Miokardit

MiokarditMiokardit ürək əzələsinin infeksion-allergik və ya toksiki-allergik, iltihabi xəstəliyidir. Xəstəlik qadınlarda kişilərə nisbətən daha çox rast gəlinir. Miokarditin yaranma səbəbi müxtəlifdir. Ən çox infeksion mənşəli və ya infeksion - toksik mənşəli miokarditlərə rast gəlinir. Virus etiologiyalı miokarditlər də nisbətən geniş yayılmışdır. Xəstəlik zamanı ürək əzələsində aşağıdakı dəyişikliklər baş verir:
1. Iltihabi hüceyrə infiltratı, stromanın ödemi, nekrozu, distrofiyası.
2. Miokardın yığılması və sol mədəciyin sistolik funksiyasının zəifləməsi.
3. Sol mədəciyin diastolik funksiyasının zəifləməsi.
4. Kiçik və böyük qan dövranında durğunluq.
Miokardit zamanı xəstədə zəiflik, başağrısı, tez yorulma, tərləmə, əzələ və oynaqlarında ağrılar, mədə - bağırsaq sistemində dəyişikliklər müşayiət olunur. Xəstədə zökəm əlamətləri meydana çıxır. Xəstələr ürək nahiyyəsində ağrıdan, tənginəfəslikdən, ürəkdöyünmədən, ayaqlarda ödəmdən şikayət edirlər.
Gedişinə görə miokarditin 3 dərəcəsi ayırd edilir:
1. Yüngül gedişli - xəstənin ümumi vəziyyəti ciddi dəyişikliyə məruz qalmır, xəstələr taxikardiyadan, arabir ürək nahiyyəsində ağrıdan şikayət edirlər.
2. Orta ağır - xəstənin ümumi vəziyyəti pisləşir, tənginəfəslik və zəiflik hissi yaranır. Ürəyin ölçüləri böyüyür, aritmiya qeyd olunur.
3. Ağır gedişli - ürəyin ölçüləri kəskin böyüyür və total ürək çatışmazlığı inkişaf edir.
Diaqnoz:
Xəstəliyə diaqnoz qoymaq üçün xəstədən toplanan anamnezin, EKQ - nin, ürəyin auskultasiyasının rolu böyükdür.
Müalicəsi:
Müalicəsində fiziki aktivliyin məhdudlaşdırılması, dezintoksikasiyaedici dərman maddələrindən istifadə edilir. Lazım gələrsə antihistamin dərman maddələrinin qəbulu da məsləhət görülür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1244   Tarix: 21 noyabr 2020
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

turlar.az

geyim şəkilləri geyim necə seçməli maskalar daglar haqqinda tanınmış qadınlar endirimli paltarlar şalvar modelləri kosmetika suni mayalanma yemekler faydalı məsləhətlər qaynana fitat