Kişmişin faydaları

Kişmişin faydalarıKişmiş qurudulmuş üzümddən əldə edilən quru meyvədir. Kişmişin hazırlandığı üzümün növündən asılı olaraq müxtəlif növləri var. O uzun, yumru, qara, açıq qəhvəyi, tünd qəhvəyi, tünd göy, tumlu və tumsuz ola bilir. Araşdırmalar qara və tünd göy rəngdə olan üzümün orqanizm üçün daha faydalı olduğunu sübut edib. Kişmiş şirin quru meyvələrdən sayılır. Onun tərkibində olan şəkər fruktoza və qlükoza şəklində olur. Kişmişin tərkibi karbohidratlarla zəngindir və o qanda insulinin miqdarının artmasına səbəb olmur.
100 qram kişmişin tərkibində olanlar:
- Zülallar - 2,9 qr
- Yağlar - 0,65 qr
- Karbohidratlar - 67 qr
- Su - 15,4 qr
- Kalori - 264-279 kKal.
Kişmişin tərkibi kaliumla çox zəngindir. 100 qram üzümdə 860 mq kalium var. Onun tərkibi fosfor, natrium, kalsium, dəmir, maqnium, B1, B2, B5 və PP vitaminləri ilə zəngindir. Kişmişin tərkibində olan niasin və nikotin turşusu maddələr mübadiləsinin yaxşılaşmasına, fermentlərin miqdarının normallaşmasına səbəb olur ki, bu da züllalların mübadiləsini yaxşılaşdırır, əsəb sistemini sakitləşdirir. Kişmiş yemək mərkəzi sinir sisteminin möhkəmlənməsinə səbəb olur, sinir impulslarının normal ötürülməsini təmin edir. Kişmişin tərkibində olan kalium qanda turşu və zülalın miqdarını normallaşdırır, ürək əzələsinin işini qaydaya salır, ürəyi. böyrəyi möhkəmləndirir, dərinin qidalanmasına səbəb olur. Kişmişin tərkibində olan B1, B2, B5, B6 vitaminlərinin qarışımı sinir sistemini sakitləşdirir və yuxunun normallaşmasına səbəb olur. Kişmiş orqanizmdən zərərli maddələrin xaric olunmasını sürətləndirir, şişkinliyi aradan qaldırır, atrıq mayeni xaric edir.
Mütəxıəssislər ürək-damar xəstəliklərindən və şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlərə mütəmadi olaraq kişmiş yeməyi məsləhət bilir. Vegetativ damar distoniyasından əziyyət çəkən xəstələrin hər gün kişmiş yemələrində fayda var. Kişmiş yemək ağciyərlərin, ürəyin, sinir sisteminin möhkəmlənməsinə səbəb olur. Əsəbi gərginliklər zamanı kişmişi suda saxlamaq, sonra həmin suyu içmək və kişmişləri yemək orqanizmin sakitləşməsinə səbəb olur. Qurudulmuş üzümdən qədim zamnlarda da geniş istifadə edilib. Qədimdə soğan suyu və kişmişin qarışımından soyuqlama və öskürək zamanı istifadə edilib. 30 qram kişmişi 45 dəqiqə soyuq süddə saxlayıb yatmazdan öncə içmək yuxunun normallşamasına səbəb olur. Kişmişi isti süddə saxlayıb içmək isə bronxit əlamətlərininn azalmasına səbəb olur. Kişmişin tərkibindəkilər bronxitin, pnevmoniyanın sağalmasını sürətləndirir.
Üzümdən kulinariyada və konditer məhsullarının hazırlanmasına geniş istifadə edilir.
Kişmişin zərərli xüsusiyyətləri
Kişmişdən istifadə etməzdən əvvəl onu yaxşıca yumaq lazımdır. Onu hətta sənaye üsulları ilə qurutduqda üstünə zərərli maddələri toplaya bilir. Nəmişlikdə saxlanılan kişmiş orqanizm üçün zərərli ola bilir. Şəkərli diabet xəstələrinə çoxlu miqdarda kişmiş yemək məsləhət görülmür. Açıq formalı vərəm xəstələrinə kişmiş yemək məsləhət görülmür. Allergiyalıı xəstələr kişmiş yeyərkən diqqətli olmalıdırlar.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1141   Tarix: 20 may 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Hər 10 evdən 7-də var - Xərçəng yaradır

Evdə istifadə olunan bəzi ətirlər sağlamlıq üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, Fransanın "60 Millions de Consommateurs" təşkilatının araşdırmasına görə ətir çubuqları formaldehid, benzol, etilbenzol, furfural, stiren

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Bu antidepresanların daha ciddi yan təsirləri var - Xəbərdarlıq

Yeni araşdırma göstərib ki, bütün antidepresanlar fiziki təsirlər baxımından eyni deyil. Bəzi dərmanlar bədən çəkisində, ürək döyüntüsündə və qan təzyiqində ciddi dəyişikliklərə səbəb ola bilər, digərləri isə nisbətən zərərsi

.

"Alkoqolun az miqdarı belə xərçəng yarada bilər"

Alkoqolun az miqdarı belə xərçəng yarada bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı toksikoloq Mixael Kutuşov bildirib. "Alkoqol orqanizm üçün toksik maddədir və hüceyrələrin DNT-sinə zərər verir. Bu da zamanla mutasiyalar

.

"Hazır suplar xərçəng yaradır"

Rusiyalı dietoloq və endokrinoloq Elvina Binatova geniş yayılmış 5 dəqiqədə hazırlanan əriştələrin ziyanı barədə danışıb. Həkimin sözlərinə görə, belə məhsulların tərkibindəki dad gücləndiricilər, konservantlar və süni rəngləndiricilə

.

Bağırsaq xərçənginə qarşı 4 güclü meyvə – Hər gün birini yeyin

Bağırsaq xərçənginə qarşı 4 güclü meyvə - Həkim gündə birinin kifayət etdiyini deyir. Sağlam bağırsaq ümumi sağlamlığın təməli hesab olunur. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik yeyilən qidalar orqanizmdəki faydalı bakteriyalar

.

Bu yaş dövründə idman edənlərin beyni gec qocalır

Koqnitiv sağlamlığı, yəni yaddaşın, diqqətin və düşünmə qabiliyyətini qorumaq üçün qayğıya gənc yaşlardan başlamaq vacibdir. xəbər verir ki, bunu Rusiyanın Koqnitiv Sağlamlıq Mərkəzinin rəhbəri, nevroloq Yuliya Şpilyukov

.

Boyun qalınlığı bu ciddi xəstəliklərin əlamətidir - DİQQƏT

Bədənimizin çox vaxt diqqətdən kənarda qalan bir hissəsi - boyun əslində sağlamlıq vəziyyətimiz haqqında mühüm məlumatlar verə bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, boyun çevrəsinin normaldan daha qalın və ya incə olması potensia

turlar.az

hamiləlik yaz geyimleri 2025 toy makiyajlari qizliq perdesinin berpasi xına bəzəkləri testosteron nədir yaşıl çay kosmetika gəncə rus dili 2ci ders veten haqqinda bayatilar qiz adlari novruz bayramina aid hakisdalar