İsti havalarda bəzi qidalar istilik vurması riskini artırır – diyetoloqdan xəbərdarlıq

İsti havalarda bəzi qidalar istilik vurması riskini artırır – diyetoloqdan xəbərdarlıqYay aylarında bəzi qida məhsullarının orqanizmə mənfi təsiri arta bilər və istilik vurması riskini yüksəldə bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı diyetoloq, tibb elmləri namizədi və Rosbiotex Universitetinin Dietologiya kafedrasının dosenti Anastasiya Lebedeva Lenta.ru-ya açıqlamasında məlumat verib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu risk əsasən bəzi məhsulların su-duz balansını pozması və bədənin istilik tənzimləmə mexanizminə təsiri ilə bağlıdır.
Duzlu və yağlı qidalara diqqət
Lebedeva bildirib ki, duzlu qəlyanaltılar - məsələn, çipslər, qoz-fındıq, hisə verilmiş məhsullar və konservlər - orqanizmdə maye balansını pozur. Duz toxumalarda suyun qalmasına səbəb olmaqla yanaşı, susuzluğu artırır və isti havada bədənə əlavə yük yaradır.
Xüsusilə duzlu qidalarla spirtli içkilərin birlikdə qəbulu təhlükəni daha da artırır.
Bundan əlavə, yağlı və yüksək zülallı qidalar da isti havalarda təhlükəlidir. Belə qidalar orqanizm tərəfindən çətin həzm olunur və bu proses zamanı əlavə istilik yaranır ki, bu da bədəni daha çox yükləyir. Proteinlə zəngin məhsulların həddən artıq istehlakı isə çoxlu su tələb edir və bədəndə susuzluq yarada bilər.
Kofein və alkoqol - gizli risklər
Diyetoloq kofeinli içkilər və spirtin də yay aylarında təhlükəli olduğunu bildirib. Onların sidikqovucu təsiri səbəbindən bədən daha tez maye itirir və bu da istilik vurması ehtimalını artırır.
Nə etməli?
Yayda rasionda yüksək su tərkibli qidalara üstünlük verilməlidir - təzə meyvə, tərəvəz, giləmeyvə, yüngül tərəvəz şorbaları və mayalanmış süd məhsulları məsləhət görülür. Kifayət qədər su içmək isə xüsusilə vacibdir.
Lebedeva həmçinin əsas yeməkləri günün sərin vaxtlarına - səhər və axşama salmağı, günorta saatlarında (səhər 11-dən axşam 4-ə qədər) isə yüngül qəlyanaltılarla kifayətlənməyi tövsiyə edib.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 598   Tarix: 02 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Gecələr çığırmaq və əl-qol atmaq təhlükəli xəstəliyin əlaməti ola bilər

Yuxuda çığırmaq və əl-qol atmaq Parkinson və demensiyanın erkən əlaməti ola bilər. Əgər bir insan yuxu zamanı çığırır, əl-qol və ya ayaq hərəkətləri edirsə, bu hal ciddi nevroloji problemlərin - Parkinson xəstəliyi və y

.

Alimlər süni qan qrupu yaratdı

Yapon alimləri bütün qan qruplarına uyğun süni qan hazırlayıblar. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, Yaponiyada alimlər bütün qan qruplarında istifadə oluna bilən yeni növ süni qan istehsal edib. Bu yenilik tibb sahəsind

.

Yatmazdan əvvəl çimənlərə alimdən xəbərdarlıq

ABŞ-də aparılan sorğulara görə insanların 42 faizi səhər, 25 faizi isə axşam çimməyə üstünlük verir. Səhər duş qəbul edənlər günə daha ayıq və təravətli başlamaq istədiklərini deyirlər. Axşam çimənlər isə təmiz halda yatağ

.

Hamamda bu milçəyi görənlər diqqətli olsun – Təhlükə yaxınlaşır

Hamamda və ya mətbəx çanağında görünən kiçik, tüklü milçəklər evdə gigiyena problemlərinin başladığını göstərir. "Kanalizasiya milçəyi" adlanan bu zərərvericilər görünməz təhlükə kimi qiymətləndirilir. Latınca ad

.

Dərman qutusunu əvəz edə biləcək MƏHSUL

Təbii təbabət dünyasında əsl bir irəliləyiş baş verib - bəhs edilən məhsul evdəki dərman qutusunu tam və ya qismən əvəz edə bilər.  bu möcüzəvi təbii vasitəni təqdim edir:. Orqanizm üçün son dərəcə faydalı məhsul hansıdır?

.

İnsult riskini artıran QİDALAR

Amerika Birləşmiş Ştatlarından olan elm adamları, ultra emal olunmuş qidaların istehlakının insult və koqnitiv pozğunluq riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu bildiriblər. .  xəbər verir ki,  araşdırma "Neurology"

.

Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilər qəbul etdikdə

.

İsti havalarda bəzi qidalar istilik vurması riskini artırır – diyetoloqdan xəbərdarlıq

Yay aylarında bəzi qida məhsullarının orqanizmə mənfi təsiri arta bilər və istilik vurması riskini yüksəldə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı diyetoloq, tibb elmləri namizədi və Rosbiotex Universitetinin Dietologiy

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler kosmetoloq kosmetika mehsullari doğuşa hazırlıq atalar sozu elm haqqinda meyvələrin faydası quru deri ucun maska haxisda qz eviyçun hakışta namiq qaraçuxurlu efsaneler vetene aid bayatilar