Kolbasa

KolbasaƏtdən hazırlanan ən məşhur məmulat kolbasadır. Kolbasanı Şərqdə də, Qərbdə də xoşlayırlar.
Qədim yunanlar donuz qanına piy parçaları, yarma və sarımsaq qatıb, qan kolbasası hazırlayırdılar.
Məlumdur ki, qədim romalılar Lukaniya və Qalliyyadan hisə verilmiş sosiska alırdılar. Müasir tipli bağırsaq kolbasalarını XIII əsrdən etibarən hazırlamağa başlamışlar.

Rubruk yazırdı ki, tatarlar bağırsaq istifadə etməklə kolbasa hazırlayır və onu təzə-təzə yeyirlər. Görünür, kolbasa Afrikada zulus xalqına çoxdan məlum olmuşdur. Onlar bir parça nazik bağırsaq götürüb xırda doğranmış ətlə doldurur, hər iki tərəfdən bağlayır, sonra da bişirərdilər.
Litvalılar heyvan içalatından bişmiş kolbasa hazırlayırdılar.
Bir zamanlar qırğızlarda ən qiymətli ət at əti sayılırdı. Onlar bu ətdən yüksək keyfiyyətli kolbasa hasil edirdilər. Kolbasanın hazırlanma texnologiyası belə idi: Əvvəlcə ətin yağlı hissəsini möhkəm duzlayır, duz ətə hopandan sonra onu yaxşıca xırdalayırdılar. Alınmış kütləni at bağırsaqlarına doldurub tüstüyə verərdilər. Belə yoğun və yağlı kolbasanı qışa saxlayırdılar.
Uyğurlar qoyun ətindən kolbasa ("xesip") düzəldirdilər. Onlar ətə düyü qatır, sonra onu qoyun bağırsaqlarına doldururdular.
Qazaxlar at ətindən hisə verilmiş kolbasa hazırlamağa daha çox meyl göstərirdilər.
Başqırdlar, həmçinin, başqa türk xalqları heyvan içalatından kolbasa (tulturma) düzəldirdilər. Bunun üçün əvvəlcə heyvanın ürəyi, qara ciyəri, piyi və içalatı xırda-xırda doğranır, ona un və ya yarma vurulur, sonra isə bişirilirdi.
Krımda yaşayan karaimlər özlərinin ənənəvi "sucuq" kolbasalarını müxtəlif ədviyyatlar istifadə etməklə, qoyun ətindən hasil edirdilər.
Gürcülər ətdən qışda istifadə etmək üçün kolbasa-kupati hazırlayırdılar. İrəvan xanlığı azərbaycanlıları qoyun ətindən sıxılaraq qurudulmuş kolbasa - arişta hazırlayırdılar.
Rusiyada kolbasa istehsalının əsasını I Pyotr qoymuşdur. O, Almaniyadan Rusiyaya kolbasa ustaları dəvət edir. 1709-cu ildə Peterburqda ilk kolbasa hasil edən müəssisə açılır. XVIII əsrin axırlarında Rusiyada məşhur "uqliç" kolbasası meydana gəlir. Onun hazırlanma texnologiyasını ilk dəfə Uqliç şəhərindən olan usta Çodar Rusinov təklif edir. Bu kolbasanın əsas fərqi o idi ki, onu uzun müddət hisə verirdilər.
Vaxtı ilə Sovetlər məkanına daxil olan respublikalarda kolbasa və kolbasa məmulatlarının 200-dən çox növü istehsal edilirdi.

Faydalı kolbasa

Məlumdur ki, kolbasa ən populyar qida məhsullarından biridir və yüzlərlə dietoloqun narazılığına baxmayaraq xüsusilə uşaqların daha çox xoşladığı yeməkdir. Onun tərkibinin 45 fiazini yağlar, 12 faizini isə zülal təşkil edir.
Münxenin Fraunhofer intstitutunun alimləri faydalı kolbasa hazırlamışlar. Alimlərin hesablamalarına görə, bu qida məhsulu ilə orqanizmə il ərzində 10 kq yağ daxil olur. Texnoloqlar qarşılarına belə bir məsələ qoymuşlar: kolbasanı yağsızlaşdırmaq və bununla belə onun yumşaqlığını və dad keyfiyyətlərini saxlamaq. Əvvəllər belə hesab edirdilər ki, bu, mümkün deyil. Belə ki, məhz yağ onun aromatik xüsusiyyətlərini saxlayırdı. Alman mütəxəssisləri məsələnin həllinə 2 tərəfdən yanaşdılar. Birincisi, xammala olan tələbatı artırdılar; onlar kolbasanı yağı az olan ətdən hazırladılar. İkincisi, suyu məhsulda saxlamaq üsulunu tapdılar. Nəticədə belə kolbasada yağ 2,9 faiz təşkil edir. İndi artıq kolbasanın pəhriz məhsulu sayıla bilməsinə səbəb təkcə bu deyil. Tərkibində yağın az olması onda konservantlara olan tələbatı da azaldır. Belə ki, konservantlardan əsasən yağları oksidləşməyə qoymamaq üçün istifadə edirdilər. Aydındır ki, yağların miqdarı minimuma endirildikdə konservantlara da ehtiyac qalmır və onların toksiki təsiri azalmış olur.

Sağlamlıq     Baxılıb: 2122   Tarix: 14 dekabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu 3 qadın xüsusiyyəti kişiləri uzaqlaşdırır

Bəzən kişi qadının malik ola biləcəyi keyfiyyətlərə heyran olur. Ancaq zaman keçdikcə bir çox xarakter ortaya çıxır ki, bunlar ayrılmağa aparan yolun başlanğıcı hesab edilir. Yəni bir növ kişilər qadınlardan soyuyur. . Kişilər

.

İsladılmış badamın FAYDALARI - qan təzyiqi, infarkt

Faydaları saymaqla bitməyən badamın təsirini çoxaltmaq və bir dərman deposu halına gətirmək üçün sadəcə suda gözlətmək lazım olduğunu bilirdiniz?. 1. İsladılmış badam E vitamini, maqnezium, kalsium, Omeqa 3 kimi vitamin v

.

Bəkməz və limonu qarışdırsanız nə olar? Faydalarına inanmayacaqsınız

Min illərdir istifadə edilən bəkməz uzun illərdir xəstəliklərə dərman kimi istifadə edilir. Bəkməzin saysız-hesabsız faydaları bir çox xəstəliklərə şəfa verir. Antibiotiklər qədər təsirli olan bəkməz limon sıxıldıqda faydasın

.

Günəş yanıqlarında istifadə olunan effektiv üsullar

Xüsusilə yay aylarında tətildə günəş vannası qəbul edərkən günəş yanığı baş verə bilər. Günəş kremi istifadəetmədən günəş vannası qəbul edərkən günəş yanığı əmələ gəlir və bu, insanı çox narahat edir. Bir çox insan günə

.

İsti hava kişilərin ata olmaq şansını azaldır - SƏBƏB?

Son araşdırmalar göstərib ki, həddindən artıq isti hava kişilərdə spermanın kəmiyyətinə və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Sinqapur Milli Universitetində aparılan araşdırmada 818 kişidən alınan sperma nümunələri sayəsind

.

İBN SİNADAN HƏR DƏRDƏ DƏVA MƏSLƏHƏTLƏR – Cinsi zəifliyin çarəsi

Tibb və fəlsəfə ilə bağlı məşhur əsərlər yazan İbn Sina İslam Qızıl Dövrünün ən mühüm həkim, astronom və mütəfəkkirlərindən biridir. Onun fəlsəfi baxışları bir neçə əsr ərzində Qərb mütəfəkkirlərinin diqqətini cəlb etmiş

.

Aybaşı zamanı dənizdə və ya hovuzda çimmək olarmı?

Yayın gəlişi ilə dənizdə çimmək ən ideal istirahət növlərindən hesab edilir. Amma qadınlar bu istirahət günlərinin menstruasiya günlərilə üst-üstə düşməməsi üçün planlar qururlar. Qadınların əksəriyyətini düşündürən önəml

.

Babasili, mədə xorasını sağaldan qanqal - Qaraciyərin dərmanı

200 il bundan əvvəl qanqalın adı Qədim Romanın tibbi elmi əsərlərində çəkilirdi. Bitki qara ciyər xəstəliklərində istifadə olunurdu. Uzaq keçmişdə qanqalı Avropa həkimləri də qara ciyər xəstəlikləri zamanı istifadə edirdilər

.

Yemiş tumlarını atmayın – Saydıqca bitməyən faydaları

Yemiş tumları çox yaxşı qidalandırıcı xüsusiyyətlərə malikdir. 100 q yemiş tumu, təxminən 560 kaloridir və 15 q karbohidrat, 28 q protein və 47 q əsasən doymamış yağ ehtiva edir. Onun zülal tərkibi glutamik turşu, triptofa

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek hamiləlik toy makiyaji sekilleri qan qruplari haqqinda melumat soz haqqinda atalar sozu qarın yağları gavalının faydaları kosmetika rəksanə layla bayatılar ziyafet geyimleri ekizler