Limonad haqqında bilmədikləriniz

Limonad haqqında bilmədiklərinizLimonad sərinləşdirici alkoholsuz içkidir. Onun tərkibi limon şirəsi, şəkər və sudan ibarətdir. Limonad açıq-sarı rəngdə, limon qoxusuna və təravətləndirici dada malik olur. Limonadı ilk dəfə XVII əsrdə Fransada I Lüdovik dövründə sarayda hazırlamışlar. Sarayda limon şirəsi və zəif limon tinkturasından limonad hazırlanmışdır. Deyilənlərə görə onun hazırlanmasına səbəb təsadüf nəticəsində bir monarxın limos şirəsinin üzərinə şəkər atması olub. Həmin dövrdə kral bu içkini çox bəyənmiş və bütün əhaliyə isti günlərdə limonad içməyi əmr etmişdir.
Kütləvi surətdə satılan limonadın tərkibi limon şirəsindən, limonada dad və rəng verən süni qarışımdan ibarət olur. Onun hazırlanması zamanı şəkərdən, rəngləndiricilərdən, müxtəlif meyvələrin şirələrindən istifadə edilir. Limonadı konservləşdirərkən isə müxtəlif kimyəvi konservantlardan, qida qatqılarından, ortofosfor turşusundan, benzoate natri və aspartamdan (şəkərəvəzedicilər) istifadə edilir. Limonadın bir çox növləri vardır. Bunlara Sitro, Düşes, Limonad, Buratino, Kren Soda, Baykal, Tərxun və s. aiddir. Limonad 0,5-2,5 litrlik şüşə və ya plastic qablaşdırmalarda satılır.
Limonatın faydalı xüsusiyyətləri
Orqanizm üçün ən faydalı limonad ev şəraitində hazırlanan limonaddır. Limondan hazırlanan limonadın tərkibində C, A, P, B1 və B2 vitaminləri, kalium, kalsium, fosfor və s. olur. Yüksək qızdırma zamanı limonad içmək su balansının normallaşmasına və temperaturun düşməsinə səbəb olur. Limonad içmək soyuqlama, iştahanın azalması, sinqa, oynaq ağrıları zamanı xəstəlik əlamətlərinin azalmasına səbəb olur. Toksikoz zamanı hamilə qadınlara limonad içmək məsləhət görülür. Amma gün ərzində 3 litrdən çox limonad içmək hamilələrdə mədə qıcqırmalarına və aşağı ətraflarda şişkinliklərə səbəb ola bilir.
Klassik limonad aşağıdakı qaydada hazırlanır:
- 3-4 limon yuyulur, qabığı təmizlənir və şirəsi sıxılır. Limon qabıqlarının üzərinə 3 litr su və 200 qram şəkər tozu əlavə edilib qaynadılır. Soyuduqdan sonra üzərinə limon şirəsi əlavə edilir. Qarışım soyuduqdan sonra hermetik qabda soyuducuya qoyulur. Limonad dar və uzun qədəhlərdə servis edilir. Bu zaman limonad qədəhinin kənarlarını bəzəmək məqsədilə limon dilimi və nanə yarpağı qoyulur. Limonadın qazlı olmağını istəyənlər süfrəyə verməzdən əvvəl ona qazlı su əlavə edə bilərlər. Ona qazlı su əlavə etmək istəyən zaman limon qabıqları qaynadılan suyun miqdarını az etmək lazımdır. Dadlandırmaq üçün limonada ballınanə, şaftalı, ananas, giləmeyvələr və ya ərik əlavə etmək mümkündür.
Limonadın zərərli xüsusiyyətləri
3 yaşına qədər olan uşaqlara limonad içmək məsləhət görülmür.3-6 yaş arasında olan uşaqlara isə gün ərzində 250 ml-dən çox limonad içmək məsləhət görülmür. Böyrək və qaraciyər xəstələrinə təbii üsullarla hazırlanmamış limonad içmək məsləhət görülmür.
Ucuz qiymətə satılan limonadlar orqanizmdə patoloji əlamətlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Mədə turşuluğu çox olan və sitrus bitkilərinə qarşı allergiyası olanlara təbii limonad içərkən onun miqdarına diqqət yetirmələri tövsiyə edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1065   Tarix: 18 noyabr 2020
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Mədə ağrısı. Səbəbləri və ev üsulu ilə müalicəsi

Mədə ağrısı hər kəsə tanışdır: Bəzən tez öz-özünə yox olur, bəzən isə şiddətli ağrıları həm gündüz, həm də gecə narahatçılıq yaradır. Hansı hallarda təcili tibbi yardım axtarmaq lazımdır və nə vaxt öhdəsindən gələ bilərsiniz

.

Baş nazir qəzəbləndi: Belə uşaqlar "supermarket məhsulu"dur

İtaliyanın baş naziri Corciya Meloni deyib ki, surroqat analıq uşaqlara "supermarket məhsulları" kimi yanaşıldığı "qeyri-insani təcrübə"dir. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Reuters" məluma

.

Yatarkən smartfonu yanımızda saxlamaq TƏHLÜKƏLİDİR?

Bir çox insanlar gecələr smartfonu çarpayının yanında və ya yastığın altında saxlayır. .   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, mobil telefondan istifadə insan sağlamlığı üçün təhlükəsizdir. Çoxsaylı tədqiqatla

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Yazda ən çox yoluxduğumuz infeksiyalar: Necə qorunaq?

İsti havalar infeksiya xəstəliklərinin artmasına səbəb olub. Bu cür infeksiyalar özünü hərarət, boğaz ağrısı, gözdə qızartılar, ürəkbulanma, öskürək, ishalla özünü büruzə verir. -a istinadən xəbər verir ki, yazda ortaya çıxa

.

Döş xərçəngindən qorunmağın 5 YOLU

Həkimlər döş xərçəngindən qorunmaq üçün 5 yolu açıqlayıblar. .   -a istinadən bildirir ki, sadalananlar döş xərçəngi inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltmaq üçün sadə yollardır. . Təzyiq dərmanını səhər, yoxsa axşa

.

Kişilərin diqqətinə, bu xərçəng növü sürətlə artır

Dünyada kişilərdə ən çox rast gəlinən xərçəng növü olan prostat xərçəngi gün getdikcə artmağa davam edir. Hazırda bu növ xərçəngdən ölüm nisbətinə görə dünyada 4-cü yerdədir.   -a istinadən bildirir ki, prostat xərçəngi

.

Ət xallarından xilas edən təbii üsul

Kosmetika sahəsində məşhur olan əncir südü dəri problemi yaşayanlar üçün həll yolu ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə təbii üsullarla ziyil və ət xallarından xilas olmaq istəyənlər əncir südündən faydalanırlar

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

turlar.az

sonxeber.az qis geyimləri 2024 qadin dunyasi makiyaj instagram əl işlərinin hazırlanması kofe maskasi nagillar marqarita pizza kosmetika dolca video baliq sac modelleri novruz bayramına aid