Ömrü uzatmaq, xərçəngdən qorunmağın yeni yolu - ALİMLƏR
Skripps Tədqiqat İnstitutunun alimləri müəyyənləşdirib ki, azaldılmış kalori ömrü uzadır, eyni zamanda xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri, diabet və demensiya kimi xəstəliklərin yaranma riskini aşağı salır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, təcrübə zamanı alimlər laboratoriya siçanlarının bir qrupuna məhdud miqdarda kalorili qida verilib, əlavə olaraq 22 dərəcə otaq temperaturunda saxlanılıb. Digər qrup daha isti şəraitdə - 30 dərəcə temperaturda yerləşdirilib. Yüksək temperatur heyvanların bədən istiliyini aşağı salmaqda çətinlik çəkdiyi termoneytral vəziyyətə səbəb olub.
Bundan sonra alimlər siçanların bədənində yalnız qidadan alınan qida birləşmələrini deyil, həm də bədən istiliyindən asılı olan metabolik maddələr axtarıb. Məlum olub ki, temperatur bədənin vəziyyətinə kalori məhdudlaşdırması ilə eyni və ya daha çox təsir göstərir.
Gəmiricilər daha az qida yedikdə onlarda bədən istiliyinin aşağı düşdüyü müşahidə edilib. Deməli, istiliyin aşağı salınması kalori məhdudiyyətindən asılı olmayaraq ömrü uzada bilər. Beləliklə, alimlər bu qənaətə gəlib ki, bədən temperaturunu azaldan xüsusi preparatların hazırlanması sağlam həyat tərzinin uzanmasına və yaşla bağlı xəstəliklər riskinin azalmasına imkan yarada bilər.
Milli.Az /news.milli.az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida
Bunu biləndən sonra hər gün xurma yeyəcəksiniz - Ürəkdən şəkərə hər şeyə təsir edir
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir
Bu qidadan uzaq durun - Bədənə gizli təsirləri VAR
Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq
Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri
Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?