İmmunitet üçün PAYIZ SİYAHISI - Nə edək?

İmmunitet üçün PAYIZ SİYAHISI - Nə edək?Payız-qış mövsümündə xəstəliklərə qarşı təbii immunomodulyator rolu oynayan müalicəvi ədviyyatlar haqqında yazını oxuculara təqdim edirik.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ədviyyatlar bitkilərin təzə, qurudulmuş və üyüdülmüş müəyyən hissəsidir. Ədviyyat bitkiləri ədviyyat və ətirli otlar olmaqla 2 qrupa ayrılır.
Ətir və dadı daha da artırmaq üçün təzə və ya qurudulmuş halda şüyüd, reyhan, tərxun, nanə, cəfəri, keşniş, kəvər, turşəng, kərəviz, kəklikotu və digər otlardan istifadə edilir. Ədviyyatlar isə qida məhsullarının ləzzətini artırır.
Təbabətdə və mətbəximizdə geniş istifadə edilən əsas ədviyyatlara mixək, darçın, qara istiot, zəfəran, sumaq, sarıkök, zəncəfil, cirə, razyana və digərləri daxildir.
Ədviyyatlar tərkibində olan efir yağları, üzvi turşular, qlükozidlər və bir çox vitaminlər iştahanı artırır, maddәlәr mübadilәsini sürәtlәndirir, həzm sistemini normaya salır və qidanın yaxşı mənimsənilməsini təmin edir.
Bitkinin toxumundan (xardal, cövüz), meyvəsindən (qara və qırmızı istiot, hil, cirə, razyana), çiçəyindən (zəfəran, mixək), yarpağından (dəfnə yarpağı və müxtəlif ətirli bitkilərin yarpaqları), qabığından (darçın), kökündən (zəncəfil, sarıkök) alınan ədviyyatlar vardır.
Xüsusiyyətlərinə diqqət yetirin!
Ədviyyat alarkən istehlakçılar onların qablaşdırılmasına, etiketindəki məlumatlara, saxlanma şəraitinə xüsusilə diqqət etməlidirlər. Etiketdə məhsul haqqında zəruri məlumatlar - istehsalçının adı və ünvanı, malın adı, istehsal tarixi, xalis çəkisi, tərkibi, istehlak xassələri, saxlanma müddəti və s. mütləq əks olunmalıdır.
Ədviyyatların quru, sərin, təmiz və yaxşı havalandırılan yerdə saxlanması şərtdir. Bu tip məhsullar daşınarkən, saxlanarkən sanitar-gigiyenik qaydalara, mal qonşuluğu prinsipinə ciddi riayət edilməlidir. Ədviyyat növləri rəflərdə kimyəvi maddələrin, kəskin qoxulu mal və məhsulların yanında saxlanılmamalıdır.
"Medicina" xəbər verir ki, ədviyyatlar müalicəvi xüsusiyyətlərinə görə də geniş istifadə edilir. Ədviyyatların antioksidant və immun sistemini gücləndirmək xüsusiyyəti var. Onların hər biri ayrı-ayrılıqda orqanizmin sağlamlığında mühüm rol oynayır.
Çili, qara istiotun tərkibində kapsoisin, piperin və allisin olduğuna görə burun-udlaq və ağıza daxil olmuş viruslar və zərərli mikroorqanizmlərlə mübarizdə effektiv təsirə malikdir. Qara istiotun tərkibindəki zəngin mineral maddələr və vitaminlər immun sistemini gücləndirir, soyuqdəyməyə qarşı qoruyucu maneə yaradır. Həmçinin qara istiot orqanizmdə yağların parçalanmasını sürətləndirərək maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, qanın laxtalanmasını tənzimləyir, xroniki yorğunluq əlamətlərini aradan qaldırmağa kömək edir.
Təzə sarımsaq güclü antibakterial və virusəleyhinə vasitə olmaqla yanaşı, qanda xolesterinin miqdarını normallaşdırır, orqanizmdə maddələr mübadiləsini tənzimləyir. Sarımsaq orqanizmin infeksion xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırmaq üçün olduqca faydalıdır.
Qara zirə isə qısa zamanda müxtəlif infeksion xəstəliklərin qarşısını alan təbii immungücləndiricidir.
İmmun sistemin fəaliyyətini gücləndirməkdə sarıkökün mühüm rolu var. Sarıkök nəinki orqanizmi toksin və şlaklardan təmizləyir, həm də təbii antibiotik kimi iltihabi prosesləri dayandırmağa kömək edir.
Zəngin tərkibə malik xardal antiseptik, antimikrob, göbələkəleyhinə, iltihabəleyhinə təsirə malikdir. Mədə-bağırsaq sistemi üçün, soyuqdəymə zamanı, oynaq xəstəliklərində olduqca faydalıdır. Həmçinin xardal beyində qan dövranını stimullaşdırır, yaddaşı və zəkanı gücləndirir.
Darçının da bir çox xeyirli xüsusiyyətləri var. Darçın müxtəlif xəstəliklərə qarşı antiseptik, antimikrob və antiparazit vasitə kimi istifadə olunur. Həmçinin bədənin ümumi tonusunu artırır və immun sistemini gücləndirir.
Ədviyyatların normadan artıq istifadəsi orqanizm üçün zərərlidir. Tərkibində yüksək təsir qabiliyyətinə malik olan alkaloidlər və qlükozidlər xüsusən də uşaqların və bir çox xəstəlikdən əziyyət çəkənlərin orqanizmində fəsadlar yarada bilər.
Bundan başqa, ədviyyat növlərini bütöv halda saxlayıb, lazım olduğu zamanda üyüdüb istifadə etmək daha xeyirlidir. Ədviyyatları evdə hermetik qablarda isti, rütubət və gün işığından uzaq yerlərdə saxlamaq tövsiyə olunur.
Bu tip məhsullar isti və rütubətə məruz qaldıqda ətrini, ləzzətini daha tez itirir. Xüsusən də sobanın yaxınlığında saxlamaq məsləhət görülmür. Çünki normadan artıq temperatur nəticəsində ədviyyatların tərkibində olan efir yağları itirilir. Unutmayın ki, istehsal müddətindən və saxlanma şəraitindən asılı olaraq ədviyyatların istifadə müddəti bir il hesab edilir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 813   Tarix: 15 sentyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?

Ultra işlənmiş qidalar müasir pəhrizin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Ancaq onların qida dəyəri çox vaxt şübhə doğurur. -a istinadən bildirir ki, bu cür məhsullar toxluq hissi versə də, orqanizmə praktiki olaraq heç bir fayd

.

Yuxusuzluqdan necə qurtulmaq olar? - Həkim məsləhəti

Yuxusuzluq bir çox insanın qarşılaşdığı ümumi bir problemdir, lakin çox az adam onu ​​effektiv şəkildə necə həll edəcəyini bilir.   -a istinadən bildirir ki, həkim Vasili Çayka bu problemə öz yanaşmasından danışıb və yux

.

Üzün bu hissəsi daha tez qocalır - Dermatoloq

Stress və digər amillər dərinin sürətlə qocalmasına səbəb olur. Ancaq bu proseslə mübarizə aparmaq olar. -a istinadən xəbər verir ki, göz qapaqlarının dərisi üzün digər nahiyələri ilə müqayisədə daha tez qocalır və buna müəyyə

.

Uşaqlar üçün ən yaxşı 4 səhər yeməyi: Həkimlər tövsiyə edir

Səhər yeməyi günün ən vacib qidasıdır. Orqanizmi məhsuldar bir gün üçün enerji ilə təmin edir. Günün müvəffəqiyyəti düzgün başlamasından asılıdır və uşaqlar üçün səhərlər düzgün qida qəbul etmək xüsusilə vacibdir.   -a istinadə

.

Ən zərərli makaron növü

Yüksək keyfiyyətli makaron sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin bəzi növlər var ki, onlardan tamamilə imtina etmək daha yaxşıdır. Çünki onlar minimum qidalandırıcı maddələr ehtiva edir və yalnız bədənə zərər verir

.

Bu yağlar xərçəng yaradır - DİQQƏT

Gündəlik qidalanmamızda yağların böyük yer tutduğu hər kəsə məlumdur. Hazırda mütəxəssislər yağların tərkibindən çox narahatdırlar.  Xarici alimlər demək olar hər gün yağların tərkibini araşdırırlar. Alimlər qeyd edir ki

.

Bu qidalar ürək üçün təhlükə yaradır

Sağlam ürək həyat keyfiyyətini qorumağın və uzun ömür sürməyin əsas şərtlərindən biridir. -ə istinadən bildirir ki, qidalanma vərdişlərimiz bu vacib orqanımızın sağlamlığına böyük təsir göstərir. Düzgün olmayan qidalar zamanl

.

Xalçanızın altına dəfnə yarpağı qoyun: Görün nə edir

Evinizdə xalçaların altına dəfnə yarpağı qoymaq ilk baxışdan olduqca mənasız görünə bilər. .   -a istinadən xəbər verir ki, daha çox mətbəx və vanna otağında istifadə etdiyimiz dəfnə yarpaqlarından qeyri-adi şəkildə istifadəni

.

Enerji içkiləri: Faydaları və zərərləri

Enerji içkiləri tez-tez ayağa qalxmaq və enerji artırmaq üçün istehlak olunur. Lakin, populyarlıqlarına baxmayaraq, onlar ciddi sağlamlıq riskləri yarada bilər və bəzi hallarda ölümlə əlaqələndirilir. -a istinadən bildiri

turlar.az

sonxeber.az hamilelikde qidalanma geyim və ayaqqabılar yemek reseptleri ayaqqabılar qonaq otağı üçün pərdələr pirojnalar 1 yaşına qədər körpələrə qulluq kosmetika orqazm hesaplama gunay zencefil qaynanaya aid