İnsanı boğaza yığan köpün səbəbləri - Qarnımızda nə baş verir?

İnsanı boğaza yığan köpün səbəbləri - Qarnımızda nə baş verir?Qarında meteorizm - yəni həddən artıq köp əmələ gəlməsidir. Bu bəzilərinin düşündüyü kimi qarına qaz yığılması deyil.
Sağlam və düzgün qidalanan insanın qarnında şişkinlik, köp və ağlrlıq olmamalıdır.
Milli.Az Azərbaycanda 90% insanların əziyyət çəkdiyi bu halı yaradan səbəbləri təqdim edir.
1. Siz şirin qidaları düzgün yemirsiz
Məsələn, günorta, axşam yeməyindən, xüsusən ət xörəyindən sonra meyvə, şirin su, qəhvə, şirniyyat yeyirsiz.
Bu yanlış fikirdir ki, bu qidalar yeməkdən sonra yeyilməlidir.
Mədəyə yağ, zülal qidaları düşdükdə, o bu tərkinə uyğun çalışır. Yenidən onu şirniyyatla yükləmək bağırsaqlara gedən qidanı yaxşı həzm etmir, qıcqırma, çürümə prosesi güclənir.
Yeməkdən sonra yediyiniz meyvə, şirniyyat daha tez 40 dəqiqəyə həll olub mədədən çıxır, amma öncə yediyiniz ət yeməkləri hələ də mədədə qalır. Bu bağırsaqlarda partlayışa səbəb olur, köp yaranır. Desertləri ayrıca vatxda, ara yeməkləri kimi yeyin.
2. Paxlalıları bişirməzdən öncə islatmırsız
Noxud, lobya, mərci və s. paxlalıları çox istifadə edirsizsə, onla bişirməzdən öncə islatmırsız. Köpü olan insanlar ümumiyyətlə bu qidalardan uzaq durmalıdır. Hər mədə və mədəaltı vəz paxlanı həll edəcək fermentə malik deyil. Orqanizmi buna alışdırmaq lazımdır. Bunun üçünsə bütün paxlalıları suda isladıb, qazını çıxarıb, bişirin. Yaxşı olar ki, gecədən islağa qoyasız.
3. Yeməyi asta və çox çeynəmirsiz
Tez-tez, ayaqüstü, iri tikələri çeynəmədən tələsik udan insanların daim köpü olur.
Yemək ağızda ən azı 20 saniyə qalıb, ağız suyu ilə islanıb, duru hala düşüb mədəyə keçməlidir. Bu prosesə nəzarət etmək lazımdır. Çünki qida ağızda parçalanır. fermentlər ağız suyunda olur.
4. Ağır zülallı qidaları kartof püresi və ya un məmulatı ilə qarışdırırsız
Bunlara mantı, xəngəl, pelmeni, pirojki, müxtəlif içlikli xəmir piroqları aiddir. Pürenin üzərində iri toyuq budu, mal əti də yanlış seçimdir. Bu yeməklərdən sonra qarında dəhşətli köp və ağırlıq qaçılmazdır.
5. İsti yeməyi soyuq içki ilə yeyirsiz
Bu da köp yaradır. Soyuq içki mədə -bağırsağın spazmını artırır.
Yeməklə bərabər su içmək əslində olmaz. Əgər içməlisizsə, isti su için.
6. Çox yeyib, az hərəkət edirsiz
Oturaq işdə çalışanlarda çox zaman köp problemi olur.
7. Öd və mədəaltı vəzi yaxşı işləmir
Öd kisəsi normada öd ifraz etmədikdə və bağırsaqlara kifayət qədər öd daxil olmadıqda, yemək uzun müddət orda həll olmamış qalır, köpür, şişir, qıcqırır.
Eləcə də köp müxtəlif bağırsaq xəstəlikləri, qastrit, öddə daş, orqanizmdə qurd, parazit və disbakteriozda da əlavə simptomdur. Bunları həkimlə birgə tapıb müalicə etmək lazımdır. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1191   Tarix: 10 may 2021
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

ÜST: "Səs-küy insan sağlamlığı üçün gizli təhlükədir

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, 85 dB (desibel)-dən yuxarı səkkiz saatlıq fon səs-küyü ürək-damar və həzm sistemlərinin patologiyalarını təhrik edə, həmçinin beyin və eşitmə orqanlar

.

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

.

Gündüz yatmağı zərərləri var?

Yaşlı insanlarda gündüz yuxululuğunun artması, gündüzlər yatmaq, ya da gecəni gözləmədən yuxusunun gəlməsi ciddi problemdən xəbər verə bilər. medicina-a istinadən xəbər verir ki, alimlər 445 nəfər 70-76 yaş arası insan üzərind

.

Virusların "qorxulu yuxusu" - Antioksidant tərkibli 5 meyvə

C vitamini immun sistemini gücləndirən, dəri sağlamlığını yaxşılaşdıran və ümumi sağlamlığı dəstəkləyən ən təsirli antioksidantlardan biridir. Vücudumuz tərəfindən istehsal edilmədiyi üçün onu yalnız qida vasitəsilə əld

.

Dərdlərin dərmanı olan narı bu insanlar qəti yeməsin

Nar (nar meyvəsi) ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi hallarda müəyyən insanlar üçün problem yarada bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda nar yeməkdən çəkinmək tövsiyə olunur:. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar

.

"1 qaşığı şəfa mənbəyidir, bütün xəstəlikləri yox edir

Sağlam həyata addım atmaq istəyənlərə təkliflər təqdim edən Prof. Dr. Canan Karatay min illik şəfa mənbəyi adlandırılan yeməyin hər zaman nizamlı istehlak edilməsinin lazım olduğunu vurğulayıb. Hər kəsin evində olan və adətə

.

Qulaqcıqdan çox istifadənin zərərləri

Qulaqcıqlardan həddindən artıq istifadə bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. əsas zərərləri aşağıda qeyd edir:. Eşitmə itkisi. Yüksək səs: Qulaqcıqdan yüksək səslə uzun müddət istifadə eşitmə qabiliyyətini daim

.

Nəyə görə xəstələr səhərə yaxın ölür?

Əksər xəstəxanalarda və eləcə də evdə xəstə ölümləri, infarktlar səhərə yaxın qeydə alınır. Saat 5-6 aralığı kritik saatdır. -a istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Yuriya Serebryanskaya bunun səbəbini orqanizmd

.

İnsan ömrünü bu yolla artıracaqlar

Alimlər müəyyən bir genin aktivliyini artırmaqla ömrünü 30 faiz uzatmağın mümkün ola biləcəyini aşkar ediblər. . -a istinadən xəbər verir ki, bu kəşf insan ömrünün uzadılmasına xidmət göstərəcək. Alimlər bu məsələ üzərind

turlar.az

sonxeber.az adlarin menasi yemek reseptleri kosmetoloq zirincin faydaları yay donları 2024 pnevmoniya xesteliyi buga burcu geyim şəkərbura novruz hakistasi yumurta baldiza aid hakisda