Hansı qəhvə xərçəng riskini artırır?

Hansı qəhvə xərçəng riskini artırır?Hazır qəhvə ən məşhur içkilərdən biridir. Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, həddindən artıq istehlak bəzi xərçəng növlərinin riskini artıra bilər.
Milli.Az-ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, təhlükə hazır qəhvənin tərkibindəki akrilamidlə bağlıdır. Bu kimyəvi maddə yüksək temperaturda yemək bişirildikdə, o cümlədən qəhvə dənələrinin qovrulması zamanı əmələ gəlir. Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi (IARC) akrilamidi insanlarda xərçəngə səbəb ola bilən maddə kimi təsnif edib.
Böyük Britaniyanın Qida Standartları Təşkilatının (FSA) məlumatına görə, laboratoriya tədqiqatları pəhrizdəki akrilamidin heyvanlarda ağciyər və reproduktiv orqan xərçənginə səbəb ola biləcəyini göstərib. Alimlər bu maddənin insanlar üçün kanserogen potensiala malik olduğuna inanırlar.
2013-cü ildə Polşada aparılan bir araşdırmada 11 növ hazır qəhvə də daxil olmaqla 42 qəhvə nümunəsi araşdırılıb. Məlum olub ki, hazır qəhvədə akrilamidin səviyyəsi üyüdülmüş qəhvədən iki dəfə yüksəkdir.
Bununla belə, Kanadanın Makqill Universitetinin alimləri iddia edirlər ki, təhlükə yaratmaq üçün gündə təxminən 10 stəkan hazır qəhvə içmək lazımdır. Bundan əlavə, bu növ qəhvə üyüdülmüş qəhvədən daha çox antioksidan ehtiva edir ki, bu da hüceyrələri qorumağa kömək edir.
Macarıstandakı Zemmelvays Universitetindən doktor Fel Morkovits-Horvat "The Telegraph"a bildirib ki, hazır qəhvənin tərkibində melanoidin var. Bu antioksidanlar bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır və orqanizmi xəstəliklərdən qorumağa kömək edir. Bununla belə, nəşrə görə filtrli qəhvə və espresso daha sağlam variantlar hesab olunur.
Üyüdülmüş taxılları tordan süzərək hazırlanan süzülmüş qəhvə ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Bu xəstəliklər infarktın əsas səbəblərindən biridir. Bu nəticəyə 500 il ərzində 20 min insanın vərdişlərini araşdıran norveçli alimlər gəlib. Gündə dörd fincan süzülmüş qəhvə bu riski azalda bilər.
Espresso əsaslı qəhvə, o cümlədən latte və kapuçino beyin üçün faydalıdır. Tədqiqatlar göstərir ki, kofein iltihabı və beyin hüceyrələrinin ölümünü azaldır, demensiya riskini azaldır. Ancaq Alzheimer Dərnəyinin məlumatına görə, bu nəticələr indiyə qədər yalnız siçanlarda sübuta yetirilib. İnsanlarda bu fərziyyə hələ də təsdiq tələb edir.
Bununla birlikdə, Alzheimer Araşdırma Birliyinə görə, bu tapıntılar bu günə qədər yalnız siçanlarda sübut edilib. İnsanlarda bu fərziyyə hələ də təsdiq tələb edir. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 733   Tarix: 14 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qulaqdakı cingiltili ağrının SƏBƏBLƏRİ - Bunları etməyin

Qulaqdakı cingiltinin bir çox səbəbi ola bilər. Yüksək səslə musiqi dinləmək və ya səsli mühitdə uzun müddət qalmaq qulaqda cingiltinin yaranmasına yol aça bilər. Eyni zamanda yüksək qan təzyiqi, damar problemləri və qula

.

Yuxu dərmanı istifadə edənlərin NƏZƏRİNƏ

Son illərdə yuxu dərmanlarının istifadəsi artıb, amma bu dərmanların sağlamlıq üzərindəki mənfi təsirləri barədə narahatlıqlar da gündəmdədir. Yuxusuzluq problemi ilə üzləşən bir çox insan bu dərmanlara müraciət edərək rahatlı

.

Yastığın yanına 1 ədəd qoyun - Körpə kimi yuxuya gedəcəksiniz

Yaponiyalı alimlər yatarkən yastığın yanına limon qoymağın sağlamlıq üzərində gözlənilməz faydaları olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, araşdırmalara görə bu sadə amma təsirli vərdiş qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir

.

Hamilələrə bu dərmanları qəbul etmək olmaz

Hamiləlikdə qrip olmaq narahatlıq yarada bilər, lakin düzgün yanaşma ilə vəziyyəti yüngülləşdirmək mümkündür. İlk növbədə, bol maye qəbul edin, dincəlin və bədəninizi isti saxlayın. Burun tutulmasını açmaq üçün duzlu su il

.

Keçibuynuzu bəhməzinin möcüzəvi faydaları

Keçibuynuzu bəhməzi təbii qidalar arasında sağlamlığa ən faydalı məhsullardan biri kimi ön plana çıxır. xəbər verir ki, yüksək qida dəyəri sayəsində immuniteti gücləndirməkdən həzm sistemini tənzimləməyə qədər bir çox fayd

.

Bal qışda niyə FAYDALIDIR?

Bal mikroblarla mübarizə aparan xüsusiyyətlərinə və digər faydalarına görə qışda çox faydalıdır. Soyuq qış aylarında bədəninizin və dərinizin sağlamlığının qayğısına qalmaq vacibdir. Təbii bir vasitə kimi bal bir çox qı

.

Onlayn satılan konservləşdirilmiş qidalar təhlükəlidir?

Sosial şəbəkələr həm də satış platformasına çevrilib. Bir çox məhsulların satışı "Instagram", "TikTok" və digər sosial şəbəkələr üzərindən həyata keçirilir. Satış prosesinə birbaşa nəzarət olmadığından

.

Təhlükəli kərə yağını necə müəyyən etmək olar? - ƏLAMƏTLƏR

Kərə yağında bitki mənşəli yağları görsəniz, belə bir məhsul almaqdan çəkinmək daha yaxşıdır. Bu komponentin kərə yağı istehsalında istifadəsinə icazə verilmir. -ın məlumatına görə, aşağı keyfiyyətli məhsulu tanıya biləcəyini

.

Ölümcül kokteyl - İnfarkta səbəb olan içki barədə xəbərdarlıq

Tərkibində qəhvə və ya enerji içkisi olan sərt alkoqollu kokteyllər infarkta, insulta gətirə bilər.  məlumat verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Olqa Mayorova xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, bu içkilərin arteria

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri geyim şəkilləri geyim necə seçməli ayaq şişməsi hakista xina yaxdi sozleri eroziya xesteliyi tort reseptləri sekis dostluq vetene aid bayatilar bürcler novruz bayrami