Miokardit

MiokarditMiokardit ürək əzələsinin infeksion-allergik və ya toksiki-allergik, iltihabi xəstəliyidir. Xəstəlik qadınlarda kişilərə nisbətən daha çox rast gəlinir. Miokarditin yaranma səbəbi müxtəlifdir. Ən çox infeksion mənşəli və ya infeksion - toksik mənşəli miokarditlərə rast gəlinir. Virus etiologiyalı miokarditlər də nisbətən geniş yayılmışdır. Xəstəlik zamanı ürək əzələsində aşağıdakı dəyişikliklər baş verir:
1. Iltihabi hüceyrə infiltratı, stromanın ödemi, nekrozu, distrofiyası.
2. Miokardın yığılması və sol mədəciyin sistolik funksiyasının zəifləməsi.
3. Sol mədəciyin diastolik funksiyasının zəifləməsi.
4. Kiçik və böyük qan dövranında durğunluq.
Miokardit zamanı xəstədə zəiflik, başağrısı, tez yorulma, tərləmə, əzələ və oynaqlarında ağrılar, mədə - bağırsaq sistemində dəyişikliklər müşayiət olunur. Xəstədə zökəm əlamətləri meydana çıxır. Xəstələr ürək nahiyyəsində ağrıdan, tənginəfəslikdən, ürəkdöyünmədən, ayaqlarda ödəmdən şikayət edirlər.
Gedişinə görə miokarditin 3 dərəcəsi ayırd edilir:
1. Yüngül gedişli - xəstənin ümumi vəziyyəti ciddi dəyişikliyə məruz qalmır, xəstələr taxikardiyadan, arabir ürək nahiyyəsində ağrıdan şikayət edirlər.
2. Orta ağır - xəstənin ümumi vəziyyəti pisləşir, tənginəfəslik və zəiflik hissi yaranır. Ürəyin ölçüləri böyüyür, aritmiya qeyd olunur.
3. Ağır gedişli - ürəyin ölçüləri kəskin böyüyür və total ürək çatışmazlığı inkişaf edir.
Diaqnoz:
Xəstəliyə diaqnoz qoymaq üçün xəstədən toplanan anamnezin, EKQ - nin, ürəyin auskultasiyasının rolu böyükdür.
Müalicəsi:
Müalicəsində fiziki aktivliyin məhdudlaşdırılması, dezintoksikasiyaedici dərman maddələrindən istifadə edilir. Lazım gələrsə antihistamin dərman maddələrinin qəbulu da məsləhət görülür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1164   Tarix: 21 noyabr 2020
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Çoxlarının ciddiyə almadığı bu əlamət əslində xəbərdarlıqdır - Açıqlama

İnsanların yarıdan çoxu həyatında ən azı bir dəfə göz quruluğu simptomları ilə qarşılaşıb, lakin hər beş nəfərdən yalnız biri həkimə müraciət edir. xəbər verir ki, bu barədə məlumat Avropada keçirilən ESCRS Konqresində açıqlanıb

.

Bu qədərdən artıq şokolad yemək olmaz - Endokrinoloqdan xəbərdarlıq

Böyüklərin gündə 25 qramdan artıq şokolad yeməsi zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Marqarita Belousova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə şokolad təkcə dadına görə deyil

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Daimi ağız quruluğu bu xəstəliyin əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Daimi ağız quruluğu kserostomiyanın simptomu ola bilər". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Senislava Çeşulina ağızda davamlı quruluğun səbəbinin kserostomiya ( tüpürcək ifrazının azalması və ya dayanması ) olduğun

.

"Bütün xəstəliklərin çarəsi budur" - Tanınmış həkim

Ömrü uzatmağın yolu fiziki aktivlikdir. xəbər verir ki, bunu həm də aparıcılıqla məşğul olan rusiyalı həkim Aleksandr Myasnikov söyləyib. "Bütün xəstəliklərin çarəsi fiziki aktivlikdir. Müxtəlif sorğularda insanlar

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

turlar.az

reseptler qaşların formalari həkim məsləhəti bulka reseptləri aliment öhdəlikləri hamiləlik və doğuş zirincin faydaları kosmetika terezi haxisdalar aybawi qogal bürclər