Heyva və onun faydaları barədə nə bilirik?

Heyva və onun faydaları barədə nə bilirik?Heyva xalq təbabətində heç də az istifadə olunmayan məşhur meyvələrdən biridir. Bəzi İslam mənbələrində heyvanın üç xüsusiyyəti göstərilir: Ürəyə aramlılıq (sakitlik) və şadlıq verir, paxılın əliaçıqlığına səbəb olur, qorxağı cəsarətli edir. Mənbələrdə deyilir ki, hər kim bir dənə heyva yeyərsə, Allah 40 gün hikməti onun dilindən axıdar. Qədim yunan qızları heyva yeyərlərmiş ki, gözəl olsunlar.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, bəs, il uzunu istifadə etdiyimiz heyva barədə, onun faydaları və faydalı xüsusiyyətləri barədə nə bilirik? Bu sualı cavablandıran əczaçı Fəxrəddin İsayev heyvanın vitaminlərlə, üzvü turşularla zəngin olmasından, bir sıra xəstəliklərdə müalicəvi əhəmiyyətindən danışaraq deyib: "Qızılgülçiçəklilər fəsiləsinə daxil olan heyvada insan üçün bir çox faydalı və müalicəvi maddələr var. Onlardan 4-5 faizə qədər şəkər, 2 faizə qədər üzvü turşular (alma, limon turşuları), karotin və C vitamini, aşı maddələri, efir yağı, dəmir duzları və sairi göstərmək olar. Heyva toxumlarında 14-18 faiz selikli maddələr, 10-20 faiz yağ, 1-2 faiz qətran və çoxlu miqdarda zülal var".
Əczaçı bildirib ki, xalq təbabətində heyvanın yarpaqları qurudulub çay kimi dəmlənərək ürək ağrısında sakitləşdirici dərman kimi içilir. Heyvanın mürəbbəsi ürək zəifliyində qüvvətləndirici kimi, eləcə də həzm prosesini yaxşılaşdırıcı kimi çox xeyirlidir. Heyva mürəbbəsi qan azlığına da yaxşı təsir göstərir.
Heyvanın çubuqlarını dəmləyib içdikdə, yuxarı qan təzyiqini normallaşdırır. İç toxumlarını (cecəyini) dəmləyib (dəmləmə 1 saat davam edir) içdikdə, bəlğəmgətirici kimi təsir göstərir. Xalq təbabətində meyvələrini inək yağında bişirib nəfəs yolları xəstəliklərində işlədirlər. "Heyva faydalı xüsusiyyətləri ilə çox zəngindir. Heyvanın bütün növləri, xüsusilə şirin heyva insanı gümrahlaşdırır, o cümlədən baş ağrısını sakitləşdirir, qaraciyərə yaxşı təsir göstərir, ağızdan gələn pis qoxunu yox edir", - deyə mütəxəssis söyləyib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1199   Tarix: 04 yanvar 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Dişlər bu səbəbdən tündləşir - Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Dişlərin tündləşməsi bir çox fərqli səbəbdən qaynaqlana bilər. Mütəxəssislərin dediklərinə əsasən, aşağıdakı amillər bu vəziyyətə səbəb ola bilər:. Qida və İçkilər. Çay, qəhvə, qırmızı şərab və qazlı içkilər kimi məhsulla

.

İsti otaqda yatmaq sağlamlığa zərər verir – Xəbərdarlıq

Həkimlər isti otaqlarda yatmağın sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcəyini xəbərdar edir. xəbər verir ki, yüksək temperaturda yatmaq bədən istiliyini normadan daha çox artıraraq, yuxu keyfiyyətini poza bilər və müxtəlif sağlamlı

.

Ayda neçə dəfə balıq yemək olar?

Balıq yemək sağlamlıq üçün çox faydalıdır, çünki balıq yüksək keyfiyyətli zülal, omega-3 yağ turşuları, vitaminlər (xüsusilə D və B12) və minerallar (məsələn, yod və fosfor) ilə zəngindir. bəs balığı ayda neçə dəfə yemə

.

Araqla kabab yeyən kişiləri nə gözləyir?

Kömürdə qızardılmış yeməklə alkoqol içmək sağlamlıqda ciddi problemlərə yol açır. e- -a istinadən xəbər verir ki, qastoenteroloq Nataliya Panina bu cür qidalanmağın xərçəng yarada biləcəyini deyir. "Kəskin pankreati

.

Diş təmizliyi ilə Altsheymer xəstəliyi arasında əlaqə aşkarlandı

Aparılan araşdırmalar dişlərin düzgün yuyulması və ağız gigiyenasının Altsheymer xəstəliyinin yaranması riskinə təsir göstərə biləcəyini ortaya qoyub. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, diş əti xəstəliklərinə səbə

.

Mətbəxdəki bu əşyaları dərhal atın - Xərçəng yaradır

Son araşdırmalar göstərir ki, bəzi qara plastik ev əşyaları, o cümlədən plastik qaşıqlar, qablar zəhərli kimyəvi maddələrdən hazırlanır. bu barədə nytimes-a istinadla xəbər verir. . "Chemosphere" jurnalında dər

.

Gündə nə qədər şokolad yeyək?

Bütün faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, şokoladın desert olduğunu və əsas qida olmadığını unutmamaq vacibdir. Onun tərkibində çox miqdarda karbohidrat (əsasən, şəkər, 100 qramda 50 qrama qədər) və yağ (30-35 qram) var

.

Bədəninizdəki bakteriyaları öldürən 9 təbii antibiotik

Təbiət möcüzələrlə doludur və bədənimiz üçün faydalı olan çoxlu qidalar var. Bu qidaların bəziləri bədəninizdəki bakteriyaları öldürüür. bədəninizdəki bakteriyaları öldürən 9 təbii antibiotiki təqdim edir:. 1. Sarımsaq v

.

Gündə bir ovuc yemək cavanlaşdırır

Balqabaq tumu insan orqanizminə bir sıra müsbət təsirlər göstərir. Onun tərkibində faydalı yağ turşuları, antioksidantlar, vitaminlər (xüsusilə E və B qrupu vitaminləri), həmçinin sink, maqnezium, dəmir və digər mineralla

turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari qadin dunyasi toy gecesi kesəriyyə uzun saclarin yigilmasi hicab baglamaq her sey daxil janrlar azərbaycan suni mayalanma arxadan olmaq xanim.az