə yeni üsul - Xüsusi qab hazırlandı

Mütəxəssislər su və içkiləri dezinfeksiya edəcək bakterisid qablar hazırlayıblar.  xəbər verir ki, təklif olunan qabların effektivliyi ondan ibarətdir ki, o, mis və gümüş ionları ilə onların maksimum birgə antimikrobiya

.

Pilləkən çıxıb-düşməyin faydaları

Pilləkən qalxmaq gündəlik həyatımızda sadə, amma çox təsirli fiziki fəaliyyətlərdən biridir və son araşdırmalar onun sağlamlığa olan inanılmaz faydalarını ortaya çıxarıb. Bu fiziki fəaliyyət həm ürək-damar sağlamlığı, hə

.

Soyuqdəymə zamanı yeyilməyəcək qidalar

Soyuqdəymə və digər tənəffüs yolları xəstəlikləri zamanı az yağlı və ağır olmayan qidaları seçmək daha yaxşıdır. Orqanizminn viruslarla mübarizə aparması və qidanı həzm etmək məcburiyyətində qalmaması üçün. Bundan əlavə

.

Bu əlamətlər varsa, orqanizm XƏSTƏDİR

Orqanizm ayrı-ayrı orqanlardan ibarət olsa da, ümumi bir sistemdir. Bu sistemin işində pozulma olarsa digər sistem və orqanlarla əlamətlərlə özünü göstərir. Elə əlamətlər var ki, bu zaman keçəcəyini gözləmək olmaq. -a istinadl

.

Bu səhvimiz bananı zəhərə çevirir

Banan sağlamlıq üçün ən faydalı meyvələrdən biridir. xəbər verir ki, qan şəkərini tarazlayan, həzm sistemini tənzimləyən və antioksidant təsiri olan banan toxluq hissi verdiyi üçün diyetlərdə rahatlıqla istehlak edilə bilər

.

Bu 8 məhsulla qırışlarınız yox olacaq

Qırışların yaranması bir çox qadını narahat edən qaçılmaz yaşlanma prosesidir. Ancaq gəncliyin sirri yalnız bahalı kosmetik vasitələrdə deyil, həm də düzgün qidalanmada gizlənir. -a istinadən xəbər verir ki,bu barədə məşhu

.

Azərbaycanda piylənmədən ən çox qadınlar əziyyət çəkir

Müasir dövrün ən aktual xəstəliklərindən biri də piylənmədir. Bu gün dünyada piylənmədən əziyyət çəkən insanların sayı bir milyarddan çoxdur və hər il təxminən üç milyon insan piylənmənin yaratdığı fəsadlar səbəbindən həyatın

.

Bu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI

Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen"

.

Yeyirəm, amma doymuram. Niyə?

Doyduğunu hiss etməmək, adətən, yemək yeyərkən toxluq hissinin yaranmaması və ya bu hissi dərk etməmək vəziyyətidir. xəbər verir ki, bu hal bir neçə səbəbdən baş verə bilər. Məsələn, sürətli yemək yeyən insanlar beynin toxlu

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi həkim məsləhəti qis geyimləri 2024 suni mayalanma ziyani elm ve bilik haqqinda atalar sözləri əqrəb bürcü varikozun mualicesi novruza aid hakışda bakire qaynana eqreb aysel