Hansı qəhvə xərçəng riskini artırır?

Hansı qəhvə xərçəng riskini artırır?Hazır qəhvə ən məşhur içkilərdən biridir. Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, həddindən artıq istehlak bəzi xərçəng növlərinin riskini artıra bilər.
Milli.Az-ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, təhlükə hazır qəhvənin tərkibindəki akrilamidlə bağlıdır. Bu kimyəvi maddə yüksək temperaturda yemək bişirildikdə, o cümlədən qəhvə dənələrinin qovrulması zamanı əmələ gəlir. Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi (IARC) akrilamidi insanlarda xərçəngə səbəb ola bilən maddə kimi təsnif edib.
Böyük Britaniyanın Qida Standartları Təşkilatının (FSA) məlumatına görə, laboratoriya tədqiqatları pəhrizdəki akrilamidin heyvanlarda ağciyər və reproduktiv orqan xərçənginə səbəb ola biləcəyini göstərib. Alimlər bu maddənin insanlar üçün kanserogen potensiala malik olduğuna inanırlar.
2013-cü ildə Polşada aparılan bir araşdırmada 11 növ hazır qəhvə də daxil olmaqla 42 qəhvə nümunəsi araşdırılıb. Məlum olub ki, hazır qəhvədə akrilamidin səviyyəsi üyüdülmüş qəhvədən iki dəfə yüksəkdir.
Bununla belə, Kanadanın Makqill Universitetinin alimləri iddia edirlər ki, təhlükə yaratmaq üçün gündə təxminən 10 stəkan hazır qəhvə içmək lazımdır. Bundan əlavə, bu növ qəhvə üyüdülmüş qəhvədən daha çox antioksidan ehtiva edir ki, bu da hüceyrələri qorumağa kömək edir.
Macarıstandakı Zemmelvays Universitetindən doktor Fel Morkovits-Horvat "The Telegraph"a bildirib ki, hazır qəhvənin tərkibində melanoidin var. Bu antioksidanlar bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır və orqanizmi xəstəliklərdən qorumağa kömək edir. Bununla belə, nəşrə görə filtrli qəhvə və espresso daha sağlam variantlar hesab olunur.
Üyüdülmüş taxılları tordan süzərək hazırlanan süzülmüş qəhvə ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Bu xəstəliklər infarktın əsas səbəblərindən biridir. Bu nəticəyə 500 il ərzində 20 min insanın vərdişlərini araşdıran norveçli alimlər gəlib. Gündə dörd fincan süzülmüş qəhvə bu riski azalda bilər.
Espresso əsaslı qəhvə, o cümlədən latte və kapuçino beyin üçün faydalıdır. Tədqiqatlar göstərir ki, kofein iltihabı və beyin hüceyrələrinin ölümünü azaldır, demensiya riskini azaldır. Ancaq Alzheimer Dərnəyinin məlumatına görə, bu nəticələr indiyə qədər yalnız siçanlarda sübuta yetirilib. İnsanlarda bu fərziyyə hələ də təsdiq tələb edir.
Bununla birlikdə, Alzheimer Araşdırma Birliyinə görə, bu tapıntılar bu günə qədər yalnız siçanlarda sübut edilib. İnsanlarda bu fərziyyə hələ də təsdiq tələb edir. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 782   Tarix: 14 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün çörək yediyinizdə nə baş verir? - "Avto pivə sindromu"

Səhər yeməyinin ayrılmaz hissəsi sayılan çörək bəzən düşündüyümüz qədər zərərsiz olmaya bilər. Səhiyyə mütəxəssisləri, xüsusilə də həkim Dr. Mickey Mehta çörəyin hər gün və həddindən artıq istehlakının sağlamlıq üçün cidd

.

"Kaldı" deyib almırıq, amma faydası çoxdur

Banan adətən sarı rəngi ilə tanınsa da, yaşıl, yəni tam yetişməmiş banan da sağlamlıq baxımından olduqca dəyərlidir. Tropik iqlimlərdə geniş istifadə olunan yaşıl banan həm mətbəxlərdə bişirilərək istehlak olunur, həm d

.

Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət

Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər. -ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, alimlərin yeni araşdırması bun

.

Hər il 3 milyon uşaq bu səbəbdən ölür

Yeni araşdırma 2022-ci ildə antibiotik müqaviməti səbəbilə 3 milyondan çox uşağın həyatını itirdiyini ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, Avstraliyadakı Murdoch Uşaq Araşdırma İnstitutu və Clinton Health Access Initiative-ni

.

Yataqda telefona baxanların NƏZƏRİNƏ

Norveçdə 45 mindən çox universitet tələbəsi ilə aparılan kütləvi araşdırma yuxu pozğunluğunun birbaşa ekran vaxtı ilə əlaqəli olduğunu ortaya qoyub. . xəbər verir ki, texnologiya həyatımızın əvəzsiz bir hissəsinə çevrils

.

Bu meyvə yalnız günün müəyyən saatlarında yeyilməlidir

Bir çox insan meyvələrin orqanizmə zərər vermədən günün istənilən vaxtında yeyilə biləcəyinə inanır. Bununla belə, dietoloqlar xəbərdarlıq edir: onlardan bəziləri, xüsusilə banan, yanlış zamanda istehlak edildikdə zərərl

.

Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipi

Dəri rəngi və saç tonunun xərçəng riski ilə əlaqəsi olub-olmaması uzun müddətdir tibb sahəsində maraq doğuran mövzulardan biridir. Dermatoloqlar bu sualı aydınlaşdırmaq üçün geniş müşahidələr aparıblar və nəticələr bir dah

.

Hər yeməyə əlavə edirik, sağlamlığı MƏHV EDİR: damarlar tıxanır, ürəyi yükləyir, 5 dəfə artıq xərçəng riski

Gündəlik qidalanmada geniş istifadə olunan bu məhsul sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, dad artırıcı kimi tanınsa da, damar tıxanması, ürək xəstəlikləri və hətta xərçəng riskin

.

Azyaşlılar arasında təhlükə: "Ölümlə nəticələnən xəstəlikdir"

Son günlər azyaşlılar arasında kəskin respirator virus infeksiyalarının və rotavirusun yayılması müşahidə olunur. Xəstəliyin əsas əlamətləri arasında hərarətin 39 dərəcəyə qədər yüksəlməsi, burun axması, boğaz ağrısı, öskürək

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qadın geyimi hamilelikde qidalanma makiyaj etmek qaydalari cəlil məmmədquluzadə her sey daxil qurd xəstəlikləri sizanaqlara qarsi qoğalın nağlı bayatılar xərçəng bürcü birlik novruza aid hakistalar