Orqanizmdə vitamin balansının pozulması

Orqanizmdə vitamin balansının pozulmasıOrqanizmdə vitamin balansı gündəlik qida vasitələri ilə qəbul edilən vitaminlərin mənimsənilməsi sayəsində təmin edilir. Vitaminlər 3 cür olur.
1. Yağda həll olan vitaminlər.
2. Suda həll olan vitaminlər.
3. Vitaminəbənzər maddələr.
Suda həll olan vitaminlər orqanizmin hüceyrələrində mürəkkəb ferment komplekslərinə çevrilir. Fermentlərin fəaliyyət müddəti məhdud olduğuna görə onların tərkibindəki birləşmələr tədricən parçalanır və müxtəlif metobolitlər şəklində orqanizmdən xaric olur.
Yağda həll olan vitaminlərin əksəriyyəti orqanizmdə depo şklində saxlanılır və suda olan vitaminlərə nisbətən zəif sürətlə katobolizmə uğrayır.
Orqanizmdə vitamin balansının pozulmasına onların miqdarının artması və azalması səbəb olur.
Hər hansı bir vitaminin orqanizmdə azalması ilə baş verən patologiyalar hipovitaminoz, çatışmazlığı ilə baş verən patologiyaya isə avitaminoz adlanır.Y alnız bir vitaminin çatışmazlığı monohipovitaminoz adlanır. Uzun müddət keyfiyyətsiz qidalanma şəraitində orqanizmdə eyni zamanda bir neçə vitaminin çatışmazlığı baş verir ki, buna polihipovitaminoz deyilir.
Orqanizmdaə vitamin çatışmazlığı endogen və ekzogen faktorlardan asılı ola bilir. Ekzogen faktorlara keyfiyyətsiz, bir növ qidalanma və bağırsaqlarda antibiotik və sulfanilamidlərin əmələ gətirdiyi disbakterioz səbəb olur.
Hipervitaminoz orqanizmdə vitamin intoksikasiyalarının baş verməsinə səbəb olur. Bu intoksikasiyalar özünü aşağıdakı patologiyalarla biruzə verir:
- iştahanın pozulması
- baş ağrıları
- güclü sinir oyanması
- mədə-bağırsaq funksiyasının pozulması
- tüklərin tökülməsi
- dərinin qabıq verməsi.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1207   Tarix: 28 iyun 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Dar geyinən qadınlara xəbərdarlıq

Qadınların əksəriyyəti həyatlarının müəyyən dövründə vaginal infeksiyalara tutulur. xəbər verir ki, Türkiyəli həkim Ecem Eren dar geyimlərin və bəzi digər amillərin vaginal infeksiyalara səbəb olduğunu bildirib. Dar geyim

.

Kabuslar sadəcə yuxu deyil - beyninizdən kömək siqnalıdır

Hər birimiz ən azı bir dəfə kabusdan sonra soyuq tər içində oyanmışıq. Bəziləri uçurumdan düşdüyünü görür, bəziləri ayaqlarını hiss etmədən qaçır, bəziləri isə keçmişdə yaşadığı ağrını yenidən yaşayır. Kabuslar uşaqlard

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

yaz geyimleri 2025 qadın geyimi hamilelikde qidalanma masin sou suni mayalanma ziyani dil haqqinda atalar sözləri hamiləlik və analıq kosmetika webnem tovuzlu kokelmek qadin.az hakışta sekisler