Kolon xərçənginə səbəb olan iki əsas amil

Kolon xərçənginə səbəb olan iki əsas amilElm adamları kolon xərçəngi riskinin artması ilə əlaqəli iki anatomik quruluşa diqqət yetiriblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu tapıntılar müxtəlif ölkələrdən, o cümlədən Avropa və ABŞ-dan olan tibb mütəxəssisləri tərəfindən aparılan böyük araşdırmada üzə çıxıb.
Kolon xərçəngi ilə əlaqəli xəstəliklər ən çox yayılmışlar arasındadır. Bütün xərçəng hadisələrinin təxminən 10% -ni təşkil edirlər və dünyada xərçəng ölümlərində ikinci yeri tuturlar.
Kolon xərçəngi adətən yaşla əlaqəli olsa da, statistika göstərir ki, gənc insanlar bu xəstəliyə daha çox həssas olurlar. Alimlər 2019-2024-cü illər arasında İngiltərədə kolon xərçəngindən ölümlərin kişilər arasında 26%, qadınlar arasında isə 39% artacağını proqnozlaşdırırlar.
Mütəxəssislər bu tendensiyanı izah edə biləcək bir neçə amili qeyd edirlər. Ən son araşdırmalardan birində alimlər xərçəngin "cavanlaşması"nı sonrakı nəsillərdə sürətlənmiş bioloji qocalma ilə əlaqələndiriblər.
Mövzu ilə bağlı ən böyük araşdırmada İspaniya, Almaniya, Fransa, Yunanıstan və digər ölkələrdən olan 25-dən çox tibb mütəxəssisi anatomik xüsusiyyətlərin kolon xərçənginə qarşı həssaslığa təsirini daha yaxından araşdırıb.
Alimlər Böyük Britaniya Biobankının yüz minlərlə iştirakçısının böyük bir nümunəsindən istifadə ediblər və GTex (Genotype-Tissue Expression Project) verilənlər bazasından 838 ölmüş donorun toxumalarından alınan genetik məlumatları təhlil ediblər.
Genomik analiz, statistik metodlar və digər üsullardan istifadə edən tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, genetik olaraq piylənməyə meylli olan insanlar kolon xərçənginə tutulma riski daha yüksəkdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 869   Tarix: 17 may 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Yumurtanı soyuducuda tərs saxlayın - Görün nə olacaq

Yumurtanı soyuducuda saxlama forması onun təravətinə təsir edir. xəbər verir ki, yumurtanın soyuducuda necə yerləşdirilməsinin onun keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Araşdırmalara görə yumurtaların sivri ucu aşağı, enlənmi

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Ömrü uzadan 10 qida açıqlandı - Daim yeyənlər həkimə getmir

Dünyanın ən güclü 10 qidası açıqlanıb. xəbər verir ki, "Forbes" sağlamlıq üzrə aparılan araşdırmalar əsasında mütləq istifadə edilməli olan 10 təbii qidanın siyahısını açıqlayıb. Bu məhsulların orqanizmi gücləndirdiyi

.

Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası

Qışda immuniteti gücləndirən C vitamini bədən tərəfindən istehsal olunmadığı üçün gündəlik qidalarla qəbul edilməlidir. xəbər verir ki, kardioloq Dr. Demet Erciyesin sözlərinə görə, C vitamini çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik

.

Darçınlı suyun möcüzəvi təsiri

Arıqlamaq üçün ən ideal üsullardan biri də darçınlı sudur. Pəhrizlə birgə bir həftə darçınlı su içsəniz 5 kiloqrama yaxın çəki ata bilərsiniz. bu möhtəşəm içkinin hazırlanmasını təqdim edir:. Bir stəkan suyu qaynadın. Dah

.

8 saatdan az yatanlara xəbərdarlıq

Florensiyada aparılan yeni tədqiqat göstərir ki, gənc və klinik cəhətdən sağlam insanlar arasında belə yuxunun qısalığı və nizamsızlığı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Nutrients"

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

turlar.az

qaşların formalari yemek reseptleri hamiləlik salatlarin bezenmesi yalan danismaq haqqinda atalar sözləri masin sou baliq qulagi el isleri kosmetika tərəzi sağlıq vətən haqqında bayatılar vetene aid atalar sozu gözellik