İnnabın faydaları
İnnab çox faydalı, uzun ömürlü və bəhrəli bitkidir. Bu meyvənin tərkibində pektin, tanen, bitki seliyi, şəkər və C vitamini var.
İnnab qandakı mikrobları təmizləyir.
İnnab astma və tənəffüs yolu xəstəlikləri zamanı çox faydalıdır, bəlğəmgətirici və öskürəkkəsici təsirə malikdir, qanı təmizləyərək bağırsaqları işə salır, stress və bədənin özünü yenidən bərpa etmə prosesini sürətləndirir.
İnnab suyu ürək-damar xəstəliklərinə yaxşı təsir göstərir.
İnnabdan mürəbbə və sirkə hazırlamaq, həmçinin dərman kimi də istifadə etmək olar. Xalq təbabətində innab mürəbbəsi quru öskürəyə qarşı sinəyumşaldıcı vasitə kimi işlədilir. Qurudulmuş innabın yarpaqladan çay dəmlənib, sidik kisəsinin iltihabında sidikqovucu dərman kimi qəbul edilir. İnnabın meyvələri qan təzyiqini aşağı salmaq üçün istifadə edilir.
Innab mеyvəsi boğaz və ağ ciyərə xеyirlidir, qanı təmizləyir və onun əmələ gəlməsinə səbəb olur. Sidikqovucu vasitə alaraq böyrəklərə xеyirlidir. Bu qida böyrək xəstəliklərində xеyirlidir. Ancaq innab tеz həzm olunmur. Əgər o çox yеyilsə – köp vеrər. Yaxşı həzm olunması üçün, onu yеməkdən əvvəl gülabda islatmaq lazımdır. Mütəmadi olaraq həddindən çox yеyilərsə, bu zaman kişilərdə cinsi qabiliyyəti zəiflədər. Əgər innabı iskəncəbində (sirkə ilə balın qaynanmış qarışığı) qaynadılıb içsələr, o, ödü qovaur və qan təzyiqini aşağı salar.
Soyuqdəymə və zökəmə qarşı müqaviməti gücləndirir. Qanda şəkərin səviyyəsini tarazlaşdırır. Zehni və fiziki yorğunluq, zəiflik, ağrılarla əlaqəli yuxusuzluq zamanı insana güc verir. İnnab qızdırmanı da aşağı salır.
Innabın yarpaq və qabığının həlimini ağ ciyər xəstəliklərinə qarşı içirlər, dəri xəstəliklərində isə bədənin üzərinə qoyurlar. İnnab yarpağının çayından bronxit, asma, mədə və bağırsaq narahatlıqlarında istifadə edilir.
f Paylaş