Naringinin faydalarını bilin - Xəstəlik riskini azaldır

Naringinin faydalarını bilin - Xəstəlik riskini azaldırHər kəsin bildiyi kimi, meyvə yemək çox faydalıdır. Sağlamlığımız üçün çoxlu meyvə qəbul etmək vacibdir. Əks halda, insanların orqanizmi xəstəliklərə qarşı mübarizə apara bilməyəcək.
Əsasən də payız və qış aylarında immum sistemini gücləndirmək üçün buna daha çox diqqət yetirilməlidir.
Bu səbəblə xüsusilə bu aylarında naringi, portağal, qreypfrut və limon kimi meyvələrin istifadəsi çox əhəmiyyətlidir.
Naringi payızda yetişməyə başlayan və xüsusilə, qışda geniş şəkildə istifadə edilən meyvələrdəndir. Naringi xüsusilə mövsümündə yeyildikdə çox faydalıdır. Buna görə də naringinin faydaları saymaqla bitməyəcək qədər çoxdur. Bilinən faydalarla yanaşı, onlarla bilinməyən faydaları olan naringi tərkibindəki vitaminlər sayəsində sağlamlığa dost olan meyvələrdəndir.
Milli.Az yenisabah.az- a istinadən  naringinin faydalarını təqdim edir:
SOYUQDƏYMƏNİN QARŞISINI ALIR
Sitrus meyvələri sırasında yer alan naringi soyuqdəymə riskini azaldaraq xəstələnmənin qarşısını alır. Bundan əlavə, naringi bir çox başqa xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibindəki C vitamini sayəsində soyuqdəyməyə qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir.
İMMUNİTETİ GÜCLƏNDİRİR
İmmunitet siteminin zəifləməsinə səbəb olan bir çox amillər var. Xüsusən də stress və qidalanma kimi faktorlar immum sisteminin zəifləməsinə və insanların xəstələnməsinə səbəb olur. Naringi C vitamini ilə zəngin meyvə olaraq immuniteti gücləndirir və xəstəlik riskini azaldır.
XƏRÇƏNGDƏN QORUYUR
Naringi hüceyrələrdə meydana gələn zədələnmə prosesini boğur. Beləliklə, insanları bir çox xərçəng növlərindən qorumağa kömək edir. Naringinin tərkibində olan fitokimyəvi maddələr orqanizmdə antikanserogen xüsusiyyətlər yaradır. Antikanserogen xüsusuiyyətləri sayəsində normal hüceyrələrin xərçəngə çevrilməsinin və şişlərin böyüməsinin qarşısını alır. Son illərin ən çox rast gəlinən xəstəliklərindən biri olan xərçəngdən orqanizmi qorumaqda çox təsirli bir meyvədir.
QAN TƏZYİQİNİ TƏNZİMLƏYİR
Naringidəki yüksək kalium və aşağı natrium qan təzyiqini tarazlamağa kömək edir. Duz istifadəsinin azadılması, kaliumla zəngin tərəvəz və meyvələrin qəbulu qan təzyiqinin tənzimlənməsində çox ciddi rol oynayır.
GÖZ SAĞLAMLIĞINI DƏSTƏKLƏYİR
Göz sağlamlığı üçün ən vacib amil qidalarda karotenoidlərin olmasıdır. Karotenoidlərin kifayət qədər qəbulu göz sağlamlığını dəstəkləyir. Naringi A vitamini və karetonoidlərlə zəngin bir meyvə olduğu üçün gözü Sarı ləkə (makula degenerasiyası) xəstəliyindən qoruyur. Bu xəstəlik mərkəzi görmə üçün məsuliyyət daşıyan torlu qişa xəstəliyidir. Xəstəlik 55 yaşdan yuxarı insanlarda olduqca tez-tez baş verir və inkişaf etdikdə görmə itkisinə səbəb ola bilər.
Eyni zamanda, naringi gözdəki təzyiqi azaldaraq, göz sağlamlığına qoruyucu təsir göstərir.
DƏRİNİ QİDALANDIRIR
Dərimiz xüsusi olaraq bir çox xarici faktorlar tərəfindən zədələnir. Naringi dəridə sərbəst radikalların zərərini azaltmağa kömək edən qidadır.
NARİNGİ YEYƏRKƏN NƏLƏRƏ DİQQƏT EDİLMƏLİDİR?
Hər meyvə və tərəvəzlərdə olduğu kimi, naringi də ehtiyatla istifadə edilməlidir. Bir anda 2 porsiyadan çox naringi yeyilməsinin sağlamlığa fayda etməkdən daha çox zərərli təsiri var. Bir oturuma həddindən artıq meyvə yemək qan şəkərini yüksəldir. Həmçinin qarın nahiyəsində və qaraciyərdə piylənməyə səbəb olur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 986   Tarix: 01 oktyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

turlar.az

hamilelikde qidalanma adlarin menasi kosmetik vasiteler mede tursusu mantılar azerbaycan xalq mahnilari adlari azadqadin kosmetika novruza aid lakonizim şəkərbura novruz sevgi