Kompotun faydaları

Kompotun faydalarıKompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox sevilən sərinləşdirici içkilərdən hesab edilir.
Kampotu ilk dəfə Fransızlar hazırlayıb. Onu ilk dəfə XVIII əsrtdə Fransada hazırlayıblar. Həmin zaman ilk dəfə meyvə püresi hazırlanmış və sonra onun üzərinə su əlavə edilərək dadlı meyvə içkisi əldə edilmişdir. Kompotun dadı və ətri onun hazırlanmasında istifadə edilən meyvənin növündən asılı olaraq fərqli olur. 500 qram mevədən kompot hazırlamaq üçün 3-4 litr su və 200-300 qram şəkər tozu lazım olur. Kompotu konservləşdirərək qışa saxlamaq mümkündür.
Kompot aşağıdakı qaydada hazırlanır.
Kompot saxlamaq üçün istifadə ediləcək bankalar yuyulub sterlizasiya edilir. Sağlam meyvələr yuyulur və qurulanır. Kompotun hazırlanması zamanı iri meyvələrdən istifadə ediləcəksə o zaman meyvələr doğranır. Kompotu giləmeyvələrdən hazırladıqda buna ehtiyac olmur. Doğranmış meyvələr və ya giləmeyvələr bankalara tökülür və üzərinə şəkər əlavə edilir. Kənarda su qaynadılır və bankalar qaynar su ilə doldurulur, qapağı örtülür. Bankalar suda 10 dəqiqə qaynadılır. Kampotun hazırlanmasında istifadə edilən banka və onun qapağı qaynar buxarda və ya mikrodalğalı sobada sterlizasiya olunmalıdır. Kompotu 1 il müddətinə saxlamaq mümkündür.
Kompotun faydalı xüsusiyyətləri
Hazırlandığı meyvələrin tərkibindən asılı olaraq kompotun tərkibində müxtəlif bioloji aktiv maddələr, orqanik turşular, vitaminlər və minerallar olur. Onun tərkibindəki faydalı maddələrin korlanmaması üçün kompotu qaynadarkən bankanın qapağını örtmək lazımdır.
Kompot kalorili içkilərdən hesab edilir. Mütəxəssislər şəkərli diabet xəstələrinə kompotun şəkərdən yox, fruktozadan hazırlanmasını məsləhət görürlər. Soyuqlama, anemiya, zəiflik, qaraciyər, mədə və böyrək xəstəlikləri zamanı kompot içməkdə fayda var. Onu körpə uşaqlara da vermək olur. Yeni doğulmuş uşaqlarda bağırsaq sancılar olduğu zamanlarda mədə mikroflorasının yaxşılaşdırılması məqsədilə ona az miqdarda kişmiş kompotu vermək olur. Bu zaman kişmiş qaynamış su ilə yuyulur və üzərinə qaynar su əlavə edilib 30 dəqiqə qaynadılır. Bu zaman 5-10 ədəd kişmişin üzərinə 200 ml qaynar su tökmək lazımdır. Qaynadıqdan sonra kişmiş kompotu kənarda yarım saat saxlanılır. Kompot yüksək tempraturu aşağı salır. İtburnu kompotunun tərkibi vitamin, mineral və turşularla zəngindir. Soyuq havalarda bir çox xəstəliklərrdən qorunmaq üçün ən yaxşı profilaktik müalicə itburnu kompotudur.
Kompotun zərərli xüsusiyyətləri
Böyrək çatışmazlığından əziyyət çəkənlərə və hamilələrə çoxlu miqdarda kompot içmək məsləhət görülmür. Bu orqanizmdə artıq mayenin yığılmasına və böyrəklərin yükünün artmasına səbəb olur.
Mədə turşuluğu çox olanlara turş meyvələrdən və giləmeyvələrdən hazırlanmış kompot içmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1400   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mədə ağrısı. Səbəbləri və ev üsulu ilə müalicəsi

Mədə ağrısı hər kəsə tanışdır: Bəzən tez öz-özünə yox olur, bəzən isə şiddətli ağrıları həm gündüz, həm də gecə narahatçılıq yaradır. Hansı hallarda təcili tibbi yardım axtarmaq lazımdır və nə vaxt öhdəsindən gələ bilərsiniz

.

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

Yaponların uzunömürlü olmasının SİRRİ - Hər gün bunu edirlər

Moskvada gözlənilən ömür uzunluğu orta hesabla rekord həddə - 78 yaşa çatıb. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Moskvanın Əmək və Əhalinin Sosial Müdafiəsi Departamentinin rəis müavini, Moskvanın uzunömürlülük proqramını

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Yuxusuzluğa səbəb olan QİDALAR

Araşdırmalara görə, yuxusuzluğun səbəbi pəhrizinizin nəzərə almadığınız digər aspektləri ola bilər. .   -a istinadən xəbər verir ki, yatmazdan əvvəl bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Ədviyyatlı ərzaq. Yatmamışdan qaba

.

Sarımsaq-limon qarışımı ilə 21 gündə xəstəliklərdən xilas olun

Limon və sarımsaq sağlamlıq üçün ən faydalı qidalardandır. -a istinadən xəbər verir ki, zərərli vərdişləri olan fərdlər bədənlərini təmizləmək, bərpa etmək və sağaltmaq üçün bu iki qidadan faydalana bilərlər. Təzyiq dərmanın

.

Səhiyyə nazirindən VAKSİNASİYA ilə bağlı əmr

Vaksinasiyadan kənarda qalan uşaqlara peyvənd vurulacaq. report-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycanın səhiyyə naziri Teymur Musayev əmr imzalayıb. Əmrə əsasən, respublikanın bütün şəhər və rayonlarında "İmmunlaşdırm

.

Bu qidaları uşaqlarınıza verməyin - Qızlarda sinə vaxtından tez böyüyür, oğlanlarda isə

Erkən yetkinliyin sürətlə artmasının səbəblərini öyrənmək üçün mütəxəssislər tərəfindən geniş araşdırmalar aparılıb. -a istinadla bildirir ki, araşdırmaların nəticəsinə görə, xüsusilə gənclər tərəfindən çox yeyilən qidaları

turlar.az

sonxeber.az yay geyimləri 2024 sade makiyaj sekilleri qadin dunyasi zaur gunay sacin horulmesi balıq yağı pəhriz diet kosmetika mikayıl abdullayev sanama qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə novruz hakistasi azərbaycan