Hansı ət növlərini çiy yemək olar? - Dietoloq AÇIQLADI
Xam şəkildə mal əti, quzu əti, eləcə də qızılbalıq ailəsinin dəniz balıqlarını yeyə bilərsiniz.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə dietoloq Mariya Kapralova məlumat verib.
Dietoloqun sözlərinə görə, normalara görə, patogen mühiti məhv etmək üçün ət istilik mərhələsindən keçməlidir. Çiy ətdən yoluxa bilən son dərəcə təhlükəli xəstəliklər hepatit E, E. coli, salmonella, annelidlər və başqalarıdır.
Dietoloq deyib ki, çiy yemək üçün ən "təhlükəsiz" mal və quzu ətidir.
"Əgər çiy əti sevirsinizsə, onu düzgün hazırlamaq yaxud marinatlamağı bilirsinizsə, mal və quzu ətinə üstünlük vermək daha yaxşıdır. Ancaq çiy donuz və quş ətindən imtina etməlisiniz", deyə Kapralova bildirib.
Həmçinin həkim balıqların çiy yeyilməsi barədə suala da cavab verib:
"Gölməçələrdə, göllərdə və çaylarda yaşayan balıqları çiy yemək qəti qadağandır. Çünki onun tərkibində çoxlu parazitlər, bakteriya və viruslar ola bilər ki, bu da insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir. Dənizlərdə və okeanlarda yaşayan balıqlar duzlu su sayəsində praktiki olaraq infeksiyaya həssas deyillər. Qızılbalıq, alabalıq və çəhrayı qızılbalığı çiy yeməyə icazə verilir. Tuna, levrek, dorado və marlin kimi balıqları isə dondurulmuş halda saxlanıblarsa, çiy yeyə bilərsiniz".
Milli.Az