Körpələrdə nadir üz anomaliyası: qısa çənə sümüyü və dodaq yarığı

Körpələrdə nadir üz anomaliyası: qısa çənə sümüyü və dodaq yarığıKörpələrdə nadir rast gəlinən üz anomaliyaları olan Pierre Robin Sindromu qısa çənə sümüyü və dodaq yarığı özünü biruzə verən bir xəstəlikdir.
Robin sindromu ilk dəfə 1920-ci ildə Pierre Robin tərəfindən təsvir edilmişdir.
Normal çənədən daha kiçik olan çənə, anadangəlmə yarıq damaq və qlossoptozdan ibarət üçlü triada olaraq təyin olunan Pierre Robin sindromu körpələrdə üz anomaliyalarının mövcud olduğu nadir bir xəstəlikdir. Bundan əlavə Pierre Robin sindromu olan körpələrdə orta qulaq infeksiyaları, karlıq, daxili qulaqın strukturunda problemlər, sinuslarda aerasiya pozğunluqları ola bilər.
Ürək quruluşunun pozğunluqları, oynaqlarda həddindən artıq elastiklik, əl və ayaqlarda struktur pozğunluqları və onurğa xəstəlikləri bu xəstəliklə birlikdə görülə bilər. Yarıq damaq və çənə yarığı olan körpələr dilini udmaq təhlükəsi ilə üzləşə bilər. Nəfəs almaqda çətinlik çəkən Pierre Robin sindromlu xəstələr traxeostomiya (nəfəs alma dəliyi) sayəsində nəfəs ala bilirlər. Pierre Robin sindromu diaqnozu qoyulan körpələr boru qidalanma çətinliyi də yaşayırlar.
Bu körpələrin çənələri düzəldilə bilsə, normal qidalana bilmələri təmin edilə bilər. Pierre Robin sindromu diaqnozu qoyulan xəstələrdə infarkt riski yüksəkdir. Bu son dərəcə qısa çənə sümüyündən qaynaqlanır, buna görə də son zamanlarda Pierre Robin ardıcıllığı hər 8000 diri doğuşdan birində baş verir.
PİERRE ROBİN SİNDROMUNUN SƏBƏBİ NƏDİR?
Mövcud məlumatlar işığında Pierre Robin sindromunun dəqiq səbəbi aydın deyil.
Pierre Robin sindromu bəzi genetik pozğunluqlarla əlaqəli olaraq rast gəlinir və bu xəstəliklə birlikdə başqa xəstəliklərin də tez-tez müşahidə olunduğu aşkar edilmişdir. Bunlara Patau sindromu, Stickler sindromu, Digeorge sindromu, fetal spirt sindromu və Treacher Collins sindromu kimi genetik pozğunluqlar daxildir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1237   Tarix: 05 avqust 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

turlar.az

yay geyimləri 2025 geyim və ayaqqabılar gözəllik məhsulları artiq cekiden azad olmaq masaj üzdə civzələr kətə kosmetika rəksanə itburnu hakışdalar haqisda xanim.az