Pomidorun tərkibindəki bu maddə xərçəng yaranmasının qarşısını alır

Pomidorun tərkibindəki bu maddə xərçəng yaranmasının qarşısını alırElm adamlarının apardığı tədqiqatlara görə, pomidorun tərkibindəki "likopen" adlı piqment ümumi xərçəngə tutulma riskini və xüsusilə ağciyər xərçəngindən ölmə ehtimalını azaldır. Bu təbii maddə pomidora qırmızı rəngini verən və güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan bir piqmentdir.
Milli.Az xəbər verir ki, tədqiqatlar göstərir ki, "likopen" hüceyrə zədələnməsini azaldaraq orqanizmi xərçəngə qarşı qoruyur və xərçəng hüceyrələrinin inkişafını ləngidir. Xüsusilə, tütün istifadəçilərində və ağciyər xəstəliyi riski yüksək olan insanlarda pomidor və digər "likopen"-lə zəngin qidaların müntəzəm istehlakı xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Pomidorun tərkibindəki bu güclü maddə həmçinin ürək-damar sağlamlığını qorumağa, dəriyə fayda etməyə və ümumi immuniteti gücləndirməyə də kömək edir. Araşdırmalar göstərir ki, pomidor və pomidor əsaslı məhsulların müntəzəm istifadəsi xərçəngin bir çox növünün inkişaf riskini azaldır.
Buna görə də, gündəlik pəhrizdə pomidorun və pomidor məhsullarının yer alması sağlam həyat tərzini dəstəkləmək üçün tövsiyə olunur. Təbii və sağlam qidalarla zəngin bir pəhriz xərçəngdən qorunmağın ən təsirli yollarından biridir.
Tehran Tibb Elmləri Universitetinin alimləri pomidorun tərkibindəki "likopen" adlı piqmentin xərçəng riskini azaldan terapevtik təsirlərini müəyyən ediblər. Alimlər bu mövzu ilə bağlı əvvəlki dövrlərdə dərc edilmiş 121 araşdırmanı təhlil edərək "likopen"in terapevtik effektivliyini qiymətləndiriblər.
Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, likopenin yüksək istehlakı ümumi xərçəng riskinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldılması ilə əlaqələndirilir. Pəhrizlərində yüksək miqdarda likopen olan iştirakçılar xərçəngdən ən yaxşı şəkildə qorunublar. Alimlər likopen istehlakı ilə prostat xərçəngi riskinin azalması arasında güclü bir əlaqə tapıblar. Bundan əlavə qanda likopenin yüksək səviyyədə olması ağciyər xərçəngindən ölüm riskini də azaldır.
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, pomidor və digər "likopen"-lə zəngin qidaların müntəzəm istehlakı xərçəngin qarşısını almağa və orqanizmi qorumağa kömək edir. Bu nəticələr xüsusilə xərçəngə qarşı mübarizə aparan insanlara və sağlam həyat tərzi yaşamağa çalışanlara böyük tövsiyə edir. Pomidoru gündəlik pəhrizdə artırmaq təkcə xərçəngin qarşısını almağa deyil, həm də ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Asya
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 805   Tarix: 13 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bədən yaxşı görünsün deyə içirik, ancaq öldürə bilər - Həkim açıqladı

Son illərdə gənclər arasında protein tozu istifadəsi sürətlə artıb. Bədən quruluşunu inkişaf etdirmək və əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə istifadə edilən protein tozları əslində yanlış istifadə hallarında ciddi sağlamlı

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

İdmansız incə belin sirri - Bu qidaları nə qədər yesəniz də kökəltmir

Tanınmış qarın bölgəsindəki piylərdən qurtulmağın yollarını açıqlayıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, diyetoloq Tara Collingwood xilas olmaq üçün yumurta, yaşıl tərəvəzlər, avokado, qoz-fındıq, meşə meyvələri

.

Qısa müddətdə necə arıqlamaq olar - AÇIQLAMA

Müasir cəmiyyətdə gözəllik standartlarının və sürətli nəticə gözləntilərinin artması insanların qısa müddətdə arıqlamağa çalışmasına səbəb olur. Xüsusilə bayram və xüsusi günlər ərəfəsində insanlar ideal bədən formasına çatma

.

Bu eynəklər görmə probleminə səbəb olur - Mütəxəssislər xəbərdarlıq etdi

Günəşli havalarda gözləri qorumaq üçün istifadə olunan gün eynəkləri zərər əvəzinə fayda verməlidir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, keyfiyyətsiz və ucuz eynəklər göz sağlamlığınız üçün ciddi təhlükə yarada bilər

.

Xırıltı, öskürək, nəfəs darlığı: Bu simptomlara diqqət

Yaz aylarında polen səviyyəsinin artması astma xəstələri üçün ciddi çətinliklər yaradır. Nəfəs darlığı, xırıltı, döş qəfəsində sıxılma və öskürək astmanın əsas simptomları arasında yer alır. . xəbər verir ki, Dünya Astm

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

"Şüşə dəri" üçün bir qəpik də xərcləməyə gərək yoxdur - Sadə üsul

"TikTok"da 2,8 milyondan çox baxış toplayan "şüşə dəri" tendensiyası Koreya gözəllik mədəniyyətindən yaranıb və indi qlobal bir fenomenə çevrilib. . Şüşə dəri, adından da göründüyü kimi, demək olar ki

.

Allergiyanı yüngülləşdirmək üçün sarımsaq bal qarışımı

Sarımsaq balı, ənənəvi Çin təbabətində yüksək dəyərləndirilir və artıq 2500 ildən çoxdur ki, tətbiq olunan kompleks müalicə sisteminə daxildir. Ancient Digin səhifəsində allergiya tutmaları zamanı sarımsaq balının faydalar

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 geymler 2025 qadin sayti hamilelikden qorunmaq ucun samlar illik bürclər körpəyə qulluq maraqli toy ideyalari balıq qız bürcü nagillar kahfe kali yuxuda qara ilan gormek