Karton və plastik stəkanlar xərçəng yaradır - XƏBƏRDARLIQ

Karton və plastik stəkanlar xərçəng yaradır - XƏBƏRDARLIQBir çox insanın gündəlik içki və şorbalarını içmək üçün sağlam saydığı karton qablar əslində ciddi xəstəliklərə yol açırmış.
Milli.Az xəbər verir ki, kardioloq Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya bildirib ki, karton qab və ya stəkanların iç hissəsi adətən su keçirməsin deyə plastik maddələrlə, xüsusən polietilen və ya polipropilenlə örtülür. Bu isə o deməkdir ki, siz çay və ya qəhvənizi plastiklə təmasda olan bir qabdan içirsiniz və bunu fərq etmirsiniz. Qaynar içkilərlə təmas zamanı bu plastik örtüklərdən mikroplastiklər və kimyəvi maddələr qoparaq içkiyə keçir. Elmi tədqiqatlar göstərib ki, 85-90°C isti su ilə dolu bir karton bardakdan dəqiqədə 25 minə yaxın mikroplastik qopa bilər. Bu mikroplastiklər qadınlarda hormon pozğunluğuna, sonsuzluğa, hətta körpələrin ana südü və göbək ciyəsi vasitəsilə təsirlənməsinə səbəb ola bilər. Kimyəvi maddələr dərhal təsir göstərmədiyindən təhlükə gizli və yavaş irəliləyir, lakin illər keçdikcə bədəndə yığılıb depressiya, yorğunluq, immun sisteminin zəifləməsi, demans, Alzheimer, xərçəng və hormonal pozğunluqlar yarada bilər. Ucuz və keyfiyyətsiz kartonların tərkibində hətta qurğuşun, xrom və kadmium kimi ağır metallar da ola bilər və bu maddələr də isti içkilərlə təmas zamanı içkiyə keçərək orqanizmə zərər verir.
Mütəxəssis bildirir ki, bu qədər toksin yükü olan bir dövrdə gündəlik sadə seçimlərlə vəziyyəti daha da pisləşdirmək ağıllı seçim deyil. Ən təhlükəlisi isə, içdiyimiz an heç bir əlamət vermədiyi üçün bu təhlükəni hiss etməməyimizdir. Uzunmüddətli sağlamlıq üçün şüşə və ya paslanmayan metal termoslar istifadə edilməli, heç bir halda isti içkilər karton və ya plastik stəkanlara tökülməməlidir.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 746   Tarix: 05 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Balqabaq və portağal şirəsi RESEPTİ

Balqabaq şirəsini hazırlamaq çox asandır. Balqabaq təkcə şorba və ya şirin xəmirlərin hazırlanması üçün yaxşı inqrediyent deyil. Ondan dadlı və qidalı içki də alınır. Balqabaq şirəsi sitrus meyvələri ilə birləşdikdə həm böyüklərə

.

Yuxusuzluğun Əsl Səbəbi Stres Deyil – Gecələr Kortizolu Artıran Gizli Amil

Gecələr yata bilmirsiniz və bunun səbəbini yalnız stress hesab edirsinizsə, bəlkə də məsələ başqadır. İngiltərədə aparılan yeni bir araşdırma göstərib ki, gündə kifayət qədər su içməmək, bədəndə stres hormonunun - kortizolu

.

20 yaşdan sonra bunu mütləq edin - Xərçəngin 6 ilkin əlaməti

Ölkəmizdə hər 8 qadından biri həyatının müəyyən mərhələsində döş xərçəngi ilə üzləşir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, erkən diaqnoz xəstəliyin tam müalicəsinə imkan yaradır. Bunun üçün qadınların 20 yaşından etibarən ayd

.

Püstə və kaju deyil: Ən sağlam çərəz açıqlandı

Quru meyvələr uzun müddət yüksək yağ və kalori tərkibi səbəbilə "pəhrizə mane olan" qida kimi qəbul edilsə də, son araşdırmalar bu fikri tamamilə təkzib edir. Xüsusilə qoz, badam və Braziliya qozu yalnız kilo artırmır

.

Bəzi göbələklərdə olan zəhərlər, ilan zəhərindən təhlükəlidir?

Göbələk demək olar ki bütün fəsillərdə ən çox istifadə olunan qidalardan biridir. Lakin göbələk sevildiyi qədər təhlükəli qidadır. Çünki ,göbələk zəhərlənməsinin qurbanı olanlar az deyil. . Həkim Pərvanə Mustafayeva -a deyi

.

10 il daha uzun yaşamağın ən asan yolu

Gənclikdə qidalanma rasionunun dəyişdirilməsi ömrü 10 ildən çox uzada bilər. Araşdırmalar göstərib ki, yaşlı insanlarda da rasionun dəyişdirilməsi effekt verir, lakin təsiri bir qədər zəif olur, amma yenə də hiss ediləcə

.

Çay sevənlər üçün sevindirici xəbər

Çin və ABŞ alimlərinin birgə apardığı beynəlxalq tədqiqatın nəticələrinə görə, müntəzəm çay içmək qaraciyər xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. xəbər verir ki, araşdırmada 2 mindən çox qaraciyər xərçəngi xəstəs

.

Həkim açıqladı: Uçuğu başlamadan dayandırmq mümkündür

50 yaşdan kiçik hər üç insandan təxminən ikisi həyatında ən az bir dəfə uçuq problemi ilə qarşılaşıb. Lakin çoxu uçuqları ortaya çıxmazdan əvvəl necə önləyəcəklərini bilmir. Herpes simpleks virusu (HSV-1) səbəb olduğu uçuqla

.

Kartofu belə qızardın - sağlam, az kalorili

Dünyanın ən məşhur qəlyanaltılarından biri olan kartof qızartması yüksək kalorili və yağlı olduğu üçün sağlamlıq riski yarada bilər. Düzgün bişirmə üsulları ilə bu dadlı yeməyi daha sağlam etmək mümkündür.  xəbər verir ki

turlar.az

yay geyimləri 2025 geyim dəbləri makiyaj etmek qaydalari elme aid atalar sözləri sidik yolu infeksiyasi qaşların formalari kolbasa hazirlanmasi kosmetika bedii edebiyyat seksler ağır itki vətənə aid qz eviyçun hakışta