Palma yağı haqqında bilmədiklərimiz
Palma yağı mətbəxdə zeytun yağı ilə birlikdə yer tuta bilərdi. Bununla birlikdə, məhsulun zərərləri barədə o qədər tez-tez danışılır ki, ondan tamamilə imtina etməyə çalışırıq.
Publika.az oxucuları palma yağının xüsusiyyətləri ilə tanış edir.
Bu yağ palmanın meyvəsindən əldə edilir. Ağac növü əsasən isti iqlimlərdə böyüyür: Asiya və Afrika ölkələrində. Eyni zamanda iddia edilir ki, meyvə yığımı ətraf mühitə ciddi ziyan vurur.
Palma yağının zərərli olduğu bilinsə də, istifadəsi geniş yayılıb. Bəzi ölkələr qidalara transyağların əlavə edilməsini qadağan ediblər, buna görə istehsalçılar bu yağı ucuz əvəzləyici kimi istifadə edirlər. Eyni zamanda palma yağı qida dəyəri baxımından digər yemək yağlarına bənzəyir.
Bir qaşığı 120 kalori, 14 qram yağ, 5 qram doymamış yağ və 7 qram doymuş yağ, üstəgəl bir qram K vitamini və iki qram E vitamini ehtiva edir. Palma yağı kokos və digər tropik yağlara nisbətən daha az doymuş yağ ehtiva edir.
Araşdırmalar göstərib ki, xolesterini yüksək olan qadınlar palma yağı istifadə etdikdə bu rəqəm daha da yüksəlir. Xolesterinin isə ürək-damar sisteminin müxtəlif xəstəlikləri ilə əlaqəli olduğu heç kimə sirr deyil.
Palma yağını yenidən qızdırmaq onu təhlükəli edir. Belə bir məhsulun müntəzəm istifadəsi ilə damarlarda çöküntülər əmələ gəlir ki, bu da bitki yağının antioksidant xüsusiyyətlərinin azalması nəticəsində baş verir. Ancaq təzə yağ belə reaksiyalara səbəb olmur.
Bir çox insan palma yağını kanserogen maddə kimi tanıyır, lakin bilməliyik ki, qırmızı ət də bu qrupa daxil edilir. Yağın özü təhlükəli deyil - gizli qlisidil efirlər bu arzuolunmaz payı öz üzərinə götürür.
Yalnız sağlamlığa zərərin özü mübahisə doğurmur, həm də istehsalı ətraf mühitə ziyan vurur. Elm adamları tropik meşələrin kütləvi şəkildə qırılmasından narahatdır.