Mədədə qıcqırma halı

Mədədə qıcqırma halıQıcqırma-sinə hissəsində müşahidə olunan yandırma, bəzən ürəkbulanma, gəyirmə, ağızda acı və turş dad yaradan bir prosesdir. Çox zaman bu hal ağır yeməkdən sonra və uzanıq halda yaranır. Qıcqırma qastroezofaqel reflyuks xəstəliyinin də əlaməti ola bilər.
Səbəbləri
Mədədə yerləşən turş maddələr aşağıdakı səbəblərə görə qida borusuna gedir:
-çox yemək və sağlam olmayan vərdişlər, məsələn: ayaqüstü-tələsik yemək, qidanı yetərincə çeynəməmək, şokolad, yağlı və ədviyyalı şirniyyatlar yemək;
-artıq çəki;
-siqaret çəkmək;
-çoxlu sayda sitrus meyvələri, pomidor, şokolad və nanə qəbulu;
-kəskin və ədviyyatlı qida;
-yeməyin tərkibində hədsiz çox soğan olması;
-spirli, qazlı içkilər, qəhvə;
-stresslər;
-bəzi dərman preparatları;
-hədsiz dar geyimlər, kəmərlər (nıəticədə qarın sıxılır);
-yeməkdən sonra əyilmə və ağırlıq qaldırma;
-hamiləlik.
Əlamətləri
Əgər yanma (qıcqırma) hissi qarının yuxarı hissəsindədirsə və bir çox halda qida borusuna, boğaza çatırsa, əyilmə və uzanma zamanı bu hiss daha çox artaraq gəyirmə yaradırsa bu problemi həll etmək cəhd etmək olar. Lakin, belə simptomlar çox tez-tez və ya vaxtaşırı yaranırsa, eləcə də, xroniki öskürək də mövcuddursa dərhal Həkimə müraciət etmək məsləhətdir. Eyni zamanda qıcqırma iştahsızlıq və yorğunluqla müşayiət olunarsa müayinəyə getmək mütləqdir.
Nə edə bilərsiz?
Ehtiyac olduğu halda reseptsiz satılan mədə turşuluğunu azaldan dərman preparatlarından qəbul edə bilərsiniz. Siqaret çəkirsinizsə tərgitmək məsləhətdir. Əgər artıq çəkidən əziyyət çəkirsinizsə arıqlamağa başlayın.
Qıcqırma halı tez-tez və ağrılı baş verirsə həkimə müraciət edin.
Həkim nə edə bilər?
Endoskopik və ultrasəs müayinəsi təyin edər. Yaranma səbəblərini araşdıraraq mədə xorası və digər həzm sistemi xəstəlikləri kimi ciddi xəstəliklərin aradan qaldırılmasını təmin edər. Düzgün müalicə və pəhriz təyin edər. Zəruri olduğu halda xəstəxanaya yazılmağı təyin edər. Əgər mədə yırtığı aşkarlanarsa əməliyyata alınmalıdır.
Profilaktik tədbirlər
Gün ərzində yediyiniz qidanı az-az, asta və çox çeynəyərək qəbul edin. Çalışın sağlam qidalardan istifadə edin, hədsiz yağlı və kəskin qidaları unutmağa çalışın, eləcə də şokolad, spirtli və qazlı içkilər, qəhvədən uzaq olun.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1314   Tarix: 14 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik

Beynin sağlamlığını təhlükəyə atan 8 qida açıqlanıb. xəbər verir ki, aşağıdakı qidaların çoxluğu beynin sürətini zəiflədir. Uzunmüddətli spirt istifadəsi qərarvermə və impulsları idarə edən beyin bölgələrinə zərər verə bilər

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

8 saatdan az yatanlara xəbərdarlıq

Florensiyada aparılan yeni tədqiqat göstərir ki, gənc və klinik cəhətdən sağlam insanlar arasında belə yuxunun qısalığı və nizamsızlığı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Nutrients"

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

turlar.az

makiyaj instagram gözəllik məhsulları yay kolleksiyasi hamileliyin elametleri gün vurmanın əlamətləri cagatay ulusoy ana və uşaq kosmetika sevda kökəlmək üçün xeyanet sağlıq vetene aid atalar sozleri