Kompotun faydaları

Kompotun faydalarıKompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox sevilən sərinləşdirici içkilərdən hesab edilir.
Kampotu ilk dəfə Fransızlar hazırlayıb. Onu ilk dəfə XVIII əsrtdə Fransada hazırlayıblar. Həmin zaman ilk dəfə meyvə püresi hazırlanmış və sonra onun üzərinə su əlavə edilərək dadlı meyvə içkisi əldə edilmişdir. Kompotun dadı və ətri onun hazırlanmasında istifadə edilən meyvənin növündən asılı olaraq fərqli olur. 500 qram mevədən kompot hazırlamaq üçün 3-4 litr su və 200-300 qram şəkər tozu lazım olur. Kompotu konservləşdirərək qışa saxlamaq mümkündür.
Kompot aşağıdakı qaydada hazırlanır.
Kompot saxlamaq üçün istifadə ediləcək bankalar yuyulub sterlizasiya edilir. Sağlam meyvələr yuyulur və qurulanır. Kompotun hazırlanması zamanı iri meyvələrdən istifadə ediləcəksə o zaman meyvələr doğranır. Kompotu giləmeyvələrdən hazırladıqda buna ehtiyac olmur. Doğranmış meyvələr və ya giləmeyvələr bankalara tökülür və üzərinə şəkər əlavə edilir. Kənarda su qaynadılır və bankalar qaynar su ilə doldurulur, qapağı örtülür. Bankalar suda 10 dəqiqə qaynadılır. Kampotun hazırlanmasında istifadə edilən banka və onun qapağı qaynar buxarda və ya mikrodalğalı sobada sterlizasiya olunmalıdır. Kompotu 1 il müddətinə saxlamaq mümkündür.
Kompotun faydalı xüsusiyyətləri
Hazırlandığı meyvələrin tərkibindən asılı olaraq kompotun tərkibində müxtəlif bioloji aktiv maddələr, orqanik turşular, vitaminlər və minerallar olur. Onun tərkibindəki faydalı maddələrin korlanmaması üçün kompotu qaynadarkən bankanın qapağını örtmək lazımdır.
Kompot kalorili içkilərdən hesab edilir. Mütəxəssislər şəkərli diabet xəstələrinə kompotun şəkərdən yox, fruktozadan hazırlanmasını məsləhət görürlər. Soyuqlama, anemiya, zəiflik, qaraciyər, mədə və böyrək xəstəlikləri zamanı kompot içməkdə fayda var. Onu körpə uşaqlara da vermək olur. Yeni doğulmuş uşaqlarda bağırsaq sancılar olduğu zamanlarda mədə mikroflorasının yaxşılaşdırılması məqsədilə ona az miqdarda kişmiş kompotu vermək olur. Bu zaman kişmiş qaynamış su ilə yuyulur və üzərinə qaynar su əlavə edilib 30 dəqiqə qaynadılır. Bu zaman 5-10 ədəd kişmişin üzərinə 200 ml qaynar su tökmək lazımdır. Qaynadıqdan sonra kişmiş kompotu kənarda yarım saat saxlanılır. Kompot yüksək tempraturu aşağı salır. İtburnu kompotunun tərkibi vitamin, mineral və turşularla zəngindir. Soyuq havalarda bir çox xəstəliklərrdən qorunmaq üçün ən yaxşı profilaktik müalicə itburnu kompotudur.
Kompotun zərərli xüsusiyyətləri
Böyrək çatışmazlığından əziyyət çəkənlərə və hamilələrə çoxlu miqdarda kompot içmək məsləhət görülmür. Bu orqanizmdə artıq mayenin yığılmasına və böyrəklərin yükünün artmasına səbəb olur.
Mədə turşuluğu çox olanlara turş meyvələrdən və giləmeyvələrdən hazırlanmış kompot içmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1611   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Əməliyyat etdirən qızlar niyə bir-birinə oxşayır? - Adil Qeybulla plastik cərrahiyyənin qorxunc tərəflərini açdı - FOTO

Saxta həkimlər, diplomsuz cərrahlar, əməliyyat qurbanı olan qadınlar son illərin ən böyük sosial problemlərindən birinə çevirilib. Ayda azı 1 dəfə "həkim"lər hansısa neqativ əməlləri ilə gündəmə gəlirlər. Həkim-cərrah

.

Quru əncirin möcüzəvi faydaları

Quru əncir həm dadlı, həm də sağlamlıq baxımından çox faydalı meyvədir. Təbii şəkərləri, lif və vitaminlərlə zəngin olan quru əncir bir çox sağlamlıq problemlərinə qarşı təsir göstərir. xəbər verir ki, əsas faydalar bunlardır:

.

Almanı bu vaxt yesəniz, faydadan çox zərəri olacaq

Mütəxəssislər bildirirlər ki, hər bir qidanın orqanizmə təsiri onun yeyilmə vaxtından asılıdır. Sağlam qida hesab edilən almanın da düzgün zamanda yeyilməsi vacibdir. xəbər verir ki, səhərlər və günorta saatlarında alma bədəndək

.

Gel dırnaq boyaları Avropada qadağan edildi

Avropa Birliyi tərkibində trimetilbenzoil-difenilfosfin-oksid olduğu üçün gel dırnaq boyalarının istifadəsini rəsmən qadağan edib. Teleqraf-a istinadən xəbər verir ki, qadağanın səbəbi gelin tərkibindəki TPO-nun (trimetilbenzoil-difenilfosfin-oksid

.

Musiqinin yaddaşa təsiri elmi cəhətdən isbatlandı

Musiqinin yaddaşa təsiri elmi cəhətdən sübut olunub. xəbər verir ki, nəticələr "The Journal of Neuroscience" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatda 130 tələbə iştirak edib. Onlara gündəlik əşyaların şəkilləri göstərildikdə

.

Bu qidalar dişlərinizi qoruyur - Açıqlama

Sağlam təbəssüm üçün D, C, B12 və A vitaminləri vacibdir. xəbər verir ki, stomatoloq və cərrah-parodontoloq Olesya İzqareva bildirib ki, sağlam dişlərin qorunması üçün D ən önəmli vitamindir. O, deyib ki, D vitamini fosfo

.

Mövsüm dəyişikliyi zamanı bədənimizi viruslardan necə qoruya bilərik?

Fəsil dəyişkənlikləri, xüsusilə də yaydan payıza və payızdan qışa keçid dövrləri insan sağlamlığı üçün riskli sayılır. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu dövrlərdə havaların dəyişkən olması virus infeksiyalarının yayılmasın

.

Süd vəzi xərçənginin ilkin əlamətləri

Süd vəzi xərçənginin ilkin əlamətlərinə döş qəfəsi nahiyəsində toxumaların sıxılması, dərinin zədələnmə yerindən dartılması, qoltuqaltı limfa düyünlərinin ölçülərinin genişlənməsi və süd verməyən qadınlarda döşdən ifraza

.

Bu balıqları ayda 3 dəfə yesəniz, xərçəng "qapınızı TANIMAYACAQ"

Son araşdırmalar göstərir ki, balıq yemək qadınlarda uzunömürlülüyə və sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. Ənənəvi olaraq diqqət daha çox iri balıqlara, məsələn, losos və tuna balığına yönəldilsə də, alimlər hesab edirlə

turlar.az

kosmetika mehsullari geyim və ayaqqabılar qadın geyimi islamda qadinlar həyat stili körpələrin qidalanması dogum cantasinda ne olmalidir kosmetika sekisler sac modelleri mekteb oxu az cantalar