Kompotun faydaları

Kompotun faydalarıKompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox sevilən sərinləşdirici içkilərdən hesab edilir.
Kampotu ilk dəfə Fransızlar hazırlayıb. Onu ilk dəfə XVIII əsrtdə Fransada hazırlayıblar. Həmin zaman ilk dəfə meyvə püresi hazırlanmış və sonra onun üzərinə su əlavə edilərək dadlı meyvə içkisi əldə edilmişdir. Kompotun dadı və ətri onun hazırlanmasında istifadə edilən meyvənin növündən asılı olaraq fərqli olur. 500 qram mevədən kompot hazırlamaq üçün 3-4 litr su və 200-300 qram şəkər tozu lazım olur. Kompotu konservləşdirərək qışa saxlamaq mümkündür.
Kompot aşağıdakı qaydada hazırlanır.
Kompot saxlamaq üçün istifadə ediləcək bankalar yuyulub sterlizasiya edilir. Sağlam meyvələr yuyulur və qurulanır. Kompotun hazırlanması zamanı iri meyvələrdən istifadə ediləcəksə o zaman meyvələr doğranır. Kompotu giləmeyvələrdən hazırladıqda buna ehtiyac olmur. Doğranmış meyvələr və ya giləmeyvələr bankalara tökülür və üzərinə şəkər əlavə edilir. Kənarda su qaynadılır və bankalar qaynar su ilə doldurulur, qapağı örtülür. Bankalar suda 10 dəqiqə qaynadılır. Kampotun hazırlanmasında istifadə edilən banka və onun qapağı qaynar buxarda və ya mikrodalğalı sobada sterlizasiya olunmalıdır. Kompotu 1 il müddətinə saxlamaq mümkündür.
Kompotun faydalı xüsusiyyətləri
Hazırlandığı meyvələrin tərkibindən asılı olaraq kompotun tərkibində müxtəlif bioloji aktiv maddələr, orqanik turşular, vitaminlər və minerallar olur. Onun tərkibindəki faydalı maddələrin korlanmaması üçün kompotu qaynadarkən bankanın qapağını örtmək lazımdır.
Kompot kalorili içkilərdən hesab edilir. Mütəxəssislər şəkərli diabet xəstələrinə kompotun şəkərdən yox, fruktozadan hazırlanmasını məsləhət görürlər. Soyuqlama, anemiya, zəiflik, qaraciyər, mədə və böyrək xəstəlikləri zamanı kompot içməkdə fayda var. Onu körpə uşaqlara da vermək olur. Yeni doğulmuş uşaqlarda bağırsaq sancılar olduğu zamanlarda mədə mikroflorasının yaxşılaşdırılması məqsədilə ona az miqdarda kişmiş kompotu vermək olur. Bu zaman kişmiş qaynamış su ilə yuyulur və üzərinə qaynar su əlavə edilib 30 dəqiqə qaynadılır. Bu zaman 5-10 ədəd kişmişin üzərinə 200 ml qaynar su tökmək lazımdır. Qaynadıqdan sonra kişmiş kompotu kənarda yarım saat saxlanılır. Kompot yüksək tempraturu aşağı salır. İtburnu kompotunun tərkibi vitamin, mineral və turşularla zəngindir. Soyuq havalarda bir çox xəstəliklərrdən qorunmaq üçün ən yaxşı profilaktik müalicə itburnu kompotudur.
Kompotun zərərli xüsusiyyətləri
Böyrək çatışmazlığından əziyyət çəkənlərə və hamilələrə çoxlu miqdarda kompot içmək məsləhət görülmür. Bu orqanizmdə artıq mayenin yığılmasına və böyrəklərin yükünün artmasına səbəb olur.
Mədə turşuluğu çox olanlara turş meyvələrdən və giləmeyvələrdən hazırlanmış kompot içmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1692   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

turlar.az

geyim seçimi hamiləlik makiyaj instagram kofe maskasi sarimsaqin xeyri cinsi problemlər ziyafət geyimləri 2025 kosmetika novruz hakistalari kəlamlar burcler haqqinda rus dilin nece orenek veten