Kalmar və onun faydaları

Kalmar və onun faydalarıKalmar buğumayaqlılar sinfinə daxil olan molyusklardandır. Adətən kalmarların ölçüsü 0,25-0,5 metr uzunluğunda olur. Nadir hallarda iri ölçülü kalmarlara da rast gəlinə bilir. Ən iri kalmar 20 metr uzunluğunda olan onurğasız heyvan kimi qeydə alınıb.  Supermarketlərdə əsasən 800 qram çəkidə olan kalmarlara rast gəlinir. Bu zaman kalmarın yeyiləcək orqanları onun dərisi altında yerləşən çanağında gizlənir. Kalmarın əti xüsusi tünd dada və donmuş balıq iyini xatırladan iyə malik olur. Onu almamışdan əvvəl təzəliyinə diqqət yetirmək lazımdır. Təzə kalmar dərisinin rəngi çəhrayının açıq bənövşəyinə çaları rəngdə olur. Aldıqda isə təmizlənməmiş kalmar almaq məsləhət görülür. Onu bişirmək üçün təmizlədikdə isə çəkisini iki dəfə itirir. 100 qram kalmar ətinin qida dəyəri:
- Zülallar - 18 qr
- Yağlar - 2,2 qr
- Karbohidratlar - 2 qr
- Su - 76,5 qr
- Kalori - 92 kKal.
Kalmar əti insan orqanizminə faydalı olan ətlərdən hesab edilir. Onun tərkibində keyfiyyətli zülallar, B6, PP, C vitaminləri, doymamış yağ turşuları var. Kalmar ətində olan doymamış yağ turşuları orqanizmin qidasının balanslaşmasında rol oynayır. Kalmar molyuskunun ətində fosfor, dəmir, yod və s. elementlər var. Tərkibində çoxlu miqdarda olan arqinin və lizinə əsasən uşaq qidalarının tərkibində rast gəlmək olur. Bu ətin tərkibində xolesterin yoxdur.
Kalmar molyusku yemək ürək xəstəlikləri zamanı çox faydalıdır. Onun tərkibində olan kalium ürək əzələsinin möhkəmlənməsinə, ürəyin yaxşı işləməsinə səbəb olur. Miokard xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə kalmar yemək çox faydalıdır. Buna səbəb isə kalmar ətinin kalim və natriumla zəngin olmasıdır. Bu maddələr orqanizmdən artıq mayenin xaric edilməsinə və orqanizmdə əmələ gələn şişkinliklərin aradan qalxmasına səbəb olur. Kalmarı sıxaraq ondan əldə edilmiş şirəni müxtəlif qidaların üstünə əlavə edirlər. Bu şirə həmin qidaların xüsusi dada malik olmasına səbəb olur. Kalmar ətinin tərkibində taurin var. Bu qanda xolesterinin miqdarının azalmasına və antisklerotik təsirlərin aradan qalxmasına, arterial təzyiqin stimulyasiya edilməsinə səbəb olur. Kalmar ətində olan E vitamini və selen orqanizmdə eykozalent turşusunun artmasına səbəb olur. Bu maddə orqanizmdə ağır metal duzlarının xaric olmasına səbəb olur. Kalmar molyusku dietik qida hesab edilir və onun ətində orqanizm üçün zərərli olan yağ yoxdur.
Kalmar ətinin zərərli xüsusiyyətləri
Kalmar ətindən çox istifadə etmək sinir sistemində narahatçılıqların meydana çıxmasına səbəb olur. Kirli və ya zəhərli sularda yaşayan kalmarların ətində civə və ya qurğuşun zəhərlənmələrinə rast gəlmək mümkündür. Bu cür sularda böyüyən molyusklar orqanizm üçün zəhərli ola bilirlər. Duza qoyulmuş kalmar molyusku orqanizmdə su-duz mübadilə balansının pozulmasına səbəb olur.
Düzgün və qaydasında bişirilməmiş kalmar mədə-bağırsaq sisteminin fəaliyyətinin pozulmasına səbəb ola bilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1093   Tarix: 20 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Dağıdıcı pandemiya" barədə XƏBƏRDARLIQ

ABŞ kəşfiyyatı dünyanın bütün ölkələrinin yeni "dağıdıcı pandemiya" ilə üzləşəcəyi barədə xəbərdarlıq edib. -a istinadən bildirir ki, ABŞ kəşfiyyat xidmətləri hesab edir ki, buna səhiyyə xidmətlərinin xəstəliklər

.

Keyfiyyətli yuxu üçün nə etməliyik?

"Eyni vaxtda yuxuya getmək və oyanmaq yuxunun keyfiyyətində ən vacib amildir". -a istinadən bildirir ki, bunu London Kral Kollecinin yuxu fizioloqu Qay Medouz deyib. Medouz səkkiz saat müntəzəm yuxuya can atmağı

.

Məşhur həkimdən həyəcan təbili: "Bu xəstəliyin yaranması ağır fəsadlara gətirib çıxarır"

"Mineral makro-mikro elementlərin və kalsiumun çatışmazlığından bağırsaq florasının şlakı tutulur. Nəticədə orqanizmə, qana kalsium deyilən mineral sovrulmur". . Bu barədə -a açıqlamasında meridianterapiya, akupunktura

.

Kompüter və telefona baxan uşaqlarda qlaukoma xəstəliyi yaranır? - Həkimdən AÇIQLAMA

"Davamlı kompüter və telefona baxan uşaqlarda qlaukoma xəstəliyinin yaranması ilə bağlı hazırda hansısa bir tədqiqat yoxdur". -a istinadən bildirir ki, bu fikirləri Səhiyyə Nazirliyinin rəsmi "Instagram"

.

Səhər yeməyindən sonra dişlərinizi fırçalamayın – SƏBƏB

İnsanların bir çoxu səhvən yeməkdən sonra dişləri fırçalamağın faydalı olduğuna inanır. Stomatoloq Maykl Mosli diş minasına zərər verməmək üçün səhər yeməyindən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamaqdan çəkinməyi tövsiyə edir

.

Paltar yumaq üçün nə qədər yuyucu toz lazımdır?

Bəzi evdar qadınlar paltar yuyarkən həddindən artıq çox yuyucu toz əlavə edir. Hətta bəzən bu bir stəkan qədər olur. .   -a istinadən bildirir ki, bunu təkcə evdar qadınlar deyil, bir çox insan edir. Amma camaşırlar çox çirkl

.

Ürək-damar xəstəliklərindən qorunmaq üçün menyu

Ürək-damar sağlamlığının qorunması uzun və sağlam ömür sürməyin bir nömrəli şərtidir. Kardioloq Mərd Palabıyık ürək-damar xəstəliklərinin təsirlərini azaltmaq və həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün bir günlük nümunəv

.

Oruc tutanlar bunu etməsələr, qorxunc xəstəliklərə tutula bilərlər - XƏBƏRDARLIQ

Oruc tutmaqla il ərzində fasiləsiz işləyən orqanlara dinclik vermiş oluruq. İnsan bədəni oruc tutduğunu sonuncu yemək qəbulundan 8 saat sonra dərk edir. Çünki bağırsaqlar yeməyi bu müddət keçəndən sonra həzm edir. Növbət

.

Evdə toyuq kolbasasının hazırlanması – Dadlı və ucuz

Evdə kolbasa hazırlamaq o qədər də çətin deyil. Bir çoxumuz mağazadan hazır kolbasa almağın daha asan olduğuna inanırıq. Ancaq bu belə deyil. Evdə daha sağlam və dadlı kolbasa hazırlamaq mümkündür. .   -a istinadən evdə toyu

turlar.az

sonxeber.az toy makiyajlari yay geyimləri 2024 sade makiyaj sekilleri pul kisəsi kekslər qadın və cəmiyyət mimoza salatinin hazirlanma qaydasi kosmetika azerbaycan şəkərbura ziyafet geyimleri vusale elizade hakista sozler