Hansı pendirlər sağlamlıq üçün REAL TƏHLÜKƏDİR?

Hansı pendirlər sağlamlıq üçün REAL TƏHLÜKƏDİR?Qida rasionumuzda xüsusi yer tutan pendir bəzən gözləmədiyimiz təhlükələrə yol aça bilər. Bu məhsul süddən hazırlandığı üçün vitamin və minerallarla çox zəngindir. Ancaq süd dərhal istehlak edilmədikdə, tərkibində bakteriyalar əmələ gəlməyə başlayır.
Bu mənfi hal pendirə də aiddir və buna görə də bəzən pendir insanlarda ciddi narahatlıq yaradır.
Bəs pendir alarkən ilk növbədə nəyə diqqət yetirmək lazımdır?
Mütəxəssislər tövsiyə edirlər ki, pendiri seçərkən ilk növbədə onun dadına baxmaq lazımdır. Heyvan mənşəli qida olan pendirdə bakteriyalar çox tez əmələ gəlir. Bu səbəbdən dadı turş olan pendirlərdən uzaq durmaq lazımdır.
Diqqət yetirilməsi lazım olan başqa bir məqam pendirin bütün kənarlarının bərabər olmasıdır. Üzərində pas və ya kif olmamalıdır. Yaxşı pendiri ayırd etməyin ən yaxşı yolu onun rəngidir. Rəng parlaq və canlı olmalıdır. Rəngi tutqun, tünd ağ və ya sarımtıl pendirləri seçməmək məsləhətdir.
Milli.Az xəbər verir ki, Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Bizim.media-ya açıqlamasında pendirin tez xarab olan, yüksəkriskli qidalar sırasında olduğunu qeyd edib:
"Pendir zülal tərkibli qida olduğuna görə çox faydalıdır.
Xüsusilə süd məhsulu olduğuna görə tərkibində orqanizm üçün faydalı olan probiotiklər var. Bunlar isə faydalı bakteriyalar hesab olunur və həzm sistemində bağırsaq mikroflorasının düzgün yayılmasında çox böyük rol oynayır. Gündəlik qidalanmada mütləq şəkildə pendirdən istifadə etmək tövsiyə olunur.
Eyni zamanda pendir həm kalsiumla, həm də A, B, C vitaminləri ilə zəngindir. Sadəcə olaraq süd məhsulu olduğu üçün pendirin saxlanılmasında, daşınmasında soyuq zəncir prinsipinə mütləq şəkildə əməl etmək lazımdır".
Ekspertin sözlərinə görə mağazadakı pendirlər uzun müddət saxlanıldığı üçün keyfiyyətini itirir.
Buna görə onun faydalarından yararlanmaq üçün saxlanma şərtləri mütləq qaydasında olmalıdır:
"Təbii pendir tez xarab olmağa meyilli olduğu üçün öz suyunda saxlanılmalıdır. Yaxşı olar ki, vakuumlanmış formada, uyğun temperaturda saxlanılsın. Açıb istifadə etdikdə isə yenidən hava keçirməyən və ya su mühitində saxlanılmalıdır.
Pendir alarkən istehsal və son istifadə tarixinə diqqət etmək lazımdır. Əgər paketi zədələnibsə, hava keçirirsə və tamlığı pozulubsa, bu onun daşınma zamanı pozulduğunun göstəricisidir. Bu da həmin pendirlərin xarab olduğunun göstəricisidir ki, bu halda ehtiyatlı olmaq lazımdır. Çünki az hava təmas edərsə, məhsul kiflənməyə başlayır".
Məhsəti Hüseynova onu da diqqətə çatdırıb ki, mağazada və ya evdə saxlanılarkən keyfiyyətini itirən pendir orqanizmdə şişkinlik, köp, bəzən ishal, bəzən də qəbizlik kimi narahatlıqlara səbəb olur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 791   Tarix: 26 sentyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yaz aylarında infarkt riski artır - Hansı tədbirləri görmək lazımdır?

Mövsümi dəyişikliklər ürək sağlamlığına təsir edən mühüm amillərdən biridir. Mütəxəssislər xüsusilə yaz aylarında infarkt, ürək çatışmazlığı və insult risklərinin artdığına diqqət çəkirlər. -a istinadən xəbər verir ki, kardioloq

.

Bədənimizi şampunla yusaq nə olar?

Bədəni şampunla yumaq sızanaq yaradır. bildirir ki, "Health"da yazılan məqaləyə görə əvvəlcə saçı, sonra bədəni yumaq tövsiyə olunur. Buna səbəb kimi şampunun tərkibindəki maddələr göstərilir. Belə ki, bir çox şampunun tərkibind

.

Eyni suyun fərqli dadı: "təmiz su" fırıldaqlığı - SƏDR DANIŞDI

Son günlərdə havaların isinməsi ilə daha çox su istehlak edirik. Azərbaycanda satılan suların bir çoxunda isə müəyyən dad hiss olunur. Söhbət marketlərdə satılan sulardan gedir. Satılan adi, içməli sudur, amma markalar fərql

.

Az və ya artıq yuxu eyni xəstəliyə səbəb olur

ABŞ Qadın Sağlamlığı Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, istər yuxu azlığı, istərsə də həddən artıq yatmaq şəkərli diabetin inkişaf riskini 34% artıra bilər. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada 84 mindən çox sağla

.

Ağıl dişləri nə üçündür?

İnsan çənəsinin ən arxa hissəsində sakitcə dayanan ağıl dişləri keçmişdə mühüm bir funksiyaya malik olsalar da, indi bir növ yadigar halına gəliblər. -a istinadən bildirir ki, alimlərin apardığı araşdırmaya görə çənənin ə

.

İsti havada sürücülərin qaçmalı olduğu 3 içki

İsti dövrlərdə sürücü kifayət qədər maye içməlidir. Bu qaydaya əməl edilməməsi sürücülük zamanı diqqətliliyin azalması, həmçinin rifahın kəskin pisləşməsi ilə nəticələnir. Ancaq vurğulamağa dəyər ki, yayda susuzluğunuzu yatırtma

.

Düzgün bişirilməyən ət xərçəngə səbəb olur

"Ət sevənlər gərək onu hazırlayan zaman diqqətli olsunlar. Düzgün bişirilməyən ət xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər". -a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri ABŞ-dən olan diyetoloq Emi Pendlton Key deyib. "Ət

.

Meyvələrdən keçən xərçəng! - Bunu etsəniz

Tarlalarda meyvə və tərəvəzləri qorumaq üçün pestisidlər adlanan dərmanlardan istifadə olunur. Bu dərmanların istifadəsinə heç bir qanuni qadağa olmasa da, onların həddindən artıq istifadəsi sağlamlığa ciddi ziyan vurur

.

İsti yoxsa soyuq qəhvə daha faydalıdır?

İsti qəhvənin tərkibində soyuğa nisbətən daha çox antioksidant - orqanizmdə iltihabı azaldan xüsusi molekullar var. -a istinadən bildirir ki, bu barədə tanınmış amerikalı kardioloq Macid Basit və endokrinoloq Eva Kvinar danışıb

turlar.az

sonxeber.az geyim dəbləri reseptler geyim şəkilləri maraqli sitatlar qəlyanaltılar plovlar meyveli tort kosmetika hekaye janri layla şebnem tovuzlu salatlar qiz evi ucun