Hər gün qırmızı ət yesəniz, bədəninizə nə olacaq?
Qırmızı ət yeməyin sağlam olub-olmaması mövzusu hətta həkimlər və digər səhiyyə işçiləri arasında mübahisəlidir.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu sualın obyektiv cavabı hansı növ qırmızı əti, nə qədər tez-tez və hansı miqdarda yediyinizlə bağlıdır.
Qırmızı ətin müxtəlif qruplara bölünə biləcəyini başa düşmək vacibdir - yağsız, yağlı, işlənmiş. Sonuncu kateqoriya yüksək duz və yağ tərkibinə görə ən az təhlükəli ət hesab olunur.
Qırmızı ət - faydaları və zərərləri
Qırmızı ətin ola biləcəyi təsirlər arasında mütəxəssislər aşağıdakıları vurğulayırlar:
Bədənin bəzi funksiyalarını yaxşılaşdırır. Qırmızı ətin tərkibində B12 kimi vacib vitamin və minerallar var. Əsas amin turşularını ehtiva edir. Bədənin zülal yaratmaq üçün istifadə etdiyi amin turşularıdır və onlardan 20-si insan həyatı üçün vacibdir.
Əzələləri gücləndirməyə kömək edə bilər. Qırmızı ətin tərkibində B vitaminləri, protein, kreatin və əzələ kütləsini artırmağa kömək edən bir çox mineral var. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, bu, özlüyündə əzələ böyüməsini təşviq etmir.
Yüksək doymuş yağ tərkibinə görə "pis xolesterol" səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Tədqiqatlar göstərib ki, qırmızı ət yemək ürək xəstəliyi ilə əlaqəlidir, xüsusən də "pis xolesterol" səviyyəsini artırmağa meyllidir.
Xərçəng riskini artıra bilər. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı 2015-ci ildə emal olunmuş qırmızı ətin "insanlar üçün kanserogen" olduğunu açıqlayıb.
Tip 2 diabet riskini təşviq edir. Bunu 2021-ci ildə "American Journal of Clinical Nutrition" jurnalında dərc olunan araşdırmanın nəticələri göstərib.
Böyrək problemlərini pisləşdirə bilər. Qırmızı ətin tərkibində digər elementlərlə birləşərək fosfatlar əmələ gətirən bir mineral olan fosfor var. Mütəxəssislərin fikrincə, insan üçün tövsiyə olunan qırmızı ətin miqdarı həftədə iki-üç porsiyadır.
Milli.Az