Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər

Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilərStanford Tibb Məktəbinin alimləri lifin sağlamlığa təsirlərini araşdıraraq, bu qidanın genetik fəaliyyətə və xərçəngə qarşı mübarizədəki rolunu müəyyənləşdiriblər. "Nature Metabolism" jurnalında 2025-ci il yanvarın 9-da dərc olunan tədqiqat, lifin həzm prosesində yaranan qısa zəncirli yağ turşularının (propionat və butirat) gen ifadəsini dəyişdirərək, xərçəngə qarşı müdafiə mexanizmlərini aktivləşdirdiyini aşkara çıxarıb.
Milli.Az "MedicalXpress" saytına istinadla xəbər verir ki, lifin həzmi zamanı bağırsaq mikrobiomu tərəfindən istehsal olunan propionat və butirat, hüceyrələrdə genetik səviyyədə apoptoz (hüceyrə ölümü), hüceyrə proliferasiyası və diferensiasiyası kimi prosesləri tənzimləyən genlərə epigenetik təsir göstərir. Bu proseslər nəzarətsiz hüceyrə artımını dayandırmaq və xərçəngin qarşısını almaq üçün həyati əhəmiyyət daşıyır. Araşdırma göstərib ki, bu yağ turşuları bağırsaqdan qan dövranına daxil olaraq bədənin müxtəlif hissələrində təsir göstərə bilər. Bu, liflə zəngin qidalanmanın sağlamlıq üçün universal əhəmiyyətini sübut edir.
Tədqiqatın rəhbəri, genetika üzrə professor Michael Snyder müasir insanların lifdən kasad pəhrizinin mikrobiomu zəiflədiyini və bunun qısa zəncirli yağ turşularının istehsalını azaltdığını vurğulayıb. Bu hal, sağlamlığın qorunması üçün zəruri olan biokimyəvi prosesləri zəiflədir. Kolon xərçənginin gənc nəsildə artan yayılma hallarını nəzərə alaraq, bu tədqiqat liflə zəngin pəhrizin xərçəng əleyhinə təsirlərini daha dərindən öyrənmək üçün yeni istiqamətlər təqdim edir. M.Snyder əlavə edib ki, bu molekulların genetik hədəflərini anlamaqla lifin orqanizmdəki müsbət təsirlərini və xərçəng zamanı hansı mexanizmlərin pozulduğunu daha dəqiq müəyyən etmək olar.
Araşdırma nəticələri göstərir ki, qoz-fındıq, lobya, avokado və xaç ağacı tərəvəzləri kimi liflə zəngin qidaların gündəlik qəbulu yalnız ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaqla kifayətlənmir, həm də genetik səviyyədə xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər. Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, bu yeni biliklər pəhrizin xərçəng müalicəsi ilə birgə istifadəsi üçün innovativ yanaşmaların inkişafına təkan verə bilər./lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 796   Tarix: 11 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Karton və plastik stəkanlar xərçəng yaradır - XƏBƏRDARLIQ

Bir çox insanın gündəlik içki və şorbalarını içmək üçün sağlam saydığı karton qablar əslində ciddi xəstəliklərə yol açırmış. xəbər verir ki, kardioloq Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya bildirib ki, karton qab və ya stəkanların i

.

Bu 4 qida ömrünüzü qısaldır

Uzun və sağlam ömür arzusunda olanlara dünyaca məşhur sağlam həyat üzrə mütəxəssis Dan Buettner vacib xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, bəzi qidalar var ki, onları sadəcə azaltmaq yox, ümumiyyətlə mətbəxə buraxmaq olmaz. Buettneri

.

Gilası yeyəndən sonra atmayın - Saplağı çox faydalıdır

Yayın əsas meyvəsi sayılan gilas olduqca faydalıdır. . Ancaq yeyildikdən sonra atılan gilasın saplağı da faydalıdır. . xəbər verir ki, bu bitki B, C və D vitamini ilə zəngindir:. "Bu məhsuldan arıqlamaq istəyənlərd

.

Gecə bu 5 meyvəni əsla yeməyin

Gecə saatlarında yediyiniz qidalar yuxu keyfiyyətinə, həzm sisteminizə və ümumi sağlamlığınıza birbaşa təsir edə bilər. Xüsusilə bəzi meyvələr var ki, sağlam görünsələr də, yatmazdan əvvəl istehlakı tövsiyə olunmur. xəbə

.

Uşaqlara verilməməsi tövsiyə olunan qidalar – Valideynlərə mühüm xəbərdarlıq

Uşaqların sağlam inkişafı üçün balanslı və yaşlarına uyğun qidalanma həyati əhəmiyyət daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, uşaqların gündəlik rasionuna bəzi ərzaq məhsullarının daxil edilməsi n

.

Bu vitamin insanı daha gənc göstərir

Alimlər müəyyən ediblər ki, D vitamini qəbulu bioloji qocalmanı azı üç il ləngidə və insanı daha gənc göstərə bilər.  xəbər verir ki, tədqiqat "American Journal of Clinical Nutrition" jurnalında dərc olunub. Corciy

.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır – Dermatoloqlardan xəbərdarlıq

Dəri problemləri arasında ən çox yayılan hallardan biri olan sızanaqların yaranmasına təkcə hormonal dəyişikliklər deyil, qidalanma vərdişləri də ciddi təsir göstərir. xəbər verir ki, dermatoloqlar bəzi qida məhsullarını

.

Ağcaqanadlar ən çox bu qan qrupundan olan insanları "yeyir"

Yaponiyada aparılan araşdırma ağcaqanadların ən çox hansı insanlara hücum etdiyini üzə çıxarıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, Zərərvericilərlə Mübarizə İnstitutunun araşdırmasına görə ağcaqanadlar ən çox 0 qa

.

Alimlər HIV-ə çarə tapdılar

Avstraliyada yerləşən Doherty İnstitutunun alimləri HIV-in müalicəsi istiqamətində mühüm elmi irəliləyiş əldə ediblər. Tədqiqatçılar "LNP X" adlandırılan yeni lipid nanopartikullar hazırlayıb. Bu hissəciklər vasitəsil

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yemek reseptleri maskalar hamilelikde qidalanma alma cemli piroq körpə və ona qulluq prezervativ şalvar modelləri xanim.az olumu novruz bayramina aid hakista rus dilini öyrənək 2 ci dərs vetene aid bayatilar