Limonun faydaları və ziyanı

Limonun faydaları və ziyanıLimonun insan orqanizminə müalicəvi təsiri: Sarı limon uzun müddətdir ki, unikal müalicəvi xüsusiyyətlərinə görə xalqın sevgisini qazanıb. Çünki bir fincan limonlu çay orqanizmi isidir, gümrah edir, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır və infeksiyalara qarşı müqaviməti gücləndirir.
Bu sitrus meyvəsi soyuqdəymə xəstəliklərinə qarşı əla profilaktiki vasitə sayılır. Limon immunitet sistemini möhkəmləndirir, orqanizmin müqavimətini artırır. Təsadüfi deyil ki, soyuqdəyməyə qarşı bir sıra dərman preparatlarının tərkibində limon turşusu olur. Limonun müalicəvi keyfiyyəti onun antiseptik təsirində də özünü biruzə verir. Limon şirəsi yaranı bərpa edən və iltihab əleyhinə təsirə malikdir, eyni zamanda mikrobları öldürür.
Limonun tərkibi: Limonun lətində limon turşusu var ki, bu da meyvənin əsasını təşkil edir. Limonun qabığı isə flavonoidlər, efir yağları, pektin birləşmələr, qida lifləri ilə zəngindir. Təbii ki, bu maddələr əsasən meyvə lətində toplaşır.
Limonun tərkibində bir çox vitamin var. Onlar arasında foli və C vitamini, pantoten turşusu, D vitamini, tokoferol, tiamin, retionl, piridoksin, riboflavin, PP vitaminləri xüsusi yer tutur.
Limonun immunitetə faydası
İki xörək qaşığı limon turşusunun tərkibində insanın sutkalıq C vitamini norması var. Hamı bilir ki, C vitamini orqanizmin müdafiə funksiyaları üçün vacibdir.
Limonun faydalı təsirləri:
-Bu yaxınlarda xəstəlik və ya əməliyyat keçirən insanlarda iştahı artırır;
-Bağırsaqların fəaliyyətini stimullaşdırır, mikroflorasını yaxşılaşdırır;
-Orqanizmi şlaklardan və toksinlərdən təmizləyir;
-Gümrahlaşdırır, yuxu və yorğunluğu aradan qaldırır;
-Psixoemosional vəziyyəti normallaşdırır, stresin fəsadları ilə mübarizə aparır;
-Dırnaqları ağardır və möhkəmləndirir;
-Qanın dövrünü və tərkibini yaxşılaşdırır;
-Saçların sağlamlaşdırılmasına kömək edir;
-Hamilə qadınlarda toksikoz zamanı ürəkbulanmaların qarşısını alır;
-Qan damarlarını xolesterindən təmizləyir;
-Avitaminoz zamanı faydalı maddələrin çatışmazlığını doldurur.
Limonun ziyanı
Limon allergenlər siyahısına daxildir. Bu səbəbdən sitrus meyvələrə qarşı allergiyası olan, böyrək xəstəiyindən əziyyət çəkən, hamilə qadınlar və körpəsinə süd verən analar, 3 yaşına qədər uşaqlara limondan istifadə etmək məsləhət görülmür.
Limon bağırsaqların və mədənin selikli qişasına təsir etdiyi üçün bu orqanların xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlara limon yemək qadağandır. Eyni zamanda həddən artıq limon qəbul etmək də bir sıra xəstəliklərin ağırlaşmasına səbəb ola bilər:
-Mədəaltı vəzin fəaliyyətinin pozulması;
-Mədə xorası və onikibarmaq bağırsağın xəstəliyi;
-enterit, kolit və kəskin qastroenterokolit.
Beləcə, bütün zəngin tərkibi və müxtəlif faydalı xüsusiyyətləri ilə yanaşı, limonu ehtiyatla və qaydalara uyğun qəbul etmək lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 865   Tarix: 04 iyun 2022
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Baş ağrısının səbəbləri

Baş ağrısı, müxtəlif səbəblərdən meydana gələ bilən bir simptomdur. Onun səbəbləri sadə yorğunluqdan ciddi tibbi vəziyyətlərə qədər dəyişə bilər. xəbər verir ki, baş ağrısının ən geniş yayılmış səbəbləri aşağıdakı kimi təsni

.

Uşaqların kosmetika istifadəsinin fəsadları - XƏBƏRDARLIQ

Uşaqların kosmetika istifadəsi son illərdə trendə çevrilib, lakin mütəxəssislər bunun müxtəlif fəsadlara yol aça biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, bu mövzu ilə bağlı mütəxəssislərin xəbərdarlıqlarına nəzər salaq:.  Dər

.

Avadanlıqların uzun müddət fəaliyyət göstərməsi üçün VACİB MƏQAMLAR

Avadanlığın uzun müddət fəaliyyət göstərməsi üçün xüsusi qaydalara riayət etməlisiniz. bu qaydaları sizə təqdim edir:. Parça növü. Hansı parçanı ütüləyəcəyinizə görə temperaturu seçmək vacibdir. Əgər temperaturu çox yüksə

.

Şokoladın tərkibindən performans artırıcı, kərədən bitki yağı çıxdı

Türkiyənin təsərrüfat və meşə nazirliyi insan sağlamlığını təhlükəyə atan qidalarla bağlı yeni məlumatlar açıqlayıb. xəbər verir ki, nazirlik son dövrlərdə apardığı yoxlamalar nəticəsində şokolad və kakao məhsulları, alkoqolsuz içkilər

.

Yeyirəm, amma doymuram. Niyə?

Doyduğunu hiss etməmək, adətən, yemək yeyərkən toxluq hissinin yaranmaması və ya bu hissi dərk etməmək vəziyyətidir. xəbər verir ki, bu hal bir neçə səbəbdən baş verə bilər. Məsələn, sürətli yemək yeyən insanlar beynin toxlu

.

Xərçəng sağlamlığa zərər vermədən belə sağaldılacaq

Tədqiqat zamanı bir qrup alim praktiki olaraq xərçəngi insan sağlamlığına zərər vermədən sağaldacaq yeni dərman hazırlayıb. Alimlər xərçəng xəstələrinin müalicəsinin yeni üsullarını kəşf etmək ərəfəsindədir - minimal ya

.

Kiflənmiş çörəyi yemək olar?

Standart vəziyyət: çörək alırsan, unudursan, bir neçə gün (həftə?) sonra xatırlayırsan, sendviç etmək istəyirsən, amma çörəyin üzərində artıq yaşıl ləkə yetişib. Bu xoşagəlməzdir - amma bəlkə kəssəniz, qalanını yemək olar?

.

2 manata yarım saatlıq xoşbəxtlik necə olur?

Tünd şokolad az miqdarda yeyildikdə orqanizm üçün heç də zərərli deyil. xəbər verir ki, tünd şokolad yedikdən sonra ilk yarım saat ərzində bədəndə bir sıra biokimyəvi proseslər baş verir:. Enerji artışı. Tünd şokoladın tərkibindək

.

Öd kisəsinin işləmədiyini necə bilmək olar?

Öd kisəsinin tam və ya qismən işləmədiyini müəyyən etmək üçün bir sıra əlamətlərə diqqət yetirmək lazımdır. Əsas göstəricilərdən biri həzm problemləri və xüsusilə yağlı yeməklərin həzmi ilə bağlı çətinliklərdir. bildiri

turlar.az

sonxeber.az həkim məsləhəti kosmetik vasiteler reseptler sepkilere qarsi saç tökülməsi yasil pomidor tutmasi dini geyimler novruz hakışdaları novruz hakısdası veten haqqinda atalar sozu mekteb oğlan evine aid hakisda