Körpələrdə SU ZƏHƏRLƏNMƏSİ

Körpələrdə SU ZƏHƏRLƏNMƏSİYeni doğulan körpələri su ilə qidalandırmaq ağır nəticələr verə bilər. Lakin son araşdırmalara görə, uşaqlara su vermək böyük riskdir. Bu, bəzi hallarda su zəhərlənməsinə səbəb olur və körpənin orqanizminə böyük ziyan vurur.
AZƏRTAC xəbər verir ki, qida üzrə mütəxəssis Seymur Qafarov deyib: "Körpələr 1 yaşına qədər suya ehtiyacı duymurlar. Onların su ilə qidalanması zəhərlənməyə, şok halına düşməyə, hətta qarşısı alınmasa ölümə aparıb çıxara bilər. Bu, əsasən körpənin həzm sisteminin çox həssas olması və su ilə qidalanma zamanı buna duyarlı olduğundan hər hansı orqanizmin fəsad verməsi ilə əlaqədardır".
Körpələr ən azı altı ay yalnız ana südü ilə qidalanmalıdır, altı aydan sonra vaxtaşırı bir udumluq su vermək olar. Yeni araşdırmalara görə, körpələr 1 yaşına qədər susuz yaşaya bilər. Onların su ehtiyacını ana südü və əvəzedicilər ödəyir. Həkimlər suyun tərkibində uşağın inkişafı üçün lazımı mineralların olmadığını deyirlər.
Həkim-endokrinoloq Aynur Muxtarova deyib: "Həmin yaşdan kiçik uşaqlara çox su verilməsi elektroliz, natrium, kalium, kalsium, əsasən fosfor mübadiləsinin pozulması nəticəsində hiponatremiyaya səbəb olur və bunun nəticəsində orqanizmin bütün hüceyrələrində maye toplanmağa başlayır. Bunlardan ən təhlükəsi beyin hüceyrələrində maye toplanmağa başlaması nəticəsində kəllədaxili təzyiqin artmasına və nəticədə bəzən geriyədönməz proseslərin baş verməsinə səbəb olur. Uşaqlarda səbəbsiz narahatlıq varsa, bədən hərarəti 36,1 dərəcədən aşağı düşürsə, qusma halları baş verirsə və yaxud sidiyi həddindən artıq şəffafdırsa, su zəhərlənməsindən şübhələnmək olar".
Mütəxəssislərin dediyinə görə, qısa müddətdə çox maye itirilməsi su zəhərlənməsinə aparıb çıxarır. Böyüklər susuzluğu nəzarət altına ala bilirlər, lakin körpələr bunu bacarmırlar. Elə bu səbəbdən də su zəhərlənməsi ölümlə nəticələnə bilər.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1118   Tarix: 09 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"

Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Qara, yaşıl və ya adaçayı deyil: Ən sağlam çay bu imiş

Qış yaxınlaşdıqca "hansı çay həqiqətən faydalıdır?" sualı yenidən gündəmə gəlib. Mütəxəssislərin və elmi tədqiqatların nəticələrinə görə, nə qara, nə yaşıl, nə də adaçayı - ən sağlam çay ıhlamur (cökə) sayılır

.

Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün

Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclı

.

Sümük xərçənginin də çarəsi tapıldı

Ağrıkəsicilərin xərçənglə mübarizədə yeni potensialı aşkarlanıb. bildirir ki, ABŞ-nin Con Hopkins Tibb Məktəbinin alimləri bəzi ağrıkəsici dərmanların təkcə ağrını azaltmadığını, həm də xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini ləngid

.

Diş fırçalayarkən edilən 4 SƏHV

Mütəxəssislərə görə, dişlərinizi necə fırçalamağınız ağız sağlamlığı üçün neçə dəfə fırçaladığınızdan daha vacibdir. Səhər və axşam dişlərinizi fırçalamaq əksəriyyətimiz üçün bir vərdişdir. Lakin, mütəxəssislər deyirlər ki

.

Həftədə ən azı 2 dəfə bu balığı yeyin - Həkim məsləhəti

Həkimlər bildirirlər ki, balıq orqanizm üçün ən vacib zülal və omeqa-3 mənbələrindən biridir. Xüsusilə somon, skumbriya, sardina və siyənək kimi yağlı balıqların həftədə ən azı iki dəfə qidalanmaya daxil edilməsi ürək, beyi

.

Gecələr tez-tez ayılırsınıza - Bu qidalardan yeyin

Alimlər meyvə və tərəvəz istehlakının artırılmasının yuxunun keyfiyyətinə əhəmiyyətli şəkildə müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, ABŞ-nin №University of Chicago" və "Columbia University"

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Mayonezlə bağlı şok araşdırma – Sağlamlığa ciddi təhlükə imiş

Mayonez dünyanın ən çox istifadə olunan souslarından biridir. Onu salatlarda, sendviçlərdə, qəlyanaltılarda və hətta qızartmalarda görmək adi haldır. Lakin yeni araşdırmalar bu iştahaaçan sousun arxasında sağlamlıq üçün cidd

turlar.az

gelinlikler reseptler qis geyimləri 2025 hamilə qadın qozlu toyuq salati ekzema xəstəliyi bürclər 2025 kosmetika baldiza aid birlik haqqinda tut ağacı tutdudu haxista bayatılar