Maddələr mübadiləsini yavaşladan 5 məhsul - Arıqlamağın düşmənləri

Maddələr mübadiləsini yavaşladan 5 məhsul - Arıqlamağın düşmənləriMetabolizm - orqanizmi enerji ilə təmin edən və metabolik prosesləri tənzimləyən mürəkkəb biokimyəvi reaksiyalar kompleksidir. Çəkimiz, sağlamlığımız və hətta əhvali-ruhiyyəmiz birbaşa metabolizmin sürətindən asılıdır. Maddələr mübadiləsini necə sürətləndirmək və daha çox kalori yandırmaq olar?
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, rusiyalı qidalanma üzrə ekspert Yuliya Makeyeva bununla bağlı danışıb.
O bildirib ki, qida rasionuna ilk növbədə daha çox zülallı qidalar - quş əti, balıq, yumurta, süd məhsulları və paxlalılar daxil edilməlidir.
"Zülalların həzmi əhəmiyyətli enerji tələb edir ki, bu da kalori sərfini artırır. Bu effekt qidanın spesifik-dinamik təsiri adlanır. Bu, xəstəliklərdən sonra bərpa və immunitetin qorunması üçün xüsusilə vacibdir", - deyə mütəxəssis izah edib.
Makeyevanın sözlərinə görə, sağlam yağlar, məsələn omeqa-3 yağ turşuları da eyni dərəcədə faydalıdır.
"Bunlar balıq, avokado və qoz-fındıqda olur, beyin fəaliyyətini, hormon fonunu yaxşılaşdırır. Bu, intensiv əqli yük dövrlərində aktualdır. Tam taxıl, tərəvəz və paxlalılardan alınan mürəkkəb karbohidratlar qanda şəkərin kəskin artımına səbəb olmadan uzunmüddətli toxluq hissi və enerji verir.
Termogen effektli məhsullar da metabolizmi sürətləndirməyə kömək edir. Yaşıl çay, acı çili bibəri, qreypfrut istilik istehsalını və yağ yanmasını stimullaşdırır. Fermentləşdirilmiş qidalar (kefir, kimçi, miso) bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır, kakao isə tərkibindəki maqnezium, flavonoidlər və inulin sayəsində qan dövranını və həzmi aktivləşdirir", - deyə mütəxəssis məlumat verib.
O, metabolizmi sürətləndirmək üçün hansı məhsulları məhdudlaşdırmalı və ya istifadədən çıxarmalı olduğumuzu da açıqlayıb.
Həmin siyahını təqdim edirik:
- Şəkər və təmizlənmiş karbohidratlar (şirniyyat, qazlı içkilər, çörək məmulatları). Bunlar qanda qlükozanın kəskin artımına səbəb olur və yağ yığılmasına şərait yaradır.
- Yağlı və qızardılmış qidalar, xüsusilə fastfud. Tərkibindəki trans yağlar qaraciyəri yükləyir və maddələr mübadiləsini yavaşladır.
- Duza qoyulmuş qidalar və yarımfabrikatlar. Həddindən artıq duz orqanizmdə mayeni saxlayır və su-duz balansını pozur.
- Çox miqdarda çiy xaççiçəkli tərəvəzlər (kələm, brokkoli). Onlar yodun mənimsənilməsini bloklaşdıra və qalxanvari vəzin aktivliyini azalda bilər. Ona görə də onları qaynatmaq və ya bişirmək daha yaxşıdır.
- Gizli şəkər və kimyəvi əlavələr olan məhsullar - şirin yoqurtlar, quru səhər yeməkləri, spirtli içkilər. Onlar bağırsaq mikroflorasını pozur və metabolizmi ləngidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 910   Tarix: 02 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yaponların sirri bu imiş - Gündə cəmi 5 dəqiqə edin

Qədim Yapon samuraylarının intizamlı hərəkətlərindən irəli gələn Rei-ho təcrübəsi yaşlı insanlarda əzələ gücünü qorumağın və müstəqilliyi saxlamağın sirləri arasında göstərilir. xəbər verir ki, Tohoku Universitetinin araşdırmasın

.

Palma yağından hazırlanmış saxta pendirlər satılır: Necə ayırd etmək olar? - AÇIQLAMA

Ucuz pendir əsasən bitki yağları ilə hazırlanmış saxta məhsul olur. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın qida eksperti Anna Dyachkova bildirib. "Əgər mağazada ucuz pendir görürüksə deməli o pendir deyil, imitasiya məhsuludur,"

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Belə bananlar xeyirdən çox zərər verir - Açıqlama

Banan nə qədər çox yetişirsə, onun şəkər miqdarı artır, bağırsaqlar üçün faydalı rezistent nişasta isə azalır. xəbər verir ki, bunu qida eksperti Saurabh Sethi söyləyib. O bildirib ki, lif baxımdan zəngin olan yaşıl, sər

.

Qəfil yemək istəyi xərçəngin əlaməti ola bilər - DİQQƏT

Britaniyalı alimlər qəfil yemək istəyinin bəzi xərçəng növləri ilə əlaqəli ola biləcəyini açıqlayıb. xəbər verir ki, "Daily Mail" qəzetinin yazdığına görə, şokolad, pizza və ya limon kimi qidalara ani həvəsin yaranmas

.

Ağciyəri qoruyan qidalar

Sərbəst radikalların ağciyər toxumasına verdiyi zərərin qarşısını ağciyərlərə faydalı qidalarla almaq mümkündür. Sitrus meyvələri, kivi, çiyələk və brokoli kimi C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər xüsusilə ağciyər üçü

.

Qarnın tez-tez quruldaması xəstəlik əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Əgər qarın qurultusu ilə yanaşı şişkinlik, ağrı, ürəkbulanma, qusma, ishal, qəbizlik, nəcisdə qan və ya rəng dəyişikliyi müşahidə olunarsa, bu, mədə-bağırsaq xəstəliklərinin əlaməti ola bilər". -ın məlumatına gör

.

C vitamini bu şəxslərə xeyirdən çox zərər verir

"Askorbin turşusunu ( vitamin C-nin elmi adı ) yüksək dozada qəbul etmək nə xəstəliyin qarşısını alır, nə də gedişatını yüngülləşdirir". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Svetlana Kanevskaya payız aylarında vitami

turlar.az

aksessuarlar geyim dəbləri geyim seçimi estetik gözəllik məmməd ismayıl toyuqlar haqqinda uşaq yeməyi kosmetika damla muellim seiri novruz haqistalari tapmaca hakista