Həkim-kardioloq: Hipertenziya zamanı...

Həkim-kardioloq: Hipertenziya zamanı...Bir çox insan yüksək təzyiqdən əziyyət çəkir. Elmi dildə arterial hipertenziya adlandırılan xəstəlik ürək-damar patologiyalarından biridir, kəskin baş ağrıları, baş gicəllənmələri, bəzən də burundan qanaxmalarla müşahidə edilir. İnsanların təzyiqi əsasən 120/80 mm civə sütunu səviyyəsində olmalıdır. Əgər təzyiq davamlı olaraq normadan yüksəkdirsə, bu, hipertenziyanın əlamətlərindən biri hesab edilir.
Milli.Az bildirir ki, həkim-kardioloq Nüşabə Səfərovanın AZƏRTAC-a dediyinə görə, yüksək təzyiqin olmaması üçün, ilk növbədə, duzdan istifadə məhdudlaşdırılmalıdır: "Təəssüf ki, bəzən xörək duzundan qədərindən çox istifadə edilir. Gündəlik istifadə olunan duzun miqdarı bir çay qaşığından artıq olmamalıdır. Hipertenziya zamanı bir sıra qaydaların gözlənilməsi medikamentoz tədbirlər aparmadan da təzyiqin 15-20 mm civə sütununa qədər aşağı düşməsinə səbəb olur".
El arasında tez-tez istifadə olunan "işçi təzyiq" anlayışı barədə də məlumat verən həkim-kardioloqun dediyinə görə, belə ifadənin işlədilməsi düzgün deyil: "İşçi təzyiq" anlayışı yoxdur. Normal təzyiq 120/80 mm civə sütunundan 140/90 mm civə sütununa qədər olmalıdır. Təzyiqi yuxarı olan 160/100, 180/110 mm civə sütunu üçüncü dərəcəli arterial hipertenziya olan xəstələr uzun müddət medikamentoz müalicə almayaraq həmin təzyiqə vərdiş edirlər".
Son illər yüksək təzyiq nəinki yaşlılar arasında, cavanlarda da müşahidə olunur. Bunun səbəbləri isə stres, gərginlik, düzgün qidalanmamaq, yuxu pozuntusu və s. hallarla əlaqədardır. Lakin sağlam və fəal həyat tərzi bir sıra xəstəliklərdən, o cümlədən yüksək təzyiqdən qoruyur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1325   Tarix: 09 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yemək yeyərkən su içməyin- Qastroenteroloqdan xəbərdarlıq

Ürək yanması yaşayan insanların suyu necə içməli olduğu ilə bağlı qastroenteroloq xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova mədəyə əlavə yük düşməməsi üçün qida ilə eyni anda su içməyin məsləhə

.

3-3-3 üsulu ilə insomnia olub-olmadığınızı test edin

Anestezioloq Sanni Nayi yuxusuzluğu vaxtında müəyyən etmək üçün sadə və təsirli üç üç üç metodunu təklif edib. xəbər verir ki, onun fikirləri "RuffPost" nəşri tərəfindən dərc olunub. Nayinin izahına görə əgər insa

.

Adi görünən gündəlik vərdiş təhlükənin xəbərçisi ola bilər

Nevroloq ayağı masa altında tərpətmək vərdişinin səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, əksər hallarda bu tamamilə normal və hətta faydalıdır. Lakin bəzən sağlamlıqla bağlı müəyyə

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Şampuna bu qarışımı əlavə edin - saçınız 7 gün yağlanmayacaq

Saçların tez-tez yağlanması problemi ilə üzləşirsinizsə, mütəxəssislər şampuna çay ağacı yağı, limon suyu və bir neçə damcı lavanda yağı əlavə etməyi tövsiyə edir. xəbər verir ki, bu qarışım saç diblərindəki artıq yağı azaldır

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

turlar.az

gelinlikler həkim məsləhəti makiyaj instagram seks hekayəsi xatire islamin sekilleri mantılar müxtəlif kosmetika qiz evi ucun veten həsən bəy zərdabi birlik kahfe fali