Nikotin turşusunun sağlamlığımız üçün əhəmiyyəti

Nikotin turşusunun sağlamlığımız üçün əhəmiyyətiNikotin turşusu (digər adlar - PP vitamini, B3 vitamini, niasin) orqanizm üçün çox vacib vitaminlərdən biridir.
Bu vitamin orqanizmdə gedən müxtəlif proseslərdə böyük rol oynayır. Bu vitamin müxtəlif xəstəliklərin və pozulmaların müalicəsində dərman vasitəsi kimi istifadə olunur.
Nəzərinizə çatdıraq ki, nikotin turşusu və siqaretlərdə olan nikotin müxtəlif maddələrdir. Bu səbəbdən nikotin turşusunun qəbulu orqanizmə heç bir ziyan gətirmir.
- Niasin sinir sisteminin və baş beyinin normal fəaliyyətini təmin edir. Bu səbəbdən bu vitamin müxtəlif sinir sistemi xəstəliklərinin (miqren, depressiya, şizofreniya və s.) müalicəsində istifadə olunur.
- Nikotin turşusu ürək-damar sisteminə də böyük təsir edir - kiçik damarları genişləndirir, qan dövranını yaxşılaşdırır, arterial təzyiqini normallaşdırır, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, ürək-damar sistemi xəstəliklərinin riskini azaldır. Nikotin turşusu qan dövranı pozulmaları zamanı müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur.
- Nikotin turşusu həzm sisteminin normal fəaliyyətində böyük rol oynayır - iltihabı azaldır, mədə şirəsinin ifrazını artırır, mədəaltı vəzinin və qara ciyərin funksiyalarını stimullaşdırır. Nikotin turşusu qara ciyər, mədə və 12 barmaq bağırsağı xorası, enterokolit kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunur.
- Digər B qrupu vitaminləri ilə birlikdə nikotin turşusu hemoqlobinin sintezində və eritrositlərin yaranmasında iştirak edir.
- Niasin müxtəlif hormonların (estrogen, progesteron, testosteron, kortizon, qalxanvari vəzi hormonları və s.) sintezində böyük rol oynayır.
- Niasin orqanizmdə gedən bütün maddələr mübadiləsi proseslərində iştirak edir.
- Nikotin turşusu oynaqların sağlamlığını qoruyur və bu səbəbdən artritin müalicəsində istifadə olunur.
Bu vitaminin orqanizmdə çatışmazlığı bir çox pozulmalara səbəb olur. Bu pozulmalar arasında:
- dəridə qızarma, qabıqvermə, quruluq, xoraların əmələ gəlməsi
- ürəkbulanması, iştahanın azalması, qıcqırma, ishal, həzm proseslərin pozulması
- yorğunluq, zəiflik, yuxusuzluq
- depressiya, əsəbilik, apatiya, baş ağrıları
- taxikardiya, immunitetin zəifləməsi.
Nikotin turşusu "pellaqra" kimi kifayət qədər nadir xəstəliyin müalicəsində və bu xəstəliyin profilaktikasında əsas rol oynayır. Bu xəstəlik zamanı orqanizmin bir çox sistem və orqanlarında pozulmalar inkişaf edir. Müalicəsiz buraxılmış bu xəstəlik insanın həlak olmasına səbəb ola bilər. Bu xəstəliyin əsas səbəbi natamam qidalanmadır.
Nikotin turşusu orqanizmdə çox vacib rol oynayır. Bu səbəbdən insan bu maddə ilə zəngin olan qidaları öz qidalanmasına daim daxil etməlidir. Nikotin turşusunun əsas mənbələri:
- ət, qara ciyər, balıq, yumurta, pendir
- kartof, kök, pomidor, bolqar bibəri, qarabaşaq, lobya, noxud, araxis, pivə mayası.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1186   Tarix: 04 dekabr 2021
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Baş ağrısını tez aradan qaldırmaq üçün sadə ÜSUL

Baş ağrısından əziyyət çəkənlər üçün həkimlər bir neçə sadə və sürətli üsul tövsiyə edirlər.  xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu metodlar dərman qəbul etmədən ağrını qısa zamanda yüngülləşdirə bilər. Tövsiy

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

adlarin menasi geyim necə seçməli kosmetik vasiteler kontrasepsiya və abort qadini ehtiraslandiran sozler ilhamə qasımova körpə gəzintidə kosmetika sac duzumleri üzeyir hacıbəyli novruz hakışdaları suni mayalanma arxadan olmag