İsti havalarda bəzi qidalar istilik vurması riskini artırır – diyetoloqdan xəbərdarlıq

İsti havalarda bəzi qidalar istilik vurması riskini artırır – diyetoloqdan xəbərdarlıqYay aylarında bəzi qida məhsullarının orqanizmə mənfi təsiri arta bilər və istilik vurması riskini yüksəldə bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı diyetoloq, tibb elmləri namizədi və Rosbiotex Universitetinin Dietologiya kafedrasının dosenti Anastasiya Lebedeva Lenta.ru-ya açıqlamasında məlumat verib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu risk əsasən bəzi məhsulların su-duz balansını pozması və bədənin istilik tənzimləmə mexanizminə təsiri ilə bağlıdır.
Duzlu və yağlı qidalara diqqət
Lebedeva bildirib ki, duzlu qəlyanaltılar - məsələn, çipslər, qoz-fındıq, hisə verilmiş məhsullar və konservlər - orqanizmdə maye balansını pozur. Duz toxumalarda suyun qalmasına səbəb olmaqla yanaşı, susuzluğu artırır və isti havada bədənə əlavə yük yaradır.
Xüsusilə duzlu qidalarla spirtli içkilərin birlikdə qəbulu təhlükəni daha da artırır.
Bundan əlavə, yağlı və yüksək zülallı qidalar da isti havalarda təhlükəlidir. Belə qidalar orqanizm tərəfindən çətin həzm olunur və bu proses zamanı əlavə istilik yaranır ki, bu da bədəni daha çox yükləyir. Proteinlə zəngin məhsulların həddən artıq istehlakı isə çoxlu su tələb edir və bədəndə susuzluq yarada bilər.
Kofein və alkoqol - gizli risklər
Diyetoloq kofeinli içkilər və spirtin də yay aylarında təhlükəli olduğunu bildirib. Onların sidikqovucu təsiri səbəbindən bədən daha tez maye itirir və bu da istilik vurması ehtimalını artırır.
Nə etməli?
Yayda rasionda yüksək su tərkibli qidalara üstünlük verilməlidir - təzə meyvə, tərəvəz, giləmeyvə, yüngül tərəvəz şorbaları və mayalanmış süd məhsulları məsləhət görülür. Kifayət qədər su içmək isə xüsusilə vacibdir.
Lebedeva həmçinin əsas yeməkləri günün sərin vaxtlarına - səhər və axşama salmağı, günorta saatlarında (səhər 11-dən axşam 4-ə qədər) isə yüngül qəlyanaltılarla kifayətlənməyi tövsiyə edib.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 777   Tarix: 02 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Balqabaq və portağal şirəsi RESEPTİ

Balqabaq şirəsini hazırlamaq çox asandır. Balqabaq təkcə şorba və ya şirin xəmirlərin hazırlanması üçün yaxşı inqrediyent deyil. Ondan dadlı və qidalı içki də alınır. Balqabaq şirəsi sitrus meyvələri ilə birləşdikdə həm böyüklərə

.

Yuxusuzluğun Əsl Səbəbi Stres Deyil – Gecələr Kortizolu Artıran Gizli Amil

Gecələr yata bilmirsiniz və bunun səbəbini yalnız stress hesab edirsinizsə, bəlkə də məsələ başqadır. İngiltərədə aparılan yeni bir araşdırma göstərib ki, gündə kifayət qədər su içməmək, bədəndə stres hormonunun - kortizolu

.

20 yaşdan sonra bunu mütləq edin - Xərçəngin 6 ilkin əlaməti

Ölkəmizdə hər 8 qadından biri həyatının müəyyən mərhələsində döş xərçəngi ilə üzləşir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, erkən diaqnoz xəstəliyin tam müalicəsinə imkan yaradır. Bunun üçün qadınların 20 yaşından etibarən ayd

.

Püstə və kaju deyil: Ən sağlam çərəz açıqlandı

Quru meyvələr uzun müddət yüksək yağ və kalori tərkibi səbəbilə "pəhrizə mane olan" qida kimi qəbul edilsə də, son araşdırmalar bu fikri tamamilə təkzib edir. Xüsusilə qoz, badam və Braziliya qozu yalnız kilo artırmır

.

Bəzi göbələklərdə olan zəhərlər, ilan zəhərindən təhlükəlidir?

Göbələk demək olar ki bütün fəsillərdə ən çox istifadə olunan qidalardan biridir. Lakin göbələk sevildiyi qədər təhlükəli qidadır. Çünki ,göbələk zəhərlənməsinin qurbanı olanlar az deyil. . Həkim Pərvanə Mustafayeva -a deyi

.

10 il daha uzun yaşamağın ən asan yolu

Gənclikdə qidalanma rasionunun dəyişdirilməsi ömrü 10 ildən çox uzada bilər. Araşdırmalar göstərib ki, yaşlı insanlarda da rasionun dəyişdirilməsi effekt verir, lakin təsiri bir qədər zəif olur, amma yenə də hiss ediləcə

.

Çay sevənlər üçün sevindirici xəbər

Çin və ABŞ alimlərinin birgə apardığı beynəlxalq tədqiqatın nəticələrinə görə, müntəzəm çay içmək qaraciyər xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. xəbər verir ki, araşdırmada 2 mindən çox qaraciyər xərçəngi xəstəs

.

Həkim açıqladı: Uçuğu başlamadan dayandırmq mümkündür

50 yaşdan kiçik hər üç insandan təxminən ikisi həyatında ən az bir dəfə uçuq problemi ilə qarşılaşıb. Lakin çoxu uçuqları ortaya çıxmazdan əvvəl necə önləyəcəklərini bilmir. Herpes simpleks virusu (HSV-1) səbəb olduğu uçuqla

.

Kartofu belə qızardın - sağlam, az kalorili

Dünyanın ən məşhur qəlyanaltılarından biri olan kartof qızartması yüksək kalorili və yağlı olduğu üçün sağlamlıq riski yarada bilər. Düzgün bişirmə üsulları ilə bu dadlı yeməyi daha sağlam etmək mümkündür.  xəbər verir ki

turlar.az

yay geyimləri 2025 geyim dəbləri makiyaj etmek qaydalari elme aid atalar sözləri sidik yolu infeksiyasi qaşların formalari kolbasa hazirlanmasi kosmetika bedii edebiyyat seksler ağır itki vətənə aid qz eviyçun hakışta