Hansı qəhvə xərçəng riskini artırır?

Hansı qəhvə xərçəng riskini artırır?Hazır qəhvə ən məşhur içkilərdən biridir. Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, həddindən artıq istehlak bəzi xərçəng növlərinin riskini artıra bilər.
Milli.Az-ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, təhlükə hazır qəhvənin tərkibindəki akrilamidlə bağlıdır. Bu kimyəvi maddə yüksək temperaturda yemək bişirildikdə, o cümlədən qəhvə dənələrinin qovrulması zamanı əmələ gəlir. Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi (IARC) akrilamidi insanlarda xərçəngə səbəb ola bilən maddə kimi təsnif edib.
Böyük Britaniyanın Qida Standartları Təşkilatının (FSA) məlumatına görə, laboratoriya tədqiqatları pəhrizdəki akrilamidin heyvanlarda ağciyər və reproduktiv orqan xərçənginə səbəb ola biləcəyini göstərib. Alimlər bu maddənin insanlar üçün kanserogen potensiala malik olduğuna inanırlar.
2013-cü ildə Polşada aparılan bir araşdırmada 11 növ hazır qəhvə də daxil olmaqla 42 qəhvə nümunəsi araşdırılıb. Məlum olub ki, hazır qəhvədə akrilamidin səviyyəsi üyüdülmüş qəhvədən iki dəfə yüksəkdir.
Bununla belə, Kanadanın Makqill Universitetinin alimləri iddia edirlər ki, təhlükə yaratmaq üçün gündə təxminən 10 stəkan hazır qəhvə içmək lazımdır. Bundan əlavə, bu növ qəhvə üyüdülmüş qəhvədən daha çox antioksidan ehtiva edir ki, bu da hüceyrələri qorumağa kömək edir.
Macarıstandakı Zemmelvays Universitetindən doktor Fel Morkovits-Horvat "The Telegraph"a bildirib ki, hazır qəhvənin tərkibində melanoidin var. Bu antioksidanlar bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır və orqanizmi xəstəliklərdən qorumağa kömək edir. Bununla belə, nəşrə görə filtrli qəhvə və espresso daha sağlam variantlar hesab olunur.
Üyüdülmüş taxılları tordan süzərək hazırlanan süzülmüş qəhvə ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Bu xəstəliklər infarktın əsas səbəblərindən biridir. Bu nəticəyə 500 il ərzində 20 min insanın vərdişlərini araşdıran norveçli alimlər gəlib. Gündə dörd fincan süzülmüş qəhvə bu riski azalda bilər.
Espresso əsaslı qəhvə, o cümlədən latte və kapuçino beyin üçün faydalıdır. Tədqiqatlar göstərir ki, kofein iltihabı və beyin hüceyrələrinin ölümünü azaldır, demensiya riskini azaldır. Ancaq Alzheimer Dərnəyinin məlumatına görə, bu nəticələr indiyə qədər yalnız siçanlarda sübuta yetirilib. İnsanlarda bu fərziyyə hələ də təsdiq tələb edir.
Bununla birlikdə, Alzheimer Araşdırma Birliyinə görə, bu tapıntılar bu günə qədər yalnız siçanlarda sübut edilib. İnsanlarda bu fərziyyə hələ də təsdiq tələb edir. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 808   Tarix: 14 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün qəhvə içən xanımların diqqətinə - Sağlam qocalmanın sirri

Amerika Qidalanma Dərnəyinin Orlandoda keçirilən illik toplantısında təqdim olunan yeni araşdırmaya görə, gündə 1-3 fincan qəhvə içən qadınlar daha sağlam yaşlanma meyilləri göstərirlər. Toronto Universitetindən Dr. Sar

.

Növbəti koronavirus pandemiyasına gəlir? - virus AŞKARLANDI

Amerikalı alimlər insan üçün potensial təhlükə yaradan yeni koronavirus aşkarlayıblar. -nın xəbərin görə, bu barədə təhqiqatın nəticələri "Nature Communications" elmi jurnalında dərc edilib. HKU5-CoV-2 adlandırıla

.

Karton və plastik stəkanlar xərçəng yaradır - XƏBƏRDARLIQ

Bir çox insanın gündəlik içki və şorbalarını içmək üçün sağlam saydığı karton qablar əslində ciddi xəstəliklərə yol açırmış. xəbər verir ki, kardioloq Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya bildirib ki, karton qab və ya stəkanların i

.

Məşhur şirkətin makaronlarında görün nə tapıldı - Marketlərdən yığışdırılır

"Barilla" makaronunda sağlamlıq üçün təhlükəli maddə aşkarlanıb. Dünyaca məşhur makaron istehsalçısı "Barilla" şirkətinə məxsus məhsulda sağlamlıq üçün potensial təhlükəli maddə - qlifosat pestisidi aşkarlanıb

.

Gözbəbəkləri və yaddaş arasındakı heyrətamiz əlaqə

Tədqiqatçılar bir məlumatı tanıdığımız və ya düzgün xatırladığımız anlarda gözbəbəklərimizin verdiyi reaksiyaları öyrəniblər. Əldə edilən nəticələr göstərir ki, yaddaş düşündüyümüzdən daha mürəkkəb işləyir. -a istinadən xəbə

.

Saç tökülməsinə qarşı iki təbii vasitə tapıldı

Yaponiyanın "Rohto Pharmaceutical Co" dərman şirkətinin alimləri felledendron ağacı qabığı və qurudulmuş mandarin qabığının (Çinpi) ekstraktlarının kişilərdə saç tökülməsinə qarşı effektiv mübarizə apara biləcəyin

.

Gənclər arasında ani ölümə səbəb nədir?

Son dövrlər gənclər arasında qəfləti ölümlərin sayı artır. Vəfat edənlər arasında tələbələr üstünlük təşkil edir. . Maraqlıdır, gənclər arasında ölüm hallarının artmasının səbəbi nədir?. Professor, həkim Adil Qeybulla -

.

Konservləşdirilmiş qidalarda nələrə fikir vermək lazımdır?

Bir qisim insanlar konservləşdirilmiş məhsulları istehlak etmeyi sevir. Dadlı, həm də hazırlanması rahat məhsullardan biri də ət və balıq konservləridir. . Bu məhsullar yəqin ki çoxlarının dadına yetişib. Ancaq, konservləşdirilmi

.

Ağcaqanadlar ən çox bu qan qrupundan olan insanları "yeyir"

Yaponiyada aparılan araşdırma ağcaqanadların ən çox hansı insanlara hücum etdiyini üzə çıxarıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, Zərərvericilərlə Mübarizə İnstitutunun araşdırmasına görə ağcaqanadlar ən çox 0 qa

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az maskalar kosmetoloq kosmetika mehsullari qara qaragatin faydalari könül kerimova eşq və məhəbbət goz altı qırışlar salatlar seksual banan faydalı məsləhətlər azərbaycan