Mədə-bağırsaq üçün ən faydalı 10 ƏRZAQ
Bağırsaqların normal mikroflorası insan sağlamlığında çox böyük rol oynayır. Bağırsaqlarda yaşayan faydalı mikroorqanizmlər həzm proseslərində aktiv iştirak edir, immun və sinir sisteminin normal işləməsində böyük rol oynayır.
Bu səbəbdən bağırsaqların mikroflorasının sağlam olması hər zaman diqqət etmək lazımdır. Qeyri-sağlam qidalanma, xroniki streslər, bəzi dərmanların qəbulu, bəzi xəstəliklər mikrofloranı pozur.
Bağırsaqdakı faydalı bakteriyaları qidalandırmaq üçün qidalanmanızda daim prebiotik təsirli təbii qidalar olmalıdır. Bu qidalar onların tərkibində olan liflərin sayəsində bağırsaqlarda faydalı mikrofloranın artmasını təmin edir. Prebiotik təsirli qidalar bunlardır:
- Alma pektinlə zəngindir. Bu maddə bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların artmasını sürətləndirir.
- Banan - 7% sutkalıq doza lif tərkiblidir.
- Çia toxumları - 2 qaşıq toxumda sutkalıq tələbatın 40% qədər lif var. Qanda şəkəri tənzimləyir.
- Yulaf - bağırsaqda problemi olanlar səhər yulaf yeməyə başlasın.
- Soğan - zərərli bakteriya və göbələyi məhv edir
- Sarımsaq - qanda şəkəri, xolesterini salır, təbii antioksidantdır.
- Nut - noxud - fol turşusu və dəmirlə zəngindir
- Qulançar - bağırsaqlar, qaraciyər, qan üçün vacibdir.
Milli.Az /news.milli.az