Kökəldir, yoxsa arıqladır? - Kollagen haqqında bilmədikləriniz

Kökəldir, yoxsa arıqladır? - Kollagen haqqında bilmədiklərinizKollagen eynilə hialuron turşusu kimi insan orqanizmində təbii olaraq istehsal olunan zülaldır. Dəri və birləşdirici toxumalar da daxil olmaqla, bir çox toxumanın sağlamlığı üçün zəruri hesab olunur.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, kollagen bir çox qida əlavələrində mövcuddur və qocalma ilə mübarizə aparmağa kömək edir.
Xüsusilə dəri, sümüklər, vətərlər, qığırdaqlar üçün vacibdir.
Bu zülalın istehsalı zamanla azalır. Buna görə də, gözəl dəriyə sahib olmaq və oynaq sağlamlığını qorumaq istəyənlər kollagen əlavələri qəbul edirlər.
Qida əlavələrinin əksəriyyətində dəniz kollageni olur. Dəniz kollageni insan orqanizmi tərəfindən təbii olaraq istehsal olunana ən yaxın kollagenlərdən biridir.
Kollagenin yağ və əzələ kütləsinə təsiri var. Birincini azaldır və ikincini dəstəkləyir. Buna görə də kilo almağa və ya itirməyə səbəb olduğu iddia edilir.
Kollagen kökəldir?
Kollagenin 1 qramı 4 kalori təşkil edir. Qida əlavələri çox vaxt təxminən beş qram dəniz kollageni ehtiva edir. Bu, gözardı ediləcək qədər az deyil.
Bununla belə, qeyd etmək lazımdır ki, kollagen bir zülaldır. Yəni yağ və ya şəkər tərkibli digər qidalarla müqayisədə kalori burada elə böyük əhəmiyyət kəsb etmir.
Üstəlik, zülal qəbulunun çəki artımını tənzimləyən müxtəlif hormonlara təsir edərək maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi və iştahı azaltdığı uzun illər öncə sübut edilib.
Kollagenin toxluq hissini artırmaqda və qida qəbulunu məhdudlaşdırmaqda digər zülallardan daha təsirli olduğu da məlumdur.
Nəticədə kollagen kökəltmir, əksinə qida qəbulunu azaldır və arıqlamağı asanlaşdırır.
Digər tərəfdən, kollagen mütləq balanslaşdırılmış pəhriz, eləcə də idmanla müşayiət edilməlidir. Beləliklə, yaxşı əzələ kütləsinə və sürətli maddələr mübadiləsinə sahib olaraq ideal çəkidə qala bilərsiniz.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 941   Tarix: 14 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Eyni ayaqqabını hər gün geyinməyin - Mikrobioloqdan xəbərdarlıq

Mikrobioloq ayaq qoxusundan qurtulmağın yollarını açıqlayıb. xəbər verir ki, mikrobioloq Primroz Friston ayaqlardan gələn xoşagəlməz qoxunun səbəblərini və ondan xilas olma üsullarını açıqlayıb. Mütəxəssisin tövsiyələri Independen

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı

Alman alimlər səhər zəif işığın depressiyaya səbəb ola biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, Alman tədqiqatçıların araşdırmasına görə səhər saatlarını zəif işıq altında keçirmək sağlam insanlarda depressiyaya xa

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

turlar.az

sac duzumleri yay kolleksiyasi geyim necə seçməli yay paltarları 2025 silikon dodaq masaj usaq masajlari kosmetika vetene aid atalar sozu sağlamlığa aid atalar sözləri veten haqqinda bayati bürcler sanamalar