İşemiya nədir?

İşemiya nədir?Toxuma və orqanlara arteriyalarla gələn qanın azalması və ya tamamilə kəsilməsi ilə əlaqədar olaraq yerli qansızmaya işemiya deyilir. Səbəbinə və yaranmasına görə işemiyanın bir-neçə növü ayırd edilir:
1. Angiospastik işemiya.
Bu arteriyaların spazmı nəıticəsində yaranan yerli qan azlığıdır. Arteriyaların spazmı müxtəlif səbəblərdən ola bilir. Adətən arteriya divarının əzələ qişası emosional gərginliyin təsiri ilə reflektor yolla yığılır. Bunlara aşağıdakılar daxildir:
- qorxu
- qəzəb
- ağrı
- soyuq
- travma
- toksinlər.
Bəzi dərman preparatları da damarlarda emosional gərginliyin yaranmasına səbəb ola bilir.
2. Obturasion işemiya.
İşemiyanın bu növü arteriya damarının mənfəzinin tutulması ilə əlaqədar olur. Bu iltihabı proseslər zamanı baş verir.
3. Kompresion işemiya.
Bu arteriyaların şiş, eksudat, çapıq toxuma ilə tutulması nəticəsində əmələ gəlir.
4. Qanın toxumalar arasında qeyri-bərabər yayılması ilə əlaqədar olan işemiya.
Bu orqanın müəyyən bir hissəsində qanın toplanması nəticəsində əmələ gələn işemiyadır. Məsələn, periton boşluğuna yığılan mayeni sürətlə çıxartdıqda qarının divarında və bağırsaqlarda postişemik arterial işemiya əmələ gəlir.
İşemiya baş verdiyi nahiyyədə qan dövranının pozulmasına səbəb olur. Bu zaman həmin hissəyə qanın gəlməsi zəifləyir, qan cərəyanının sürəti zəifləyir, fəaliyyətdə olan kapilyarların mənfəzi daralır və oraya formalı elementlər daxil ola bilmir. Sonra plazmatik kapilyarların fəaliyyəti tamamilə dayanır. İşemiya baş verdikdə damardaxili təzyiq azaldığına görə kapilyarlarda olan mayenin filtirasiya yolu ilə hüceyrəarası sahəyə keçməsi çətinləşir. Bunun nəticəsində hüceyrəarası sahədə mayenin miqdarı azalır və limfa dövranı zəifləyir.
İşemiya baş verən bölgədə hipoksiya ilə əlaqədar olaraq oksidləşmə prosesi pozulur, həmin nahiyyə oksigenlə qidalana bilımir. İşemiya olan nahiyyədə zülalların sintezi azalır, həmin hissələrdə qan damarlarının qanla dolması zəiflədiyinə görə orqan və toxumaların həcmi kiçilir, rəngi avazıyır.
Ətrafların işemiyası ağrı keyləşmə, dəridə qarışqa gəzməsi hissi kimi hissiyyat pozğunluqları ilə özünü biruzə verir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1196   Tarix: 04 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

turlar.az

qadin dunyasi geyim necə seçməli gozel gorunmek kişi üzükləri ürək damar və qan sistemi gəlin qayınana aşıqlar kosmetika qaynana hakista cinsi damla naz mila usaq geyimleri