İki dəfə qaynadılmış suyu içmək olmaz

İki dəfə qaynadılmış suyu içmək olmazİki dəfə qaynadılmış suyu içmək olmaz. Təkrar qaynadılan suyun tərkibində aşağıdakı zəhərli maddələr əmələ gəlir
Bizlərdən çoxumuz çaydanda qaynanmış suyu yenidən qaynadıb içirik. Bunu orqanizmdə nələrə səbəb olacağı barədə isə heç düşünmürük. Bəs iki dəfə qanamış suda hansı proseslərin getdiyini bilirsinizmi? Suyun qaynadıqda buxara çevrildiyini biz orta məktəbdə öyrənmişik və bilirik. Bəs su buxarlandıqdan sonra çaydanda qalın suyun tərkibində hansı dəyişikliklər getdiyindən hamınızın xəbəri varmı?
Bir dəfə qaynamış suyu içmək orqanizm üçün təhlükəsiz sayılır. Su yenidən qaynadıqda isə onun tərkibindəki komponentlərin tərkibi dəyişilməyə başlayır. Təkrar qaynamış suda nitrat, mışyak və ftorlu birləşmələr əmələ gəlir. Bu minerallar isə orqanizm üçün çox təhlükəli sayılır. Məsələn, təkrar qaynanmış suyun tərkibində əmələ gələn kalsium böyrəklərdə və öd kisəsində toplanır. Təkrar qaynanmış suda əmələ gələn maddələr orqanizmdə aşağıdakılara səbəb olur:
1. Mışyak
Orqanizmdə intoksikasiyanın yaranmasına səbəb olur. Az miqdarda və tədricən orqanizmdə toplanması geridönməz fiziki problemlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Mışyak periferik neyropatiyalara, mədə-bağırsaq problemlərinə, dəri xəstəliklərinə, şəkərli diabetə, böyrəklərin fəaliyyətinin pozulmasına, ürək xəstəliklərinə səbəb ola bilir.
2. Nitratlar
Nitratlara təbiətdə hər yerdə rast gəlinir(suda, havada və s.). Onun çox qəbul edilməsi orqanizmə kanserogen təsir göstərir. Nitratlar orqanizmdə leykemiyanın, yoğun bağırsaq, sidik kisəsi, mədə-onikibarmaq bağırsaq,  mədəaltı vəzi xərçənginin əmələ gəlməsinə səbəb olir.
3. Ftor
Alimlər ftoru orqanizm üçün təhlükəli hesab edirlər. Çaydanın suyu dəfələrlə qaynadıqda həmin suda ftoridlər əmələ gəlir.
Hardvard Universitetinin alimləri son 22 ildir ki, təkrar qaynamış suyun orqanizmə mənfi təsiri barədə araşdırmalar aparırılar. Onların apardıqları araşdırmalardan aşağıdakı nəticə hasil olub.
Ftorid nevroloji sistemə mənfi təsir edir və əqli zəiflik əmələ gətirir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1001   Tarix: 27 oktyabr 2020
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Elektron siqaret çəkənlərə ciddi XƏBƏRDARLIQ

25 yaşlı Cozef Lourens illərlə siqaret çəkməyin sağlamlığa ciddi fəsadları haqqında öz hekayəsini paylaşıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" portalı məlumat yayıb. . Məlum olub ki, uzun müddət elektro

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Gündə 50 qram halva yeməyin faydaları

Halva gündə 50 qramdan çox olmamaq şərti ilə ürək və bağırsaqlar üçün faydalıdır,. "unikal"a istinadən xəbər verir ki, zülallar, vitaminlər və minerallarla (kalsium, dəmir və maqnezium) zəngin olan halva qığırdaq

.

Zeytun yağının içinə limon sıxıb içsəniz

Ən sağlam yağlar arasında yer alan zeytun yağı istehlakı ilə bir çox fayda təmin edir. Zeytun yağının tək başına faydaları ilə yanaşı, alternativ istifadəsi də var. Bu barədə -ə istinadən xəbər verir. Sağlam həyat vərdişlərini

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

.

Bunları etsək daha çox yaşaya bilərik - naturopat Günay Seyfullayeva qlobal problemdən danışdı

Ürək-damar sağlamlığının qorunması uzun və sağlam ömür sürməyin bir nömrəli şərtidir. Bəs ürək-damar xəstəliklərinin təsirlərini azaltmaq və həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün nələr etməliyik?. Bununla bağlı saytımız

.

Alma qabıqlarını belə istifadə edin: Faydaları bitmir - FOTO

Alma ən məşhur meyvələrdən biridir. Bəziləri qabığı ilə, bəziləri isə qabıqsız yeməyə üstünlük verir. Almanı qabığı olmadan istehlak etmək istəyənlər, alma ilə şirniyyat hazırlayanlar qabığını adətən soyandan sonra atırlar

.

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.   -a istinadən xəbə

turlar.az

sonxeber.az sac duzumleri qadin sayti geyim dəbləri balaca qablarda keks seks hekayələri xiyarın faydaları hakisda kosmetika azərbaycan rus dili kley lekesi mikayıl abdullayev sac modelleri