Pomidorun tərkibindəki bu maddə xərçəng yaranmasının qarşısını alır

Pomidorun tərkibindəki bu maddə xərçəng yaranmasının qarşısını alırElm adamlarının apardığı tədqiqatlara görə, pomidorun tərkibindəki "likopen" adlı piqment ümumi xərçəngə tutulma riskini və xüsusilə ağciyər xərçəngindən ölmə ehtimalını azaldır. Bu təbii maddə pomidora qırmızı rəngini verən və güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan bir piqmentdir.
Milli.Az xəbər verir ki, tədqiqatlar göstərir ki, "likopen" hüceyrə zədələnməsini azaldaraq orqanizmi xərçəngə qarşı qoruyur və xərçəng hüceyrələrinin inkişafını ləngidir. Xüsusilə, tütün istifadəçilərində və ağciyər xəstəliyi riski yüksək olan insanlarda pomidor və digər "likopen"-lə zəngin qidaların müntəzəm istehlakı xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Pomidorun tərkibindəki bu güclü maddə həmçinin ürək-damar sağlamlığını qorumağa, dəriyə fayda etməyə və ümumi immuniteti gücləndirməyə də kömək edir. Araşdırmalar göstərir ki, pomidor və pomidor əsaslı məhsulların müntəzəm istifadəsi xərçəngin bir çox növünün inkişaf riskini azaldır.
Buna görə də, gündəlik pəhrizdə pomidorun və pomidor məhsullarının yer alması sağlam həyat tərzini dəstəkləmək üçün tövsiyə olunur. Təbii və sağlam qidalarla zəngin bir pəhriz xərçəngdən qorunmağın ən təsirli yollarından biridir.
Tehran Tibb Elmləri Universitetinin alimləri pomidorun tərkibindəki "likopen" adlı piqmentin xərçəng riskini azaldan terapevtik təsirlərini müəyyən ediblər. Alimlər bu mövzu ilə bağlı əvvəlki dövrlərdə dərc edilmiş 121 araşdırmanı təhlil edərək "likopen"in terapevtik effektivliyini qiymətləndiriblər.
Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, likopenin yüksək istehlakı ümumi xərçəng riskinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldılması ilə əlaqələndirilir. Pəhrizlərində yüksək miqdarda likopen olan iştirakçılar xərçəngdən ən yaxşı şəkildə qorunublar. Alimlər likopen istehlakı ilə prostat xərçəngi riskinin azalması arasında güclü bir əlaqə tapıblar. Bundan əlavə qanda likopenin yüksək səviyyədə olması ağciyər xərçəngindən ölüm riskini də azaldır.
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, pomidor və digər "likopen"-lə zəngin qidaların müntəzəm istehlakı xərçəngin qarşısını almağa və orqanizmi qorumağa kömək edir. Bu nəticələr xüsusilə xərçəngə qarşı mübarizə aparan insanlara və sağlam həyat tərzi yaşamağa çalışanlara böyük tövsiyə edir. Pomidoru gündəlik pəhrizdə artırmaq təkcə xərçəngin qarşısını almağa deyil, həm də ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Asya
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 744   Tarix: 13 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən ölümcül xərçəng növü açıqlandı

Tanınmış melanomanın kölgəsində daha çox yayılmış və ölümcül bir xərçəng növü diqqətdən kənarda qalıb. -ın xəbərinə görə, melanoma bütün xərçəng növləri arasında ən təhlükəlilərdən biridir və hər il on minlərlə insanın həyatın

.

Dünyanın ən faydalı əti açıqlandı - qiyməti münasibdir

Alimlər və dietoloqlar ən sağlam ətin toyuq əti olması ilə razılaşırlar. İndi məhz bu ət ucuz qiymətə, xoş dadına və toxluğuna görə dünyada ən populyardır. Planetdə toyuqların sayı artır ( 23 milyarddan çoxdur) və indi onları

.

"TikTok"da gündəm olan bu oyuncaq nadir psixi xəstəlik TƏHLÜKƏSİ YARADIR

"TikTok"da gündəm olan sızanaq sıxılması ilə bağlı oyuncaqlar uşaqlarda və onların analarında patomimiya adlı nadir psixi xəstəlik təhlükəsi yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mash" "Telegram"

.

Nahardan sonra insan niyə süstləşir, yuxusu gəlir? - Həkim vəziyyətdən çıxmağın yolunu açıqladı

Nahardan sonra süstlük bir çox insanın tanış olduğu vəziyyətdir. Bu vaxt enerji və konsentrasiya azalır, iş isə dözülməz bir yükə çevrilir. -a istinadla verdiyi məlumata görə, rusiyalı terapevt və ultrasəs diaqnostikası üzr

.

Səhər tezdən bu hərəkətləri etməyin – Uğursuzluq yaradır

Səhər tezdən günə necə başladığınız bütün gününüzə təsir edə bilər. Əsrlərdir ki, bəzi inanclar və adətlər səhər saatlarında bəzi hərəkətlərin uğursuzluğa səbəb ola biləcəyini bildirir. İstər qədim inanclara, istərsə də psixoloj

.

Bu qidalar ömrünüzü uzadır - 100 yaşa qədər YAŞAYIN

100 yaşına qədər yaşayan insanların qidalanma vərdişləri əsasən sağlam, təbii və balanslı qidalanmaya əsaslanır. Dünyada ən çox uzunömürlü insanların yaşadığı bölgələr (məsələn, Yaponiyanın Okinava adası, İtaliyanın Sardiniy

.

Əti soyuducuda nə qədər saxlamaq olar?

Ət kimi bir məhsul hər kəsin rasionunda yoxdur, lakin bir çox insanın rasionunda var. Əlbəttə, soyuducu onu saxlamaq üçün ən yaxşı yerdir. Ancaq soyuducuda mal əti qoymusunuzsa, onu unutmamağa çalışın. Çünki tez xarab ol

.

Tətil günlərindən sonra sağlam qidalanmaya necə başlamaq olar?

"Tətil günlərində dadlı yeməklərdən həzz almaq normaldır. Lakin bayramlardan və uzun istirahətlərdən sonra yenidən sağlam qidalanmaya qayıtmaq bir çox insan üçün çətin ola bilər". xəbər verir ki, bu fikirləri Səhiyy

.

Soğan yemək üçün 8 SƏBƏB

Soğanın insan orqanizminə faydaları elm tərəfindən təsdiqlənib. Bu tərəvəz antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir, xərçəngdən qoruyur, immunitet sistemini gücləndirir və ümumi rifahı yaxşılaşdırır.  "Çoxwellhealth.com"

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 kosmetik vasiteler geyim dəbləri prostat qadin tumani saç hörükləri aciq zedelenmeler yaralar novruz hakısdası qızlıq pərdəsi salatlar nizami gencevi kahfe fali