sebet.az onlayn maqazin

Novruz süfrəsi

Novruz süfrəsiNovruzun əsas atributlarından biri də Novruz süfrəsidir. Novruz bayramında süfrənin əsas xüsusiyyəti odur ki, burada yalnız acılıqdan, şorluqdan uzaq, şirniyə baxan xörəklər olmalıdır. Şirniyyatlardan şəkərbura, paxlava, badamburma, ballıbadı və s. qədər saymaq olar. Bundan başqa qovurğa qoyulur və müxtəlif şərbətlər, milli içkilərə yer verilir. Adətə görə süfrəyə "s" hərfi ilə başlayan 7 növ ərzaq qoyulur. Su, süd, səməni, sünbül, sucuq, siyənək balığı, süzmə və sairə də bayram süfrəsinin bəzəyi olur. Bayram süfrəsində müxtəlif rənglərdə boyanmış yumurtalar da süfrəyə xüsusi bəzək verir.

Novruz süfrəsinin müxtəlif tamlarla bol olmasına xüsusi fikir verilir. İnanca görə, növbəti ilin uğurlu, bərəkətli olub-olmaması sırf bundan asılıdır. Süfrədə çörəyin olması vacibdir. Hətta ən zəngin və kasıb süfrələrdə belə buna rast gəlinir. Çünki çörək bütün nemətlərin ən əsası və vacibi hesab edilir. Adətə görə bayram süfrəsindən heç nəyi atmaq olmaz. Ən kiçik, ən balaca hissəyə qədər hər şey yeyilməlidir. Bu qaydaya əməl etməmək olduqca pis davranış hesab edilir.

Bayram süfrəsində bəzi şeylərin olması məsləhət görülmür. Bunlara misal olaraq soğan, sarımsaq, sumax və s. kimi şeyləri göstərmək olar. Bunlar acı olduğundan uğursuzluq, bədbəxtlik əlaməti sayılır.

Novruz bayramında süfrənin hazırlanmasında istifadə edilən bir sıra ərzaqlardan digər məqsədlər üçün də istifadə edirlər. Bu sırada fala baxmaq ilk sırada durur. Belə ki, gənc qızlar bayram günü duzlu kökə bişirirlər. Bu kökə, balaca çörəkləri xatırladır. Adətə görə gənc qızlar həmin duzlu kökələri yeyirlər, ancaq su içmirlər. İnanca görə gecə həmin qızlara gələcək nişanlıları su verirlər. Bir digər adətə görə isə qaynadıqdan sonra səməni suyu içilir. Həmin məhlul şirin olarsa, deməli arzu yerinə yetəcək, əks halda isə yerinə yetməyəcək. Bundan başqa səməni olan xonçanın yanına qabda un qoyulur. Bayrama görə yorulan, əldən düşən qızlar səhər həmin una baxırlar. Əgər həmin qabda unun ortasında əl pəncəsini xatırladan fiqur varsa, bu yaxşı əlamət hesab olunur.

Mətbəx     Baxılıb: 3972   Tarix: 21 oktyabr 2013
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Yumurta ilə qozlu toyuq salatı

Ərzaqlar: . 200 q toyuğun döş əti . 3 ədəd yumurta . 1 ədəd qırmızı soğan . 1/2 st qoz ləpəsi . Mayonez . Duz . İstiot . Hazırlanması. Toyuğun döş ətini duz töküb suda bişiririk. Soyuduqdan sonra doğrayırıq. Qozu ya blenderdə

Teşt çörəyi

(Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biri)   . Ərzaqlar:. (11-12 ədəd teşt çörəyi alınır). 4 st un. 1 ç.q duz. 1ç.q maya. 1+1/3 st ilıq su. Əlavə 3-4 x.q yuxaları yaymaq üçün un.  Aralarını yağlamaq üçün:. 125 q kər

Qozlu borucuq

(Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biri). Ərzaqlar:. Xəmir üçün:. 2,5 st un. 200 q xama. 125 q kərə yağı. İçlik:. 1 st qoz ilə şəkər tozu qarışığı. 2 x.q bal. Çay qaşığının ucunda darçın. Üzü üçün:. 1 ədəd yumurta

Kəsmikli kökə

Ərzaqlar:. 3 st un. 250 q kərə yağı. 200 q pəhriz kəsmiyi. 1/3 ç.q duz. 1 paket vanil. Üstünə səpmək üçün şəkər tozu. Yaymaq üçün: 1-2 x.q un. Hazırlanması:. Yağı sürtgəcin böyük gözündən keçiririk. Yağa unu əlavə edib ovuruq

Kakoslu rulet

Ərzaqlar: . Biskvit üçün:. 1+1/4 st un. 1+1/4 st şəkər tozu. 5 ədəd yumurta. 1/2 paket vanil (5 q). 1 paket qabartma tozu (10 q). Krem üçün: . 1 banka qatılaşdırılmış süd. 200 q kərə yağı. 1/2 paket vanil (5q). Araların

Alma cemli piroq

Ərzaqlar:. 2 ədəd yumurta. 3 st un. 200 q kərə yağı. 1 st şəkər tozu. 1/2 paket vanil (5 q). 1 paket qabartma tozu (10q). 200-250 q alma çemi. Zövrə görə içinə tökmək üçün: qoz ləpəsi. Zövqə görə üstü üçün: şəkər kirşanı

Zebra keksi

Ərzaqlar:. 200 q xama. 100 q kərə yağı. 2/3 st şəkər tozu. 2 ədəd yumurta. 1,5 st un. 1 paket vanil. 1 paket qabartma tozu. 2 ç.q kakao. Hazırlanması:. Yumşalmış yağı vanil və şəkər tozu ilə qaşıqla qarışdırırıq. Qarışığ

Qoz qutabı-Üç qulaq-Üçkünc paxlava

(Bu qutab Azərbaycanın qədim milli şirniyyatlarının bir növüdür). Ərzaqlar:. Xəmir üçün:. 6 st un. 1-2 ədəd yumurta. 1/3 ç.q sarıkök. 1 x.q duz. 1ç.q maya. 2 st ilıq su (təqribən). Yuxaları yaymaq üçün un. İç üçün:. 4-5 s

Düyü qutabı

(Bu qutab Azərbaycanın qədim milli şirniyyatlarının bir növüdür). Ərzaqlar:. Xəmir üçün:. 6 st un. 1-2 ədəd yumurta. 1/3 ç.q sarıkök. 1 x.q duz. 1ç.q maya. 2 st ilıq su (təqribən). Yuxaları yaymaq üçün un. İç üçün:. 1 s




sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az sonxeberler.az qadin sayti geymler 2020 sade makiyaj sekilleri mədə xorası dünya mətbəxi qadın aksesuarları dolma reseptleri kosmetika xəstəlik vaxtı gecikə bilər medeniyyet haqqda aforizmler