Niyə qəhvə yox, çay içməliyik?

Niyə qəhvə yox, çay içməliyik?Hər gün dünyada milyonlarla insan enerjini artırmaq və günə başlamaq üçün qəhvə içir. Ancaq çayın da ən azı qəhvə qədər faydalı olduğunu bilirdinizmi? Əslində, növbəti fincan içkinizi çayla doldurmaq sağlamlıq və həyat tərzi baxımından daha yaxşı seçim ola bilər.
Milli.Az çayın kofeyə nisbətən daha faydaları tərəflərini təqdim edir:
İlk növbədə çay, xüsusilə də yaşıl çay antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr bədəninizdə sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq hüceyrələrinizi qoruyur. Uzunmüddətli olaraq, antioksidantlar ürək xəstəliklərinin, bəzi xərçəng növlərinin və digər xroniki xəstəliklərin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır.
Bundan əlavə, çayda qəhvədə olduğu qədər yüksək miqdarda kofein yoxdur. Bu, gün ərzində enerjinizi tarazlamağa kömək edir. Qəhvənin çox miqdarda istifadəsi əsəbilik, yuxu pozğunluğu və hətta ürək döyüntüsündə artım yarada bilər. Çayın tərkibindəki təbii amin turşuları, xüsusilə L-teanin, sakitləşdirici təsir göstərərək fokuslanmanı və diqqəti artırır.
Çay həm də müxtəlif dad seçimləri ilə fərqlənir. Çayın növləri arasında yaşıl çay, qara çay, ağ çay və bitki çayları var. Hər biri unikal ləzzət və sağlamlıq faydaları ilə diqqət çəkir. Məsələn, zəncəfilli çay həzm sistemini sakitləşdirə, çobanyastığı çayı isə stresin azalmasına kömək edə bilər.
Eyni zamanda çay içmək bir çox mədəniyyətlərdə rahatlama və sosial əlaqələr üçün bir vasitədir. Dostlarla çay süfrəsi ətrafında toplaşmaq və ya sakit bir axşam çayı ilə istirahət etmək həyat keyfiyyətini artırır.
Son olaraq, qəhvədən fərqli olaraq çay daha az kalorilidir və şəkər əlavə edilmədən də ləzzətli ola bilər. Bu da çayı sağlamlıq və çəki idarəsi baxımından ideal seçim edir.
Beləliklə, qəhvə yerinə çay seçmək bədəniniz, zehni sağlamlığınız və ümumi həyat keyfiyyətiniz üçün daha faydalı ola bilər. Növbəti içki seçiminizdə çayı sınayın və onun sakitləşdirici təsirindən zövq alın!/Yenisabah
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 816   Tarix: 01 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Püstənin faydaları

Bir çox vitamin və mineralı özündə birləşdirən püstə yaşlanmanı gecikdirir. xəbər verir ki, təbii proses olan qocalma ətraf mühit amillərinin təsirindən tez başlaya bilər. Bunun qarşısını almaq üçün bir çox təbii qidala

.

Krant suyunda xərçəng təhlükəsi

Fransada kran suyunda xərçəngə səbəb ola bilən kimyəvi maddə aşkarlanıb. Hadisə ölkədə böyük narahatlıq yaradıb. İki ekoloji təşkilat - Comité Citoyen və France Nature Environnement (FNE) - bu məsələ ilə bağlı dövlətə qarş

.

Qadınlarda hormonal pozğunluğun əlamətləri açıqlandı

Qadınlarda hormonal pozğunluğun əlamətləri açıqlanıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Alina Alkasheva bildirib ki, hormonal pozğunluq orqanizmdə hormonların istehsalının pozulmasıdır və bu həm artıq, həm də azlıq şəklində özün

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Hər gün mixək çubuğu çeynəsək, NƏ OLAR?

Mixəyin sonsuz faydalarına dair Çin təbabətində geniş məlumat var. Çinlilər bu möcüzəvi ədviyyatı süfrələrindən əskik etmirlər. Mixək öz unikal xüsusiyyətləri sayəsində bir çox xəstəliklərin dərmanı sayıla bilər. Onun tərkibind

.

Günün bu vaxtında şokoladı qəti YEMƏYİN

Yatmazdan əvvəl şokolad qəbul etmək istirahətin keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Şirniyyatların tərkibində sinir sistemini stimulə edən kofein və teobromin var ki, bunlar yuxuya getməyi çətinləşdirir. Şokolad yuxuy

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Analizə gedənlər bunu mütləq bilməlidir, yoxsa cavablar səhv çıxa bilər

Vitamin və bioloji aktiv qida əlavələri xəstəliklərin düzgün diaqnozuna və müalicəyə mane olur. xəbər verir ki, bunu rusiyalı terapevt Olqa Çistik bildirib. "Ən çox dəmir, D vitamini və biotin qəbul edən insanlarda analizlərd

.

Bir il yarım davam edən öskürəyinin səbəbi balqabaq toxumu çıxdı

Malatyada bir xəstə təxminən bir il yarım davam edən öskürək problemi səbəbilə xəstəxanaya müraciət edib.  xəbər verir ki, aparılan tibbi müayinələr nəticəsində xəstənin uzunmüddətli öskürəyinə səbəb ağciyərlərinə düşmü

turlar.az

adlarin menasi hamiləlik qadin sayti dolça bürcü qulliverin səyahəti displaziya saca xina qoymaq qaydasi kosmetika veten efsaneler cekc pornuxa aysel birlik