Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər

Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilərStanford Tibb Məktəbinin alimləri lifin sağlamlığa təsirlərini araşdıraraq, bu qidanın genetik fəaliyyətə və xərçəngə qarşı mübarizədəki rolunu müəyyənləşdiriblər. "Nature Metabolism" jurnalında 2025-ci il yanvarın 9-da dərc olunan tədqiqat, lifin həzm prosesində yaranan qısa zəncirli yağ turşularının (propionat və butirat) gen ifadəsini dəyişdirərək, xərçəngə qarşı müdafiə mexanizmlərini aktivləşdirdiyini aşkara çıxarıb.
Milli.Az "MedicalXpress" saytına istinadla xəbər verir ki, lifin həzmi zamanı bağırsaq mikrobiomu tərəfindən istehsal olunan propionat və butirat, hüceyrələrdə genetik səviyyədə apoptoz (hüceyrə ölümü), hüceyrə proliferasiyası və diferensiasiyası kimi prosesləri tənzimləyən genlərə epigenetik təsir göstərir. Bu proseslər nəzarətsiz hüceyrə artımını dayandırmaq və xərçəngin qarşısını almaq üçün həyati əhəmiyyət daşıyır. Araşdırma göstərib ki, bu yağ turşuları bağırsaqdan qan dövranına daxil olaraq bədənin müxtəlif hissələrində təsir göstərə bilər. Bu, liflə zəngin qidalanmanın sağlamlıq üçün universal əhəmiyyətini sübut edir.
Tədqiqatın rəhbəri, genetika üzrə professor Michael Snyder müasir insanların lifdən kasad pəhrizinin mikrobiomu zəiflədiyini və bunun qısa zəncirli yağ turşularının istehsalını azaltdığını vurğulayıb. Bu hal, sağlamlığın qorunması üçün zəruri olan biokimyəvi prosesləri zəiflədir. Kolon xərçənginin gənc nəsildə artan yayılma hallarını nəzərə alaraq, bu tədqiqat liflə zəngin pəhrizin xərçəng əleyhinə təsirlərini daha dərindən öyrənmək üçün yeni istiqamətlər təqdim edir. M.Snyder əlavə edib ki, bu molekulların genetik hədəflərini anlamaqla lifin orqanizmdəki müsbət təsirlərini və xərçəng zamanı hansı mexanizmlərin pozulduğunu daha dəqiq müəyyən etmək olar.
Araşdırma nəticələri göstərir ki, qoz-fındıq, lobya, avokado və xaç ağacı tərəvəzləri kimi liflə zəngin qidaların gündəlik qəbulu yalnız ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaqla kifayətlənmir, həm də genetik səviyyədə xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər. Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, bu yeni biliklər pəhrizin xərçəng müalicəsi ilə birgə istifadəsi üçün innovativ yanaşmaların inkişafına təkan verə bilər./lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 372   Tarix: 11 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu ölkədə quş qripindən ilk ölüm qeydə alındı

ABŞ-ın Luiziana ştatında H5N1 tipli quş qripindən ilk ölüm hadisəsi baş verib. xəbər verir ki, bu barədə ölkənin Səhiyyə Departamenti məlumat yayıb. Məlumata görə, vəfat edən şəxs 65 yaşdan yuxarı olub və yanaşı xəstəliklərdə

.

Rejimsiz yuxunun fəsadları

Yuxu bədənin bərpası və gündəlik funksiyalarının düzgün işləməsi üçün əhəmiyyətli bir prosesdir. Ancaq yuxu rejiminin pozulması, yəni hər gün fərqli saatlarda yatmaq və ya çox az və ya çox uzun yuxu yatmaq sağlamlıq üzərind

.

Bir çox ölkələr çörək əvəzinə bunu yeyirlər

Maniok, xüsusilə Cənubi Amerikada geniş istifadə olunan və çörək əvəzinə yeyilən çox qidalı bir tərəvəzdür. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu tərəvəz immuniteti gücləndirir, yaşlanma əleyhinə təsir göstərir və arıqlamağ

.

Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər

Stanford Tibb Məktəbinin alimləri lifin sağlamlığa təsirlərini araşdıraraq, bu qidanın genetik fəaliyyətə və xərçəngə qarşı mübarizədəki rolunu müəyyənləşdiriblər. "Nature Metabolism" jurnalında 2025-ci il yanvarı

.

Xoruldamamaq üçün nə etmək lazımdır?

Xoruldamağı azaltmaq və ya tamamilə qarşısını almaq üçün bir neçə üsuldan istifadə edə bilərsiniz. Yatış pozasını dəyişin: Arxası üstə yatmaq xoruldamağa səbəb ola bilər, çünki bu zaman dil və yumşaq toxumalar boğazı darald

.

Bananı yeməzdən əvvəl niyə yumaq lazımdır?

Bananı yeməzdən əvvəl yumaq, ümumiyyətlə, daha sağlam bir seçimdir. Çünki bu, bakteriyalar və pestisidlərdən qorunmağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, bananalarda meyvənin qabığına toxunduğu müddət ərzində kimyəvi maddələ

.

Soğanı belə yeyin - 1001 dərdə dəva imiş

Soğan qədimdən bəri həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də qida dəyəri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Xüsusilə qış aylarında soğandan istifadə immuniteti gücləndirmək, soyuqdəymə və qripin qarşısını almaq üçün əhəmiyyətlidir

.

Səhər yeməyi üçün ən faydalı qida

Bir elmi araşdırma iddia edir ki, uzunömürlülük üçün ən yaxşı səhər yeməyi adi yulaf əzməsidir. -ın məlumatına görə, bunu "American Journal of Lifestyle Medicine" jurnalında 105 yaşlı qadın da daxil olmaqla bi

.

Qəhvəyə şirinlik qatmaq üçün bunları əlavə edin – şəkərin alternativi

Gündəlik olaraq istifadə etdiyimiz şəkər heç də sağlıqlı deyil. Lakin qəhvə həvəskarlar üçün içkiyə bir neçə qaşıq şəkər tökmək tamamilə normaldır, çünki onu əvəz edəcək heç nəyin olmadığını düşünürlər. xəbər verir ki, bəz

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri gözəllik məhsulları reseptler aybaşının gecikməsi səbəbləri hicab baglamaq usullari pizza reseptləri sevgi qiz burcu şirin qoğal qiz evi haxista paxlava hakistalar