Kokteylin faydaları

Kokteylin faydalarıKokteyl alkohollu və alkoholsuz içkilərin qarışımından hazırlanan içkidir. Kokteyl servis edilərkən onun miqdarını 150 ml-dən çox artırmırlar. Kokteylin tərkibində bir çox komponentlər var.
İlk dəfə kokteyl və onun hazırlanması barədə 1806-cı ildə Nyu Yorkda çıxan "Balance" qəzetində məlumatlar yayılmışdır.
Bir çoxları kokteylin 200 ildən çox yaşı olduğunu söyləyirlər. Əvvəllər kokteyl iri çəlləklərdə qarışdırılaraq hazırlanmış və sonra şüşələrə doldurmuşlar. İlk dəfə 1862-ci ildə kokteyl haqqında məlumat kitabçasını barmen Ceri Tomas yazmışdır. O müəllifi olduğu kitabda müxtəlif növ kokteyllərin hazırlanması qaydalarını və tərkibini yazmışdır. Sonradan barmen yeni kokteyl reseptləri olan kitablar yazmış və kitablar yüksək tirajla satılmışdır.
Hazırlanma qaydasınadan asılı olaraq kokteyllər müxtəlif növ olur:
* hazır şəkildə satılan və birbaşa qədəhə süzülən
* stəkanda qarışdırılaraq hazırlanan
* qarışdırıcıda hazırlanan
* blenderdə qarışdırılan.
Kokteylin ən yaxşı xüsusiyyəti onun alkoholsuz içki olmasıdır. Son illərin ən məşhur kokteyli oksigenli kokteyldir. Kokteylin köpüyəbənzər maddə olması və tərkibində olan meyvələr onun vitaminlə zəngin olmasının göstəricisidir. Oksigenli kokteyl oksigenli kokteylerdən hazırlanır. Bu zaman onun tərkibində olanlar qarışdırılmaqla yanaşı, həm də oksigenləşdirilir. 400 ml kokteyl hazırlamaq üçün 100 qr təbii komponentləri(təbii və təzə sıxılmış şirə, süd və s.), 2 qr köpük əmələ gətirən maddə lazımdır. Hazırlanması üçün qarışım oksigenlə zənginləşdirilir. Mədəyə düşən kokteylin tərkibində olan oksigen qısa bir zamanda qana sorulur və qanla orqanizmin bütün toxumalarına daşınır. Bu kokteyl maddələr mübadiləsini normallaşdırır, metobolizmi sürətləndirir və hüceyrələrin oksidləşməsinə səbəb olur. Oksidləşmiş kokteyl xırda kapillyarların yaxşı işləməsinə və immunitetin yaxşılaşmasına səbəb olur. Kapilyarların oksidləşməsi onun tərkibindəki maddələrin orqanizm tərəfindən 2 dəfə daha tez sorulmasına səbəb olur.
Hamilə qadınlara, iri sənaye şəhərlərində yaşayanlara, yaşadığı şəhərdə urbanizasiyanın miqdarı çox olan insanlara, xroniki hipoksiyadan, ürək-damar xəstəliklərindən, yuxusuzluqdan və xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkənlərə hər gün kokteyl içmək məsləhət görülür. Təzə meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanan kokteyl insan orqanizmi üçün çox faydalıddır. Onun tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var. Kokteyl içmək maddələr mübadiləsinin və mədə-bağırsaq sisteminin işinin sürətlənməsinə səbəb olur. Ondan istifadə etmək immunitetin yüksəlməsinə, oksigen balansının saxlanılmasına və piy hüceyrələrinin yanmasına səbəb olur.
Kokteylin zərərli xüsusiyyətləri
Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara tərkibində spirt olan kokteyl içmək məsləhət görülmür. Çoxlu miqdar tərkibində alkohol olan kokteyl içmək əsəb sisteminə pis təsir edir. Bu zəhərlənmələrə və alkohol asılılığına səbəb ola bilir. Öddaşı və sidik kisəsinin daş xəstəliklərindən, hipertoniyadan, astma və tənəffüs yollarının xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə oksigenləşdirilmiş kokteyl içmək məsləhət görülmür. Tərkibindəki meyvələrə qarşı allergiyası olanlara meyvəli kokteyl içmək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1244   Tarix: 18 noyabr 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Diş sağlamlığını necə qoruya bilərik?

Diş sağlamlığını qorumaq üçün bir neçə mühüm tövsiyə var. xəbər verir ki, həkimlər bu prinsipləri ümumiyyətlə vurğulayırlar:. Düzgün diş təmizlənməsi: Dişləri gündə ən azı iki dəfə fırçalamaq vacibdir. Fırçalama zamanı dişləri

.

Ürəyinizi bütün xəstəliklərdən qoruyan QİDA

Ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaltmaq üçün həkimlər qidalanma vərdişlərinə yenidən baxmağı tövsiyə edir. Bu məhsul ürək-damar sisteminin sağlamlığını qorumaq üçün əvəzsiz köməkçi ola bilər. Milli.Azbu qidanı təqdi

.

Valideynlərin nəzərinə: Uşağınızda bu əlamətlər varsa

"Tourette" Sindromu nadir rast gəlinən, uzunmüddətli nevroloji bir xəstəlikdir. Adətən uşaqlıq və yeniyetməlik dövründə başlayır və tiklərlə xarakterizə olunur. xəbər verir ki, valideynlər və uşaqların yaxınlar

.

Gündə 1 limon yeməyin bədəndəki 5 müsbət təsiri

Limon turş dadı və sağlamlıq faydaları ilə məşhur olan bir meyvədir. Həm salatlara, həm də içkilərə əlavə edilə bilən limon orqanizmə bir çox müsbət təsir göstərir. . gündəlik pəhrizinizə limon əlavə etməyin bədəninizdə yaratdığ

.

Ölümcül kokteyl - İnfarkta səbəb olan içki barədə xəbərdarlıq

Tərkibində qəhvə və ya enerji içkisi olan sərt alkoqollu kokteyllər infarkta, insulta gətirə bilər.  məlumat verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Olqa Mayorova xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, bu içkilərin arteria

.

Əsl pendiri saxtadan necə ayırd etmək olar? - Mütəxəssislər AÇIQLADI

Bu gün mağaza rəflərində geniş çeşiddə əsl pendir və digər pendir məhsulları mövcuddur. Lakin bütün pendirlərin eyni keyfiyyətdə olmadığını bilmək vacibdir. Bəs ən yaxşı pendiri necə seçə bilərik?. sizə bunun üçün ən doğr

.

Linza taxanların nəzərinə: Kor ola bilərsiniz

Bir çox insan çimərkən, hətta yatarkən də linza taxır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu vərdişin gələcəkdə ciddi göz xəstəliklərinə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər. Linzalar duş zamanı və ya üzərkən gözə gir

.

İmmuniteti gücləndirir, xərçəngdən QORUYUR

Əzgil payız və qış aylarında bitən, həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə tanınan meyvədir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, xüsusilə C vitamini, B vitaminləri, kalium, maqnezium və kalsiumla zəngindir. Bu xüsusiyyətlər

.

Yerkökü yemək üçün 5 SƏBƏB

Soyuducunuzda unudulmuş bir çanta yerkökü varsa, bu rəngli, qidalı kök tərəvəzləri çıxarmağın vaxtıdır, çünki onlar sağlamlığınızı qorumaq üçün ən güclü vasitələrdən biridir. Yerkökü bir çox bahalı "superfood"lar

turlar.az

sonxeber.az geymler 2025 geyim dəbləri reseptler 2025 donları gozalti qaralar ucun soda maskasi dirnaq manikuru bedii edebiyyat bürcler qaynanaya aid maya maskasi burclər