Mədə yanması nədir?

Mədə yanması nədir?Alt sinə hissəsində yanma və narahatlıq, ürəkaçan yeməkdən sonra ürək bulanması çoxları tərəfindən yaşanılır. Qidalanma, həyat tərzi və bir sıra xəstəliklərin əlaməti olaraq mədə yanması demək olar ki, hər kəsə tanışdır.
Mədə yanması nədir?
Çox vaxt mədə yanması- mədə şirəsinin turşuluğunun artması ilə baş verir. Xoşagəlməz hisslər yeməkdən yarım saat və ya bir saat sonra - mədədən xlor turşusunun sərbəst buraxılması səbəbindən başlayır. Mədə şirəsi xlor turşusu ilə birlikdə özofagusun divarlarına çıxır, selikli qişa qıcıqlanır, narahatlıq və yanmağa səbəb olur. Bədənin normal fəaliyyəti zamanı bu cür pozuntular baş verməməlidir, çünki özofagus sfinkteri (əzələ halqası) bağlanır və bir növ "qapı" funksiyasını yerinə yetirir, mədə şirəsi mədədə qalır.Mədə yanmasının səbəbləri çoxdur. Artan turşuluq qastrit, mədəaltı vəz, safra sisteminin funksional pozğunluqlarının əlamətlərindən biridir. Mədə yanması ürək-damar sistemi və qaraciyər problemlərindən də xəbər verə bilər.Ən çox görülən səbəblər stres, ədviyyatlı, yağlı qidalanma və alkoqol sevgisidir. Əsəbi olan insanlar, başqalarına nisbətən daha tez-tez mədə yanması keçirirlər.
Mədə yanması zamanı yaranan narahatlıqdan qurtulmazdan əvvəl onun baş verməsinin səbəbini müəyyənləşdirmək lazımdır. Xroniki bir xəstəlikdə hərəkət və ya qidalanma şəkli bir az fərqli olmalıdır. Mədə yanması xəstəliklərdən birinin simptomu deyilsə, sağlam olmayan qidaları qəbul etməyin birdəfəlik nəticəsidirsə, narahatlıq vəziyyəti pəhrizinizi və bəlkə də həyat tərzinizi düzəldərək aradan qaldırıla bilər.
Mədə şirəsinin turşuluğuna səbəb olan qidaları diyetdən xaric etmək və ya məhdudlaşdırmaq istənir: ədviyyatlı, duzlu, marinadlar, sitrus meyvələri və pomidor, bir sıra mayalanmış süd məhsulları, mayalanmış pendirlər.
Qadağa olunan, qıcıqlandırıcı təsir göstərən məhsullar: spirt, qəhvə və kofeinli məhsullar, şokolad, soğan, sarımsaq, turp, göbələk; həmçinin doyumluluğa səbəb olan qidalar: çovdar və maya çörəyi, qazlı içkilər və s. Nanə, özofagusdakı əzələ halqasına rahatlaşdırıcı təsir göstərdiyindən mentol ləzzətləri və ya sadəcə nanə çayı olan məhsulların istifadəsinə üstünlük verə bilərsiniz.Tərəvəz (pomidor istisna olmaqla), meyvələr (sitrus meyvələrindən başqa), şirin giləmeyvə, müxtəlif dənli bitkilər (irmik, qarabaşaq yarması, düyü), davamlı buğda makaronu, az yağlı kəsmik və qatılmamış pendirlər, az yağlı ət və balıq, yumurta yeyə bilərsiniz. Lazımsız fermentasiya etməmək üçün çörəyi bir qədər qurudub götürmək daha yaxşıdır. Yeməklərə bitki yağı əlavə etdiyinizə əmin olun (günəbaxan, zeytun, balqabaq). İçki olaraq, südlü çay, bitki mənşəli preparatlar, meyvə içkiləri, şirələr və müxtəlif həlimlər tövsiyə olunur. Sadə su içmək faydalıdır.
Yemək tez-tez və kiçik hissələrdə gündə 4-5 dəfə qəbul edilməlidir. Bişmiş yemək çox isti və ya çox soyuq olmamalıdır. Yeməkdən sonra dərhal yatmağınız məsləhət görülmür, yalnız oturmaq və ya gəzmək daha yaxşıdır, çəki artırmayın. Yemək həzm olunana və mənimsənilməyincə bir neçə saat idmanla məşğul olmaq daha yaxşıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 671   Tarix: 29 may 2021
f Paylaş

Turlar.az


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Ağciyər və tənəffüs xəstəliklərinin diaqnozu

Tənəffüs sisteminin xəstəlikləri üçün diaqnostik testlər ağciyərin müxtəlif funksiyalarını ölçməyə imkan verir.Ağciyərlərin həcmini, inqalyasiya və eksqalasiya zamanı havanı hərəkət etdirməyə, oksigen və karbon qazı mübadiləsin

Uşaqlıq boynunun eroziyası

Eroziya ən çox görülən ginekoloji xəstəliklərdən biridir. Statistikaya görə, dünyada hər ikinci qadından biri onunla qarşılaşır. Ancaq hamı bundan şübhələnmir. Gizli eroziya təhlükəsi nədir?Bəzən simptomsuz gedir və ya selikli-irinli

Kron xəstəliyinin təhlükəsi

Bir neçə il əvvəl, kron xəstəliyinin müalicəsinin çətin olduğuna inanılırdı. Lakin son vaxtlar xəstələri normal həyata qaytaran bir neçə terapiya üsulu mövcuddur. Kron xəstəliyi əsasən həzm yolunu zədələyən xroniki iltihab

Dondurmanı mütləq su ilə yeyin - SƏBƏBİ

Dondurmanı su ilə birlikdə yemək boğaz infeksiyasını azaldır. xəbər verir ki, dondurma süd, yağ, şəkər, protein və kalsiumla tərkiblidir. Bunlar isə orqanizm üçün önəmli maddələrdir. Xüsusən yayda uşaqların vazkeçilməzidir

Gilas sapının faydaları - Hansı xəstəliklərdə istifadə edilir?

Müxtəlif ağrı və şişkinliyə qarşı istifadə edilən gilas sapının bir çox faydaları vardır. gilas sapının faydalarını təqdim edir:. Susuzluqla bağlı olan problemləri aradan qaldırır. Böyrəklər üçün faydalıdır. Qanı təmizləyər

İnsanı dəhşətli xəstəliklərdən xilas edəcək - Üzümlü detoks

Məlum olduğu kimi, hepatit və serroz xəstəlikləri qaraciyər üçün təhlükə mənbəyidir. Qaraciyər xərçənginə yoluxduğunuzu isə bir çox simptomlar vasitəsilə öyrənə bilərsiniz. xəbər verir ki, qaraciyər xəstəliyinin ilkin əlamət

Bunları qarışdırıb yeyəndə, xəstəlik yaradır - Kola ilə dönər, pizza və...

Yemək yeyərkən əsasən yediyimiz qidaların faydaları haqqında düşünürük. Ancaq qidalanarkən yol verdiyimiz bəzi səhvlərə görə vücudumuz heç bir vitamini qəbul edə bilmir. çox insanların hər gün yanlış olaraq qarışdırdığı qidalar

Gicitkan qanı qatılaşdırır, yoxsa durulaşdırır? - 7 həkimi əvəz edən bitki

Gicitkanı qədimdən "7 həkimi əvəz edən"bitki adlandırırlar. Onun tərkibi bütün digər dərman otlarından fərqlənirdi. Xüsusən may-iyun aylarında yetişən və yığılan gicitkan şəfalıdır. Gicitkanın qana təsiri barəd

Bu qidaları çayla içmək təhlükəlidir - Həkim

37 dərəcədən isti olan çayı selikli qişanın yanma təhlükəsi səbəbindən bir sıra məhsullarla birlikdə içmək təhlükəlidir. Üstəlik, hər kəsin sevdiyi qaynar çay bəzi məhsulların dadını poza bilər. xəbər verir ki, bu barəd


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az makiyaj instagram adlarin menasi hamiləlik xiyar tursusu ailə hamiləlik kakos yaginin saca faydalari eroziya xesteliyi kosmetika ilan sancmaq hansi burcler hansi burcle evlene biler